EUs øverste domstol har endegyldigt besluttet, at Apple og Google skal betale de milliardstore skattekrav, som den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager pålagde dem for henholdsvis syv og otte år siden. Det var tirsdag den 10. september 2024, at EU-Domstolen stadfæstede Vestagers afgørelser og dermed tvang teknologigiganterne til at betale deres skattegæld, eftersom de ikke fik medhold i deres Skattesager og Skatteklager mod EU-Domstolen.
Apple: 100 milliarder kroner i skattegæld
Vestager pålagde i 2016 Apple at efterbetale 100 milliarder kroner (13 milliarder euro) i skat til Irland, fordi Apple havde indgået en skatteaftale med landet, som EU-Kommissionen anså for at være ulovlig statsstøtte. Denne skatteaftale betød, at Apple kun betalte 0,005 procent af sin indtjening i skat i løbet af 11 år. Vestager vurderede, at Apple havde draget uretmæssig fordel af denne aftale, og dermed skulle selskabet efterbetale det skyldige beløb.
Sagen blev indbragt for EU-Domstolen af Irland, der støttede Apple og hævdede, at deres skatteaftaler ikke var ulovlige, og at landets lave selskabsskat tiltrækker mange internationale virksomheder. EU-Domstolen fastslog dog tirsdag, at Irland havde givet ulovlig statsstøtte, og at denne støtte nu skal indkræves.
Google: Misbrug af markedsdominans
Google blev ligeledes pålagt en bøde af Vestager for misbrug af sin dominerende position på internettet. Ligesom Apple har Google forsøgt at undgå at betale den pålagte bøde, men også denne sag blev afgjort i Vestagers favør, hvilket betyder, at Google nu skal betale en milliardbøde for overtrædelser af EU’s konkurrenceregler.
Betydning af afgørelsen
Denne afgørelse markerer en vigtig sejr for EU’s forsøg på at regulere store multinationale selskabers skattebetalinger og misbrug af markedsdominans. Vestagers indsats har gennem årene haft stor indflydelse på konkurrencepolitikken i EU, og afgørelsen fra EU-Domstolen fastslår, at store teknologiselskaber som Apple og Google ikke er hævet over EUs regler. Det skriver Ritzau, EU-Domstolen og Europa-Kommissionen
Google fremhævede egne produkter og taber igen mod EU-Domstolen
Google er endnu en gang blevet pålagt at betale en stor bøde, efter EU-Domstolen har bekræftet tidligere afgørelser om, at internetgiganten har overtrådt konkurrencereglerne. Dette sker som følge af, at Google favoriserede sine egne produkter i prissammenligningstjenesten Google Shopping, hvilket blev anset som konkurrenceforvridende adfærd.
Bøde for at favorisere egne produkter
I juni 2017 pålagde EU-Kommissionen Google en bøde på 2,4 milliarder euro (ca. 17,9 milliarder kroner) for at have misbrugt sin markedsdominans ved at fremhæve egne produkter i Google Shopping på bekostning af konkurrenterne. Google Shopping er en tjeneste, hvor brugere kan søge på specifikke produkter og sammenligne priser fra forskellige forhandlere.
EU krævede, at Google skulle stoppe med at prioritere egne produkter og sikre, at konkurrenter havde fair adgang til platformen inden september 2017. Ifølge EU-Domstolen strider denne praksis mod EUs konkurrenceregler, der forbyder virksomheder med dominerende markedsposition at hæmme konkurrencen på en måde, der kan skade både virksomheder og forbrugere.
Store økonomiske konsekvenser
Google Shopping udgjorde en vigtig indtægtskilde for Google, og ifølge analytikere kom op mod en femtedel af selskabets samlede annonceindtægter i 2017 fra denne tjeneste. I Europa genererede Google Shopping en fjerdedel af Googles annoncesalg, hvilket viser tjenestens betydning for virksomhedens forretningsmodel på kontinentet.
Google har siden modtaget tre kæmpebøder fra EU-Kommissionen, som samlet har kostet dem 8,25 milliarder euro (ca. 61,6 milliarder kroner). Hertil kommer de omfattende omkostninger forbundet med de mange retssager, som Google indtil videre har tabt.
Vestager styrker sin position
Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager har gennem sine år i EU markeret sig som en central skikkelse i kampen mod store teknologigiganters misbrug af markedsdominans. Afgørelserne mod både Google og Apple giver Vestager en stærk position, selvom hverken Apple eller Google vil lide økonomisk under afgørelserne. Begge virksomheder har enorme indtægter og store økonomiske reserver.
Apple har allerede deponeret de 100 milliarder kroner, som EU-Kommissionen krævede i en anden sag om ulovlig skattefordel i Irland.
EU-Domstolens afgørelser falder kort før Vestagers afgang fra EU-Kommissionen
Margrethe Vestager og EU-Kommissionen har netop sikret afgørelser mod teknologigiganterne Apple og Google få uger før hendes tiårige periode som konkurrencekommissær slutter. Disse afgørelser markerer et klimaks i Vestagers kamp mod teknologigiganterne, som hun både har udfordret og fået respekt fra. I løbet af sin tid har Vestager været drivkraften bag flere omfattende opgør med selskaber som Apple, Google og Facebook, og hun har implementeret betydelige reguleringer for at sikre fair konkurrence på det digitale marked.
Opstramninger og nye regler
I 2024 indførte EU nye, strenge reguleringer rettet mod teknologigiganter for at sikre, at markedsdominans ikke bliver brugt til at kvæle konkurrence og innovation. Vestager har gennem årene været kendt som en af de hårdeste regulatorer på verdensplan, og hun har aktivt taget kampen op mod, hvad mange betragter som de “monopolagtige tilstande”, som har præget techområdet.
Den netop stadfæstede dom mod Google og Apple er blot det seneste eksempel på Vestagers omfattende indsats. Hun har kæmpet mod det, der ofte er blevet beskrevet som “det vilde vesten” på internettet, hvor techgiganterne i årevis har haft en næsten uindskrænket magt.
Fortsat kamp i retssalene
Selvom EU har pålagt Google og Apple betydelige bøder, er kampen mod Google langt fra overstået. I USA er Google nu involveret i flere store retssager, hvor det amerikanske justitsministerium netop har indledt en sag mod selskabet om dets digitale annoncer, der er en af hovedindtægtskilderne. Derudover afventes resultatet af en anden sag, hvor Google er blevet dømt som et ulovligt monopol.
Fremtidige sager mod teknologigiganterne
EU-Kommissionen har også intensiveret sin indsats mod teknologigiganterne. Den 25. marts 2024 åbnede Kommissionen fem nye sager mod Apple, Google og Facebook, blot 18 dage efter at de nye strenge regler for at regulere teknologigiganterne trådte i kraft. Disse regler har til formål at stække de store selskabers magt og sikre bedre konkurrencevilkår for mindre virksomheder.
- Se mere om skattesager og skatteklager
Kilde: Ritzau, EU-Domstolen, EU-Kommissionen
Fotokredit: Google og Apple
Personer/Firmaer/Emner/#: #Konkurrencefordele, #EU-Domstolen, #Google, #Apple, #Konkurrenceregler
Copyrights: Ⓒ 2024 Copyright by AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.