Gratis husleje og gavekort: Investorer lokker lejere i et boligmarked der er under omstilling

Ifølge Taurus Ejendomsadministration er der en stigende tendens til, at boliginvestorer bruger tilbudskampagner som konkurrenceparameter. En storm af udfordringer har ramt boliginvestorerne. Inflationen udhuler folks købekraft, mens flere byer oplever overudbud af lejligheder. Investorer skyder tilbud ud til lejere, mens administratorer fraråder. Det skriver Børsen her til morgen.

Lyder et gavekort på 10.000 kr., eller de første måneders gratis husleje attraktivt?

Det er nogle af de lokkemidler, en række boligudlejere lige nu finder frem for at få beboere i deres tomme lejemål. Den svenske ejendomsgigant Heimstaden tilbyder, at lejerne kan få to måneders gratis husleje ved hurtig indflytning på to store boligprojekter.

Kapitalforvalteren Keystone Investment Management uddeler ved en række lejeboliger gavekort på 10.000 kr. ved hurtig indflytning eller reklamerer med 0 kr. i forudbetalt leje.

“Vores markedsføring og overvejelser herom ser vi som en vigtig del af vores forretningsførelse og som en del af vores kernekompetencer. Vi har ikke interesse i at dele vores overvejelser med offentligheden,”

skriver adm. direktør, Morten Schulz.

Den landsdækkende ejendomsadministrator Taurus formidler ejendomme for flere store kapitalforvaltere og investorer. Nina Bendix, udlejningschef i Jylland, ser en øget tendens til sådanne kampagner – særligt i områder med et stort udbud.

“Vi ser det meget lige nu. Det er et stort konkurrenceparameter i branchen, at udlejere lokker med gratis leje og andre goder,” siger hun og fortæller, at udlejerne gør det for at være attraktive og adskille sig fra andre udlejere.

I Horsens kan kommende lejere spare huslejen de første måneder, for den har ejendomsinvestoren Koncenton sløjfet, hvis kontrakten er underskrevet inden november. Christina Ruus Frost, direktør for Koncentons udlejningsforretning Go’ Bolig, understreger, at selskabet generelt oplever stor efterspørgsel på boliger.

“I enkelte tilfælde kan kampagner alligevel være en god løsning for at øge interessen. Vi har brugt dem med succes en lille håndfuld gange de senere år. Det er typisk i områder, hvor der på samme tid er bygget rigtig mange nye lejemål inden for meget kort afstand.”

Geografi har betydning

Kim Krabbe genkender, at der er konkurrence om lejere flere steder. Han er udlejningschef hos Deas og har ansvar for over 43.000 boliger i Danmark.

“Det er ret nemt at finde kampagner – især i og omkring Aarhus. Det er et udtryk for, at flere boliger er svære at få udlejet. Markedslejen bliver presset af, at der er flere ledige boliger, end der er lejere klar til at flytte ind,” siger han.

INVESTORERNES TILTAG

En række af landets største boliginvestorer kører tilbudskampagner for at øge udlejningen.

Heimstaden tilbyder på to store boligprojekter i Risskov ved Aarhus, at lejerne kan få to måneders gratis husleje ved hurtig indflytning.

Koncenton tilbyder to måneders gratis husleje på et boligprojekt i Horsen og har de seneste år brugt grebet “en håndfuld gange”.

Keystone Investment Management tilbyder ved en række lejeboliger gavekort på 10.000 kr. ved hurtig indflytning.

Ifølge Nina Bendix fra Taurus er det efter sommerferien, at kampagnerne er begyndt at rulle i lejemarkedet. Særligt den seneste 1,5 måned er tilbudsannoncerne intensiveret, efter energikrise og inflation har udhulet potentielle lejeres købekraft, mener hun.

“Vi oplever uro i markedet, og når lejepriserne generelt stiger, og folk får færre penge mellem hænderne, så leder flere efter et nyt lejemål, hvor der kan være nogle økonomiske fordele.”

I Risskov nord for Aarhus, udlejer Heimstaden 473 boliger i Enghaven og Lynghaven. Ejendomsinvestoren ønsker ikke at stille op til interview. I en mail bekræfter pressechef Frederik Berlin, at selskabet har forsøgt sig med to måneders gratis husleje.

“Vi har gjort det med inspiration fra andre aktører i området. Begge ejendomme er nybyggerier, som er blevet sat til udlejning samtidig med mange andre nye ejendomme i området.”

Én km derfra ligger B22, en boligejendom med 46 lejligheder. Her får lejere også to måneders gratis husleje. Ejendomsmægleren Lokalbolig står bag udlejningen og begyndte kampagnen for en måned siden. Mægleren kører også kampagner i to andre aarhusianske områder.

“Kampagnen giver ekstra opmærksomhed og flere lejere. Men vi er ikke de eneste, der gør det, der er stor konkurrence i området,” siger Thomas Høeg Mogensen, indehaver af Lokalbolig Projekt. Han tilføjer, at mægleren har projekter i store dele af Danmark, og oplever ikke tendensen i andre steder.

Ikke fortaler for tilbud

Når lejerne kan få gratis husleje flere steder inden for få kilometer, er det nærliggende at spørge, hvorfor udlejerne ikke sætter huslejen ned? Hertil forklarer Thomas Høeg Mogensen, at det vil værdiforringe ejendomme.

“Historisk set ved vi, at markedet udligner sig, og at det typisk tager et til to år at stabilisere huslejeniveauet i nye boliger. Mens balancen er skæv, er det bedre f.eks. at tilbyde gratis husleje i et par måneder for at få lejerne ind til markedsleje og dermed holde ejendommens værdi oppe,” siger han.

Selvom Lokalbolig aktuelt annoncerer med gratis husleje i tre områder, er det ikke en metode, mægleren anbefaler sine kunder. Thomas Høeg Mogensen mener kun, det kan være en god idé i områder, hvor der er overudbud.

Hos Taurus er det kun er en brøkdel af porteføljen, hvor lejerne møder tilbuddene, understreger Nina Bendix.

“Det er ikke noget, vi rådgiver vores kunder til, for den slags tiltag er som at tisse i bukserne,” siger hun.

Udfordringen er, ifølge Nina Bendix, at investorerne nok får lejere hurtigere ind i boligerne, men risikoen øges for at få lejere ind, som reelt ikke har økonomien til at sidde i boligen, når de første opkrævninger kommer.

“Hvis man begynder at konkurrere på den her måde, bliver det også i højere grad lejers marked, og så vælger lejerne bolig efter, hvem der kan give det bedste tilbud, og det kan gøre rigtig ondt på investorerne,” siger hun.

Svært marked

Samme syn har Kim Krabbe fra Deas. Han råder heller ikke sine investorer til at køre kampagner med gratis husleje.

“Når lejen matcher markedet, er der ingen grund til at lave kampagner, for udlejningen kommer af sig selv. Lejere, der er tiltrukket af kampagner, flytter ofte hurtigere igen, og det er ikke det, investorer egentlig vil have,” siger han.

Curt Liliegren fra Boligøkonomisk Videnscenter er uforstående over for tidspunktet, hvor boligmarkedet er ramt af et pludseligt chok fra høje renter og stigende inflation.

“Det overrasker mig, at man i så attraktivt et marked for lejeboliger vælger at sænke sine priser,” siger han.

“Det er ikke noget, vi rådgiver vores kunder til, for den slags tiltag er som at tisse i bukserne”

siger Nina Bendix, udlejningschef, Taurus Ejendomsadministration

Hos EDC Erhverv Poul Erik Bech, landets største ejendomsmægler, ser de ikke en generel tendens til, at udlejere sætter initiativer i søen for at gøre boligerne mere tiltrækkende, fortæller Kenneth Nielsen, projektdirektør og partner. Tværtimod oplever han et meget hedt udlejningsmarked. Derfor giver det ikke mening at tage mindre betaling for lejemålene, når efterspørgslen er stor, mener han.

“Der er rigtig mange, som er nervøse for at købe bolig i øjeblikket, som i stedet går efter lejemål. Vi har ingen problemer med at leje ud, så jeg kan slet ikke forstå, at man laver sådanne initiativer i det marked, vi har i dag,” siger han.

Nina Bendix fra Taurus tror på, at tiden for kampagner vil dø ud efter nytår. Dog understreger hun, at den nuværende markedsuro gør det svært at forudsige, hvor langt vi skal hen i 2023.

“På den anden side af nytår tror jeg på, at udfordringerne for boligkøb med høje renter og svære lånevilkår for alvor slår igennem og sender større efterspørgsel mod lejeboliger. Så vil det blive udlejers marked igen.”

Kilde: Børsen.dk
Fotokredit: Pexels.com, Byggecenter

Scroll to Top