NemID er en saga blot. For nu er det helt slut med at hive det gode gamle nøglekort til NemID frem, når man skal logge på sin netbank. I visse tilfælde tillige til bankoprettelser eller signering af kontrakter selskabsstiftelser og indgåelse og login ved offentlige tjenester.

Fra i dag kan man nemlig kun bruge MitID til det, men det afskærer en del brugere, som ikke har fået det nye system sat op.

Ifølge tal fra Finans Danmark, som er bankernes organisation, mister omkring 25.000 borgere uden MitID i dag adgangen til deres netbank. Det skriver Ritzau.

I landets borgerservicecentre har de travlt med at hjælpe mange borgere over på den nye løsning.

Ikke alle udelukkes fra netbanken. Det skyldes blandt andet, at en del af dem ikke bruger netbank.

Fakta er følgende:

  • Der er nu udstedt 4,7 mio. MitID. Inden for de sidste 6 mdr. er der ca. 5 mio., der har brugt NemID. Der er dermed en difference på ca. 300.000 brugere.
  • Af de 300.000 har ca. 1/3 slet ikke netbank, 1/3 kan umiddelbart migrere med NemID på mitid.dk uden yderligere behov, og 1/3 kan migrere med identitetssikring via pas i MitID-appen eller via borgerservice.
  • Langt hovedparten af de udestående brugere er lavfrekvente brugere, de har i et stykke tid ikke har haft adgang til netbank, og de har ikke har bedt om udsættelse.
  • Det er ikke adgang til egne penge, men adgang til netbank eller mobilbank, som kan være lukket pr. 31. oktober, hvis man ikke har fået MitID. Som kunde er man blevet varslet igennem både det offentlige via Digital Post og sin bank flere gange, men denne gruppe har, trods dette, endnu ikke valgt at oprette MitID. Det kan f.eks. skyldes, at behovet ikke har været der, hvis eksempelvis en ægtefælle eller partner håndterer bank-aktiviteter i familien.
  • En kundes bankforretning kører videre, uanset om man har adgang til netbank eller mobilbank. Man får penge ind på kontoen, ens overførsler kører over Betalingsservice, og man kan bruge sit betalingskort uden problemer.
  • Baseret på dialog med et par af bankernes datacentraler estimeres det, at antallet, der bliver afskåret fra at bruge NemID til at logge på netbanken d. 31.10.2022, er ca. 25.000 personer.
  • Man kan fortsat bruge NemID til offentlige hjemmesider efter 31.10.2022. Forsikringsselskaber og andre private tjenesteudbydere afgør selv, hvornår man ikke kan bruge NemID på deres hjemmesider.

Man kan få MitID på flere måder – også efter den 31.oktober 2022

  • Man kan få MitID enten ved at bruge NemID til at oprette sit MitID på hjemmesiden mitid.dk, ved at downloade MitID-appen og oprette MitID ved hjælp af sit pas, eller ved at tage en tur forbi Borgerservice.
  • Hvis man ikke har pas og har brug for at blive identitetssikret, kan det også ske via udkørende hjælp fra de fleste Borgerservice. Har man problemer med at komme i Borgerservice, skal man kontakte sin kommune.
  • Der findes generelt hjælp og vejledning mange steder, f.eks. også en videoguide på MitID.dk, som viser hvordan MitID appen kan benyttes med stemmestyring eller oplæsning.

 For borgere i udlandet med netbank gælder

  • Man kan få MitID ved at bruge NemID eller pasfunktionaliteten i MitID appen (dansk, færøsk eller grønlandsk pas).
  • For dem, der kun har udenlandsk pas, er der en funktionalitet på vej i MitID appen (snarest efter den 31. oktober 2022). Hvis man har akut behov for at få adgang til sin bank, skal man i disse tilfælde kontakte sin bank.

Kilde: Advokat og Revisor Samvirket, Finans Danmark
Fotokredit: ikke angivet, men efter tilladelse.

Similar Posts