Denne morgen har Nationalbanken skrevet at de nu hæver sine tre policy-renter med 0,6 procentpoint, så rentespændet til eurozonen bliver udvidet. Dette sker i forsøget på at tæmme inflationen, men dette har ikke virket indtil videre.

Dette sker efter at Den Europæiske Centralbank, ECB, tidligere torsdag hævede renten fra 0,75 pct. til 1,5 pct.

“Renteforhøjelsen sker som følge af, at Den Europæiske Centralbank, ECB, har forhøjet sin toneangivende pengepolitiske rente, renten på indlånsfaciliteten, med 0,75 procentpoint. Udvidelsen af det pengepolitiske rentespænd til euroområdet sker på baggrund af Nationalbankens køb af valuta i markedet,”

skriver den danske centralbank i en meddelelse torsdag eftermiddag.

Dermed er Nationalbankens rentesatser fra og med fredag:

  • Foliorenten: 1,25 procent p.a.
  • Renten på indskudsbeviser: 1,25 procent p.a.
  • Udlånsrenten: 1,40 procent p.a.
  • Diskontoen: 1,25 procent p.a.
  • Her er forklaring på den officielle pengepolitik der samtidigt blev udgivet i morges: Det primære formål med pengepolitikken er at opretholde lav og stabil inflation. I Danmark bliver formålet indfriet ved at opretholde en stabil kurs på kroner over for euro. Det betyder, at pengepolitikken i Danmark følger af den pengepolitik, der bestemmes af Den Europæiske Centralbank. I det omfang udviklingen i dansk økonomi afviger fra euroområdet, kan finanspolitikken anvendes som stabiliseringsinstrument.
  • Banken har samtidigt udgivet sin publikation der omhandler Pengepolitik; Fastkurspolitik; Offentlige finanser og finanspolitik; Nationalbankens rolle som kan læses her:
  • https://www.nationalbanken.dk/da/publikationer/Documents/2022/10/ANALYSE_Nr.%2012_Penge-%20og%20finanspolitik.pdf

Negative renter er forsvundet

Samtidigt skriver banken at Danskernes indlån i september blev forrentet med 0,17 pct. i gennemsnit. Det er første gang siden januar 2021, at den gennemsnitlige indlånsrente for danske privatkunder ikke er negativ. Stigningen kommer i kølvandet på Nationalbankens renteforhøjelser over de seneste måneder. I den forbindelse har pengeinstitutterne valgt gradvist at fjerne negative renter for privatkunders indlån.

Kilde: Nationalbanken
Fotokredit: Ingen fotograf angivet

Similar Posts