I dag bliver den danske børs en aktie rigere. Den finske finanskoncern Sampo vil nemlig fra onsdag kunne købes på det danske marked. Denne begivenhed markerer en vigtig milepæl for både Sampo og det danske aktiemarked. Sampo er en af de største forsikringkoncerner i Norden og England og de ejer også en bank. De ejer også det kendte forsikringsselskab IF, der forleden gjorde sig bemærket ved at udtale sig om, at de ikke vil støtte kriminalitet ved at udbetale penge via Ransomware Forsikringer.

Parallelnotering på Det Danske Marked

Sampo-aktien er allerede noteret på det finske marked i Helsinki, og dermed er den danske notering en såkaldt parallelnotering. Dette betyder, at aktien kan købes i danske kroner, men følger ellers den finske notering. Vi har set lignende eksempler med selskaber som e-handelsselskabet Boozt og medieselskabet Better Collective, der er noteret i både Danmark og Sverige.

Baggrund om Sampo

Sampo Group beskæftiger over 13.500 medarbejdere og har hovedkontor i Helsinki. Sampo Group er en betydelig nordisk forsikringskoncern, der blev grundlagt i 1909 i Turku, Finland. Koncernen består af moderselskabet Sampo plc samt flere datterselskaber, herunder If P&C Insurance, det danske forsikringsselskab Topdanmark og det britiske P&C forsikringsselskab Hastings Insurance.

I 1987 ændrede Sampo sin selskabsform fra et gensidigt forsikringsselskab til et aktieselskab, og i 1988 blev selskabet børsnoteret på Helsinki-børsen. Sampo har gennem årene gennemgået flere betydelige ændringer og udvidelser, herunder fusionen med den statsejede Leonia Bank i 20002. I 2006 solgte Sampo sin bankforretning til Danske Bank for at fokusere på forsikringsvirksomheden.

Opkøbet af Topdanmark A/S

Den danske notering af Sampo sker i sammenhæng med, at det finske selskab er i gang med at opkøbe det danske forsikringsselskab Topdanmark. Opkøbet af Topdanmark sker ved brug af de nye Sampo-aktier. Aktionærer i Topdanmark får nemlig 1,25 af de nye Sampo-aktier for hver Topdanmark-aktie, de ejer. Dette opkøb styrker Sampos position på det danske marked og udvider deres forsikringsportefølje.

Aktiekurs og Fremtidige Udsigter

Indtil videre er Sampo-aktien steget med over 6 pct. i år. Tirsdag handlede aktien til sin højeste kurs i år på 42,33 euro. Denne stigning afspejler investorernes tillid til Sampo og deres strategiske beslutninger.


Sampo har også været aktiv på det internationale marked. I 2021 blev Hastings Insurance en fuldt ejet datterselskab af Sampo, hvilket gav koncernen en solid fodfæste på det britiske marked. Sampo har også reduceret sin ejerandel i Nordea, den største bank i Norden, og har i stedet fokuseret på at returnere kapital til aktionærerne gennem udbytter og aktietilbagekøb.

Bæredygtighed og Fremtidige Initiativer

Sampo har forpligtet sig til bæredygtighed og har siden 2017 udgivet en årlig bæredygtighedsrapport. Koncernen er også medlem af FN’s Global Compact-initiativ og har underskrevet FN’s principper for ansvarlige investeringer (PRI). Disse initiativer viser Sampos engagement i at drive forretning på en ansvarlig og bæredygtig måde.

Med den nye parallelnotering på det danske marked og opkøbet af Topdanmark, ser fremtiden lys ud for Sampo. Investorer kan se frem til at følge udviklingen af denne nordiske forsikringsgigant, der fortsætter med at udvide og styrke sin position på det europæiske marked.


Kilde: Sampo, Advokat og Revisor Samvirket, AORS.DK
Fotokredit: sampo
Personer/Firmaer/Emner/#: #Sampo, #Ransomwareforsikringer, #Topdanmark, #Ransomware, #Bæredygtighed
Copyrights: Ⓒ 2024 Copyright by https://AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.

Similar Posts