For første gang kan brugere nu gratis tilgå virksomhedsdata fra Bahamas online. Databasen der er offentliggjort, indeholder alle selskaber, fonde, hedgefonde, familiefonde, selskaber og investeringsforeninger.

Informationerne kommer som et chok for mange der har set Bahamas som sikker havn indenfor skattely lande. Skattely lande omkring Bahamas er dog langt fra så sikkert som mange har troet. Selve informationerne stammer fra Darknet, noget som journalister ikke lige oplyser, da de jo dermed støtter kriminelle afpressere også kaldet Ransomware hackere. De nye afsløringer, er offentliggjort i dag af International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Databasen indeholder alle informationer fra f.eks. selskaber, investeringsfonde og familiefonde, herunder også papirer som fortæller hvad fondes formål er, hvem der er modtagere af midler og information om administratorer og i visse tilfælde kopier af ID.

Sammen med detaljeret rapportering gør ICIJ, Süddeutsche Zeitung og andre mediepartnere oplysninger fra Bahamas’ virksomhedsregister tilgængelige for offentligheden. Dette skaber for første gang en gratis, online og offentligt søgbar database over offshore-selskaber, der er oprettet i ø-nationen, som undertiden er blevet kaldt “Vestens Schweiz.”

“Vi ser det som en service til offentligheden at gøre denne grundlæggende form for information åbent tilgængelig,” og “Der er meget bevis for at antyde, at hvor der er hemmelighedskræmmeri i offshore-verdenen, er der potentiale for uretmæssige handlinger. Så lad os eliminere hemmelighedskræmmeriet.”

sagde Gerard Ryle, direktør for ICIJ.

Dokumentlageret fra ø-nationens virksomhedsregister indeholder navne på direktører og nogle ejere af mere end 175.000 Bahama virksomheder, trusts og fonde registreret mellem 1990 og begyndelsen af 2016. I et senere tillæg er der tilføget 45.000 trusts og selskaber samt ejere af aktiver såsom lejligheder eller Villaer på øen.

De lækkede Bahama filer afslører detaljer om offshore-aktiviteter af premierministre, ministre, prinser og dømte forbrydere.

Blandt de personer, hvis navne og offshore-forbindelser afsløres for første gang, er Neelie Kroes, tidligere EU-kommissær for konkurrencepolitik. Kroes bekræftede sin tidligere direktørpost i det bahamanske selskab Mint Holdings Limited, men sagde, at hun ikke erklærede sin rolle, fordi selskabet aldrig blev operationelt.

I Bahamas kan virksomhedsdokumenter konsulteres personligt. Mens online-registret er designet til at tjene et lignende formål, er den elektroniske registerinformation, som den bahamanske regering vedligeholder, ofte ufuldstændig. Derudover vil det koste mindst $10 at hente et enkelt virksomhedsdokument, hvilket strider mod anbefalingen fra den internationale sammenslutning af virksomhedsregistre, som fraråder søgegebyrer.

Jason Sharman, der er medforfatter på en undersøgelse af information fra 40 virksomhedsregistre rundt om i verden, sagde, at navnene på direktører for offshore-selskaber er grundlæggende oplysninger, der bør være let tilgængelige for offentligheden.

Disse oplysninger er kombineret med data fra Panama Papers og andre lækkede offshore-dokumenter for at tilføje yderligere vægt til en af de største offentlige databaser over offshore-enheder i historien.

Offshore Leaks-databasen indeholder nu oplysninger om næsten 500.000 enheder knyttet til 200 lande og territorier. Det fulde datasæt er søgbart og integrerbart via ICIJs online applikation – besøg den dedikerede Offshore Leaks-database hjemmeside for mere information om dataene, tips til, hvordan man søger, og instruktioner til at downloade en rå kopi af databasen.

Kilde: NY Times
Fotokredit: aors.dk

Similar Posts