Det juridiske efterspil er stadig i fuld gang, efter OW Bunker-koncernens konkurs i 2014.

Retten i Lyngby er kommet frem til, at de to revisorer hver skal betale bøder til Revisornævnet for fejl i forbindelse med værdiansættelsen af forskellige dele af koncernen op til OW Bunkers børsnotering i 2014.

Tidligere har Erhvervsstyrelsen udtryk stor utilfredshed og der er også afvist erstatningssager. Senest fik kurator Søren Halling-Overgaard, på vegne af konkursboerne, sin sag afvist i Østre Landsret. Men nu er i hvert fald 2 revisorer to revisorer, Erik Skovgaard Jensen og Anders Gjelstsed, fra revisionsfirma Deloitte dømt i retten i Lyngby. De skal betale 2 høje bøder og skal som taber af sagerne betale sagens omkostninger.

Deloitte der er Danmarks og verdens største konsulent og revisionsfirma, føler sig dog selv frifundet på alle de centrale påstande i sagen om OW Bunkers konkurs. Det skriver Deloitte tirsdag i en pressemeddelse.

Men fakta er altså nu at Revisornævnet har givet to revisorer fra Deloitte en bøde på 100.000 kr. hver for deres arbejde med OW Bunkers regnskaber forud for selskabets børsnotering i 2014.

OW Bunker gik konkurs i 2014, og de tidligere ejere fra kapitalfonden Altor samt selskabets ledelse og revisorer er i dag hver især hovedpersoner i flere forskellige erstatningssager ved de danske domstole. 600 medarbejdere stod herefter uden job.

Deloitte mener ifølge meddelelsen til medierne, at man er blevet frifundet på alle centrale påstande vedrørende revisionen af OW Bunkers koncernregnskab for 2013.

“Vi er meget tilfredse med, at Revisornævnet afviser den del af kritikken, der går på, om OW Bunkers koncernregnskab for 2013 var korrekt,”

Det skriver nordisk direktør i Deloitte, Anders Dons i meddelelsen.

Søren Halling-Overgaard, ad hoc-kurator i konkursboet, der har anlagt sagerne ved Revisornævnet og har sagsøgt OW Bunker ved Østre Landsret har en helt anden mening. Han mener ikke, at Deloitte er blevet frifundet. Ifølge Børsen vurderer han, at Revisornævnets kendelse støtter konkursboernes sag på en række punkter.

OW Bunker var et af de største selskaber i Danmark målt på omsætning, da det gik konkurs i november 2014, mindre end otte måneder efter at det var blevet solgt delvist på børsen af kapitalfonden Altor.

Offshoreselskaber er involveret i konkursen

Konkursen, der anses som en af Danmarkshistoriens største børsskandaler, udløste store tab til aktionærer og kreditorer, og efterfølgende har kuratorer og likvidatorer anlagt en stribe erstatningssager mod Altor, Deloitte, den tidligere ledelsen samt flere investeringsbanker.

I mængden af sager har Altor valgt at stævne Deloitte Offshore selskaber i Singapore, sammen med den tidligere ledelse i oliehandelsselskabet, der ligeledes drev selskaber i Singapore og andre lande som datterselskaber af den danske koncern.

Hvorfor gik det galt i Singapore? og hvordan kan 1 offshore handel lukke selskaberne i hele verden?

I OW Bunkers selskaberne blev der i høj grad drevet offshore handel bygget op om risikabel oliespekulation. Det er sidenhen kommet frem at OW Bunkers ledelse og ejere undlod at oplyse investorerne om de højrisikable oliehandler. Det konkluderer ihvertfald den 400 siders rapport der var bestilt af konkursboets kurator.

Danmarks anden største virksomhed mål på omsætning

Det blev kaldt en af de største børsskandaler i danmarkshistorien, da Aalborg-virksomheden i november 2014 gik konkurs, hvilket resulterede i aktionærer, der mistede en masse penge, og medarbejdere, der nu stod uden job. OW Bunker handlede med brændstoffer til skibe og var på sit højeste Danmarks andenstørste virksomhed målt på omsætning med en værdi på cirka 6,4 milliarder kroner.Læs også:

Virksomheden blev grundlagt i 1980, men opnåede først plads i danskernes bevidsthed i marts 2014, da virksomheden blev børsnoteret af den svenske kapitalfond Altor. Børsnoteringen var fra starten en stor succes, og næsten 20.000 privatpersoner og virksomheder købte aktier i selskabet. Men lykken vendte hurtigt.

Singapore Offshore selskab manglede 750 millioner kroner

Ved præsentationen af regnskabet for første halvår i august 2014 nedjusterede OW Bunker forventningerne til resultatet for 2014. Man havde ikke taget højde for de faldende oliepriser, og fejlslagne spekulationer i oliehandel koster selskabet et tab på 900 millioner kroner. Chefen for risikostyring, Jane Dahl Christensen, bliver fyret. Men den 5. november 2014 stopper handlen med OW Bunker-aktier på Københavns Fondsbørs fordi der akut mangler 750 millioner kroner i offshore selskaberne herunder i offshore datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore. Rapporten benævner at årsagen er bedrageri.

På få måneder mistede OW Bunker omkring 1,6 milliarder kroner. Egenkapitalen var væk og virksomhedens udenlandske bankforbindelser ville ikke dække det store hul i pengekassen. Den 7. november 2014 gik OW Bunker herefter officielt konkurs, hvilket betød, at mere end 600 ansatte i hele verden mistede deres job.

Kilde: Ritzau og Retten i Lyngby

Similar Posts