I årevis har nogle af Danmarks største banker opkrævet gæld stik imod reglerne
Antallet af kunder, der har fået inddrevet gæld fejlagtigt, kan være op imod flere hundredtusinder. Danske Bank har ikke været en enlig svale, når det kommer til at inddrive gæld fejlagtigt. For nu viser det sig, at nogle af Danmarks største banker i årevis har inddrevet gæld i strid med reglerne fra nogle af deres mest sårbare kunder. Det skriver TV 2 og Berlingske på baggrund af aktindsigter, medierne har fået fra Finanstilsynet.
I alt har seks banker – herunder Jyske Bank, Nordea og Nykredit – opkrævet gæld fra såkaldte inkassokunder, der enten var beregnet forkert, forældet, eller som kunderne faktisk aldrig havde stiftet.
Og det chokerer cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen, at bankerne ikke har styr på basal bankdrift.
– Det rystende i det her er, at det er jo basalt bankdrift. Det er simpelthen administration af lån, det er opgørelser, det er bogføring og sådan noget. Man kan have mange holdninger til banker, men jeg tror, de fleste mennesker forventer, at en bank i hvert fald har styr på det helt basale omkring opgørelser af renter og gæld,
siger Morten Bruun.
Finanstilsynet har krævet redegørelser fra bankerne, og det er på den baggrund, at fejlene er blevet opdaget.
Det er også de redegørelser, TV 2 og Berlingske har fået aktindsigt i.
– Kunder skal kunne have tillid til, at de ikke betaler mere tilbage til banken, end de er forpligtet til. Derfor er det vigtigt, at institutterne standser gældsinddrivelsen, hvis der er risiko for fejlagtig inddrivelse af gæld, skriver Finanstilsynet til DR Nyheder.
Her er, hvad vi ved
De seks banker, der fejlagtigt har inddrevet gæld, er, Danske Bank, Jyske Bank, Nordea, Nykredit, Lån & Spar og Arbejdernes Landsbank.
- Danske Bank var den første bank, hvor man opdagede fejl i inddrivelsessystemet. Antallet af berørte kunder er cirka 245.000. Banken oplyser yderligere, at den i midten af denne måned vil begynde udbetalingen af kompensation.
- Jyske Bank oplyser, at banken har gennemgået mere end 30.000 inkassosager. Der er indtil videre kompenseret for 2,7 millioner kroner fordelt til 1.000 kunder. Banken vil ikke oplyse det samlede antal berørte kunder.
- Nordea oplyser, at op mod 154.000 kunder kan være berørt. Banken har genberegnet over 30.000 sager, hvor 4.100 kunder er blevet overopkrævet, mens der er blevet udbetalt kompensation til knap 3.000 kunder. Den samlede kompensation indtil videre ligger på 21,9 millioner kroner.
- Nykredit har gennemgået alle sager, der har været berørt af fejl, hvoraf der er betalt penge tilbage til 500 kunder. I alt har Nykredit betalt 1,9 millioner kroner retur til kunderne.
- Arbejdernes Landsbank oplyser, at 54 kundesager er berørte. Der er blevet opkrævet penge for et stort beløb, men generelt er omfanget småt, og fejl-indkrævede renter løber op i maksimalt 49 kroner, og gebyrer løber op i 300 kroner.
- Hos Lån & Spar drejer det sig om 238 kundesager.
Nordea oplyser i en pressemeddelelse fra sidste uge, at der er risiko for, at op mod 154.000 kunder kan være blevet ramt af fejl siden 2010.
– Jeg vil først og fremmest gerne beklage, at der er sket fejl – og undskylde overfor de kunder, der er berørt af den her sag. I Nordea er vi meget optagede af at få løst disse problemer for kundernes skyld, og vi har siden 2020 arbejdet med at rette fejlene og sikre, at de kunder, der har betalt for meget af på deres gæld, kompenseres, siger Ulrik Johannessen, vicebankdirektør for privatkunder i Nordea Danmark, i pressemeddelelsen.
Ligeledes er man “ærgerlig” over fejlene hos Nykredit, og Jyske Bank beklager også.
– Det er meget uheldigt, at vi har begået fejl i forbindelse med gældsinddrivelse frem til slutningen af 2020. Det beklager vi, skriver Jyske Bank i et svar til DR Nyheder.
Danske Bank kendte til fejl i mindst 16 år
Tilbage i 2020 kom det frem, at Danmarks største bank, Danske Bank, i mindst 16 år, havde haft problemer i gældsinddrivelsen. Det kom frem efter afsløringer i TV2 og Berlingske, hvor Finanstilsynet herefter krævede en redegørelse af banken. I redegørelsen kom det blandt andet frem, at man allerede ved oprettelsen af et nyt gældsinddrivelsessystem i 2004 opdagede iboende fejl i systemet.
Det har betydet, at cirka 245.000 kunder vil få en streg slået over deres gæld, så den sættes til nul kroner.
Det, synes jeg, er meget alvorligt, fordi danskerne skal kunne stole på deres bank,
sagde MORTEN BØDSKOV, ERHVERVSMINISTER
– Det, synes jeg, er meget alvorligt, fordi danskerne skal kunne stole på deres bank. Vi skal kunne have tillid til vores bank og vores bankforbindelse. Og det er meget alvorligt, at vi tilsyneladende nu igen står med en sag om uberettiget gældsinddrivelse, siger han til Ritzau.
Der skal ryddes op
Derfor skal der også hurtigt ryddes op hos bankerne, og kunderne skal kompenseres, mener Morten Bruun Pedersen. Og det kan kun gå for langsomt.
– Først og fremmest skal det ryddes op, og det skal ske hurtigt. Så skal man have et overblik over, hvor er der nogen, der har betalt for meget og forkert. Så skal der kommunikeres meget tydeligt og direkte til de her forbrugere, og så skal de jo have en kompensation, siger Morten Bruun Pedersen og fortsætter:
– Det er i hvert fald det, der skal ske, hvis jeg tager forbrugerbrillen på. Så synes jeg også, at Finanstilsynet har en opgave om at følge op på de her ting.
Samme forventning har ministeren.
– Min forventning er som sagt, at vi kommer helt til bunds i det her. Og jeg går ud fra, at bankerne selvfølgelig, som det mest naturlige gør deres alleryderste for at få ryddet op i det her hurtigst muligt, siger Morten Bødskov.
Kilde: DR.DK
Fotokredit: Danske Bank