En EU-domstol har ophævet en bøde på 1,5 milliarder euro, der blev pålagt teknologigiganten Google i 2019 i en stor konkurrencesag. Afgørelsen markerer et vigtigt vendepunkt i den langvarige strid mellem Google og EU’s konkurrencemyndigheder om virksomhedens forretningspraksis inden for digital annoncering. Her kan man læse mere om skattekrav til Apple og Google-Bøder.

Bøden på 1,5 milliarder euro, svarende til lidt over 11 milliarder danske kroner, blev oprindeligt udstedt af EU-Kommissionen. Ifølge Kommissionen havde Google misbrugt sin dominerende markedsposition ved at forhindre konkurrenter i at placere annoncer på tredjepartswebsites via sin egen platform. Dette blev anset som en krænkelse af EU’s konkurrenceregler, som skal sikre fair og fri konkurrence på det europæiske marked.

Konkurrencesagen mod Google

Kernen i sagen omhandler Googles AdSense-tjeneste, som giver virksomheder mulighed for at placere reklamer på websites, der ikke er deres egne. EU-Kommissionen hævdede, at Google systematisk havde indgået kontrakter med tredjepartswebsites, hvor de blev forhindret i at tillade konkurrerende annoncenetværk at vise reklamer på deres platforme. Dette gjorde det vanskeligt for mindre aktører på markedet at konkurrere, og EU betragtede dette som en alvorlig overtrædelse af EU’s konkurrenceregler (Art. 101 og 102 i TEUF, Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde).

Margrethe Vestager, EU’s konkurrencekommissær, udtalte i 2019, da bøden blev udstedt:

“Google har misbrugt sin dominans på markedet ved at implementere restriktioner, der har påvirket andre virksomheders evne til at konkurrere på annonceområdet. Dette har haft negative konsekvenser for både annoncører og forbrugere.”

EU-domstolens afgørelse

EU-domstolen har nu ophævet bøden med henvisning til, at Kommissionen ikke i tilstrækkelig grad kunne bevise, at Googles praksis havde haft den påståede skadevirkning på konkurrenterne og markedet som helhed. Ifølge domstolen havde Google heller ikke i tilstrækkelig grad udnyttet sin markedsdominans til at udelukke konkurrenterne på en måde, der begrænsede markedsdeltagelsen.

Domstolen understregede dog, at beslutningen ikke nødvendigvis betyder, at Google har handlet korrekt, men at bevisbyrden i sagen ikke var tilstrækkelig til at opretholde en bøde af denne størrelse. Domstolen bemærkede også, at Kommissionen ikke havde dokumenteret en konkret skade på markedet som følge af Googles adfærd.

Mulighed for appel

Afgørelsen kan ankes til en højere instans, hvilket EU-Kommissionen har mulighed for at gøre. Det er endnu uvist, om Kommissionen vil vælge at anke, men tidligere sager mod Google, herunder to andre milliardbøder relateret til søgemaskine- og Android-markederne, viser, at kampen om reguleringen af digitale monopoler fortsætter i EU-regi.

Med denne afgørelse kan der potentielt åbnes op for en ny fase i forholdet mellem EU og store teknologivirksomheder som Google, hvor retspraksis og evidenskrav vil spille en afgørende rolle i fremtidige sager.

Tidligere sager mod Google

Det er ikke første gang, Google har været i centrum for store konkurrenceretssager i EU. I løbet af det seneste årti har EU-Kommissionen tildelt Google flere store bøder for misbrug af markedsdominans. Blandt de mest prominente sager er:

  • 2017: Google blev pålagt en bøde på 2,42 milliarder euro for at have favoriseret sin egen prissammenligningstjeneste i søgeresultater på bekostning af konkurrenter.
  • 2018: Google fik en bøde på 4,34 milliarder euro for at have misbrugt sin dominans på Android-operativsystemet ved at tvinge producenter af smartphones til at forhåndsinstallere Googles egne apps og tjenester.

Disse sager har alle været en del af EU’s bestræbelser på at regulere store teknologivirksomheder og sikre fair konkurrence, men de har også rejst spørgsmål om, hvorvidt EU’s konkurrencelovgivning er tilstrækkelig til at håndtere de komplekse udfordringer, som digitaliseringen af markedet medfører.

Fremtiden for konkurrencesager mod tech-giganter

Denne sag er blot én af mange, hvor EU har søgt at indføre strengere kontrol med teknologivirksomheder og deres dominerende positioner. Med den stigende bekymring om Big Tech’s indflydelse på både økonomier og demokratier vil denne sag kunne sætte præcedens for fremtidige afgørelser. Tech-giganter som Google, Amazon, Facebook og Apple står fortsat over for intens regulering og retsforfølgning i både Europa og USA.

  • Her kan man se flere nyheder om Google.

Kilde: Advokat og Revisor Samvirket, AORS.DK
Fotokredit: stock.adobe.com
Personer/Firmaer/Emner/#: #Google, #EUdomstol, #konkurrencelov, #AnnonceMarked, #MargretheVestager
Copyrights: Ⓒ 2024 Copyright by https://AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.

Similar Posts