EU OVERRASKER OG OVERGÅR USA

Den økonomiske præstation i Europa har overrasket positivt i årets første kvartal, viser nye tal. Efter en periode med betydelige økonomiske udfordringer såsom høj inflation, stigende renter, og svag vækst, har europæiske økonomer udtrykt optimisme i kølvandet på de seneste BNP-data for eurozonen, offentliggjort på en tirsdag. Det skriver BT i dag.

“Endelig ser vi bevægelse i eurozonens økonomi. Selvom væksten ikke er overvældende, er det alligevel en velkommen udvikling. Efter næsten halvandet år med næsten ingen vækst, kan vi nu se fremskridt,” udtaler Anton Thorell Steinø, økonom hos Arbejdernes Landsbank, og tilføjer:

“Inflationen falder, arbejdsmarkedet styrkes, og tilliden til Europas økonomi har fået et løft i 2024. Et markant stemningsskifte er under opsejling i Europa, hvor økonomien tidligere har haft det svært.”

I første kvartal steg BNP i eurozonen med 0,3 procent sammenlignet med det foregående kvartal, hvor der ikke var registreret vækst eller tilbagegang.

Seniorøkonom ved Dansk Erhverv, Kristian Skriver, betegner det som en glædelig overraskelse:

“Vi havde ikke forventet økonomisk fremgang i Europa før efter sommerferien, men det er en glædelig nyhed, at fremgangen er begyndt nu. Optimismen begynder at spire flere steder i Europa,” noterer han i en kommentar.

Cheføkonom ved Sydbank, Søren Kristensen, påpeger, at dagens BNP-tal sammen med de nye inflationstal åbner op for mulige rentenedsættelser:

“Inflationen i Europa har været stabil i april, mens økonomien så småt voksede i de første måneder af året. Dette antyder, at vi allerede har oplevet en blød landing i Europa, hvilket kan give plads til lavere renter, selvom det endnu er usikkert, om der kommer mange rentenedsættelser,” udtaler han i sin kommentar.

DeT reelle BNP per indbygger pr. land

Bruttonationalproduktet (BNP) målt pr. indbygger i PPS gør det muligt, at sammenligne indkomstniveauet i de enkelte EU-medlemslande. PPS (purchasing power standard) er en såkaldt kunstig valuta, der tager højde for de prisforskelle, der ikke afspejles i valutakurserne.

Nedenfor er BNP pr. indbygger i PPS og BNP pr. indbygger i euro pr. år gengivet i perioden i 2023.

Bedst ser det ud for Luxembourg, Irland og Norge (som ikke er EU medlem) og værst ser det ud for Litauen, Rumænien og Bulgarien. Med Danmark på en femteplads ser det således også godt ud for os.

Kilde: Advokat og Revisor Samvirket, AORS.DK
Fotokredit: stock.adobe.com og aors.dk
Personer/Firmaer: EU
Ⓒ 2024 Copyright by https://AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.

Scroll to Top