TO BANKER HAR INDGIVET KONKURSBEGÆRING. UNICREDIT ER SUSPENDERET PÅ ITALIENSK BØRS. DANSKE BANK A/S HAR TABT 12-13 MILLIARDER KRONER.
I fredags gik tech-banken Silicon Valley Bank konkurs og stumperne sælges nærmest gratis til andre banker heriblandt HSBC. Senere måtte banken Signature også smide håndklædet i ringen. Nu er en tredje bank også i problemer. Denne gang den amerikanske First Republic Bank. Dertil kommer at Unicredit er suspenderet i Italien.
Efter dagens turbulens er der tabt 10 milliarder kroner. Det er nemlig hvad, der i dag er blevet savet af markedsværdien for Danske Bank A/S. Da børsen åbnede mandag morgen, lød Danske Banks markedsværdi på 134 milliarder kroner. Her mandag eftermiddag er markedsværdien nede på knap 124 milliarder kroner. Disse data kan ses på forskellige børssites heriblandt Bloomberg.
Danske Bank aktien dykket nemlig nede med hele otte procent mandag på grund af konkurser fra bankerne Silicon Valley Bank, Signature Bank og den tredje amerikanske First Republic Bank.
Aktien i Danmarks største bank falder, efter weekenden har budt på stor nervøsitet eller panik blandt banker over hele verden. Det nervøse dispositioner på på børserne blev sat i gang, efter den amerikanske bank Silicon Valley Bank fredag krakkede. Efterfølgende har den amerikanske bank Signature Bank også måttet kaste håndklædet i ringen.
Danske Bank er også i fokus mandag efter skriverier i Børsen om, at banken har et stor ikke realiseret kurstab på en obligationsbeholdning på mange milliarder kroner, og at banken dermed følger en regnskabsmæssig praksis, som også den nu krakkede Silicon Valley Bank i USA fulgte. Også de to andre banker i C25-indekset, Jyske Bank og Nordea, er faldet ovenpå de amerikanske dårlige nyheder fra i fredags.
FIRST REPUBLIC BANK FALDT 60% SELV EFTER AFTALE MED JPMORGAN OG INDGIVER KONKURSBEGÆRING
Den amerikanske First Republic Bank er faldet med omkring 60 procent i formarkedet – perioden på aktiemarkedet, inden markedet officielt åbner i eftermiddag. Resten er historie.
Det er til trods for, at banken ellers har indgået aftaler med den amerikanske centralbank og JPMorgan og har derved sikret sig ekstra milliarder på kistebunden.
Aftalerne er indgået i et forsøg på at afværge banken i at lide den samme skæbne som de to andre.
Silicon Valley Bank INDGAV KONKURSBEGÆRING I FREDAGS
Silicon Valley Bank (SVB), der blev grundlagt i 1983, var inden lukningen den 16. største bank i USA med hovedkvarter i Santa Clara i den amerikanske delstat Californien. Området er bedst kendt som det amerikanske tech-epicenter Silicon Valley. Banken har kunder i hele Norden og Europa og i 10 lande.
Finansmyndighederne i Californien lukkede i weekenden den kriseramte bank Silicon Valley Bank. Banken er den 16. største i USA. Bankens afdelinger er nu genåbnet under føderal kontrol. Derudover er den britiske del af banken nu solgt til bankgiganten HSBC.
Silicon Valley Bank (SVB) har været i økonomisk modvind, efter bankens moderselskab meddelte, at det er i pengemangel. Derudover faldt aktien torsdag med lidt over 60 procent, og allerede før børsernes åbning fredag var der endnu et fald i vente på 63 procent. Handlen med aktien blev suspenderet inden markedets åbning.
- Bankkrisen startede torsdag, da Silicon Valley Bank måtte opgive at hente omkring 2,3 mia. dollar, svarende til ca. 16 mia. kr. i frisk kapital.
- De penge var nødvendige, fordi kunder i banken var begyndt at trække så mange penge ud, at Silicon Valley Bank blev tvunget til at sælge stort ud af sin obligationsportefølje, hvilket medførte et tab på 1,8 mia. dollar, eller ca. 12,7 mia. kr.
- De stigende renter har nemlig fået kursen på obligationerne til at stige. Derfor er de blevet dyrere at sælge.
- Der er tale om det næststørste bankkollaps i USA – kun overgået af Washington Mutual, der blev overtaget af myndighederne i 2008.
- De amerikanske myndigheder, der nu har taget kontrol over banken, dækker kunders tab på op til 250.000 dollar.
- Myndighederne forsøger at finde en køber til banken. Håbet er, at et salg kan være med til at dele af dække kundernes tab.
Panik breder sig MED ET FALDENDE BANKAKTIEMARKED
“Tankerne for mange glider hen på Lehman Brothers. Det var USA’ 4. største investeringsbank. Som følge af krisen i 2008 indgav de konkursbegæring akkurat som bankerne i disse dage. Det satte en lavine af kurskollaps i gang og det var rigtig blodigt, hvor masser af selskaber måtte have kunstigt åndedræt. Mange gik konkurs og et halvt år efter Lehmans konkurs var både det amerikanske S&P500 indeks og det danske Kax-indeks faldet hele 45 pct.”
Siger Michael Rasmussen, Advokat og Revisor Samvirket.
- Det er ikke kun rundt om i verden at bankaktier falder. Aktiekursen i Nordea, Sydbank, Jyske bank og Danske Bank er faldende. Situationen kl. 13.30 på C25 indexet er at disse er nedadgående, med henholdsvis fire, seks og syv procent. Og Danske bank taber på historien om sine beholdninger af obligationer. C25 – der sammen har 25 af de mest værdifulde virksomheder i Danmark er faldet med 2% i dag.
- Det afgørende er tillid til bankerne og denne er nu under en trykprøvning, især hvis flere vil hæve sine penge.
- På samtlige børser i EU og USA, er der bevægelser som meget nemt kan sætte bankmarkedet ned med 5-10%.
- Vi får at se til aften, når USA lukker hvor stor skaden reelt bliver, for et kæmpefald kan giver store kursfald i Danmark i morgen.
- UNICREDIT er den italienske storbank UniCredit er suspenderet fra handel på børsen allerede i formiddags.
- Der er omkring 30 nordeuropæiske pensionskasser der ejer aktier i nogle af de omtalte banker, men ellers i banker generelt og de bløder med aktietab lige nu.
- Vel er der langt til de tilstande der udløste finanskrisen i 2008, men det er noget der ligner, det vi er vidende til nu er sket før og udløste jo en af verdens største kriser.
Kommer der flere investorer der bliver bange og hæver sine penge så kan det meget vel betyde af flere banker må indgive konkursbegæringer på stribe.
Især dem som har købt obligationer, og som der ligesom Danske Bank A/S jf. medierne kan notere sig et tab på 12-13 milliarder kroner.
Kilde: Advokat og Revisor Samvirket og Ritzau
Fotokredit: stock.adobe.com