NY AKTIE I DANMARK

I morges blev der for første gang i lang tid introduceret en ny aktie på den danske børs. Svitzer-aktien debuterede på børsen til en pris af 200 kr. pr. aktie og steg inden for de første femten minutters handel til 232 kr. Det er en stigning på ca. 9 pct. fra den oprindelige pris.

Dette bringer Svitzers markedsværdi op på omkring 7,3 mia. kr., hvilket er en smule højere end den erfarne investor Lau Svenssens vurdering. Han havde estimeret, at aktiens pris ville være mellem 150 kr. og 200 kr.

Svitzer har tidligere været en del af Mærsk, men i sin årsrapport for 2023 annoncerede den danske shippinggigant, at de ville skille sig af med Svitzer som led i en strategi om at simplificere virksomheden og fokusere på “integreret logistik.”

Det er ikke det helt vilde kursudsving, men det er nok ikke det sidste vi hører om Svitzer, især hvis der er kommer opkøbsrygter eller tilkendegivelser fra potentielle købere.

Tabel over Svitzer og Mærsk:

VirksomhedBeskrivelse
SvitzerSvitzer er et slæbebådsrederi, som tidligere har været en del af Mærsk. Virksomheden blev introduceret på den danske børs i 2024 med en markedsværdi på ca. 7,3 mia. kr.
MærskMærsk er en global rederigigant med hovedsæde i Danmark, kendt for sin shipping- og logistikvirksomhed. Mærsk annoncerede i 2023, at de ville udskille Svitzer for at fokusere mere målrettet på integreret logistik.


Efter at Svitzer officielt siger farvel til Mærsk og blev noteret på børsen den 30. april, forventes det ikke at Mærsk falder væsentligt på nyheden.

Hvis du ejer aktier i Mærsk, kan du se frem til nye aktier i dit depot. For hver enkelt aktie i Mærsk du ejer, vil du modtage to nye aktier i Svitzer. Og du kan stadig beholde dine Mærsk-aktier.

Udskillelsen af Svitzer skal ses som et trin i Mærsks transformation til et rent transport- og fragtselskab. Dette kunne potentielt medføre en børsvind til Mærsk-aktien efter at Svitzer er blevet udskilt.

Mærsk-aktien oplevede en markant stigning under coronakrisen på grund af høje fragtrater, men er faldet betydeligt siden marts 2022 og har tabt 42,9 pct. af sin værdi.

Før Svitzer kan udskilles helt, skal det godkendes på en ekstraordinær generalforsamling i Mærsk.

Eftersom det er en lille del af Mærsk der udskilles får det ikke betydning for aktien. Det er mere et sundshedstegn, at fokuserer sin forretning. Derfor kan der ikke forventes fald, måske snarre en stigning.

Det samme skete med frasalg af Mærsk Drilling i 2019.

Ikke noget lille firma

Svitzer opnåede en omsætning på næsten 5,8 mia. kr. sidste år, og før skat, renter og afskrivninger lykkedes det at opnå et resultat på næsten 1,7 mia. kr. I år forventer Svitzer en omsætningsvækst på mellem 3,5 og 5 pct., og driftsresultatet forventes at ligge mellem 1,7 og 1,8 mia. kr. Og det er ikke ringe.

Der har ikke meldt sig købere til Svitzer og der er ingen opkøbsrygter, men det skal nok kommer henover sommeren.

Kilde: Advokat og Revisor Samvirket, AORS.DK
Fotokredit: stock.adobe.com og aors.dk
Personer/Firmaer: Yahoo
Ⓒ 2024 Copyright by https://AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.Post navigation

Scroll to Top