PAL-skat klarheder og uklarheder på overskud og underskud
PAL-skat, også kendt som pensionsafkastskat, er en af de mere komplekse skatter i Danmark, som mange danskere enten overser eller først opdager, når de modtager regningen. Dette skatteområde regulerer, hvor meget man årligt skal betale i skat af det afkast, ens pensionsopsparing genererer. Men hvad så med underskud?
Det er en løbende årlig beskatning og ikke en engangsafgift, hvilket ofte overrasker flere borgere. Mange oplever nemlig, at informationen om denne skat er sparsom eller svært tilgængelig. Samtidig er Skattestyrelsens oplysningsindsats om PAL-skatten blevet kritiseret for ikke at være fyldestgørende nok. Det vil vi råde bod på.
Hvad er PAL-skat?
PAL-skat er en forkortelse for pensionsafkastskat, der opkræves af det afkast, som en pensionsordning genererer. Skatten opstår, når investeringen i en pensionsordning stiger i værdi i løbet af året. Selvom det kan lyde ligetil, er beregningen af PAL-skat dog underlagt en række juridiske og administrative procedurer, som ofte kræver faglig indsigt.
”Den centrale lovgivning findes i Pensionsafkastbeskatningsloven (LBK nr. 330 af 01/04/2020)”
I praksis betyder det, at ens pensionsselskab eller bank beregner ens afkast på pensionen og indberetter dette til Skattestyrelsen, hvorefter man bliver opkrævet en skat af afkastet. Det er væsentligt at forstå, at PAL-skatten ikke kun opkræves én gang ved udbetaling, men løbende så længe der er et afkast på pensionen.
Skattestyrelsen har her, hel uhørt, fuld tillid til at bankerne og pensionsselskaberne ikke laver regnefejl og vi har ikke kendskab til, at disse modtager skattekontroller. Der er altså en blind tillid til sektoren, som der aldrig bør være. Finanssektoren bør kontrollleres endnu mere end almindelige virksomheder, for det er her den meste kriminalitet findes, gennem tiderne.
Sådan beregnes PAL-skat
Selve beregningen foregår som en årlig opgørelse, hvor pensionsinstituttet gør status over eventuelt positivt afkast. Satsen for PAL-skat har i en årrække været 15,3 %, men satsen kan ændres, hvis der vedtages nye love på området. Du betaler altså til Skattestyrelsen fra banken eller pensionsselskaber 15,3 af det afkast du har opnået.
”Ifølge § 2, stk. 1 i Pensionsafkastbeskatningsloven er satsen fastsat ved lov til 15,3 %”
Hvis dit pensionsselskab eksempelvis har investeret i aktier eller obligationer, og der i årets løb har været et positivt afkast, vil du blive beskattet heraf. Er afkastet negativt, beregnes der ingen PAL-skat, og underskuddet kan i reglen fremføres til fradrag i efterfølgende års positive afkast.
Årlige betalinger og forskudsregistrering
Flere danskere bliver overraskede over, at PAL-skatten ofte trækkes direkte fra pensionsopsparingen eller bliver modregnet på anden vis. Der er ikke tale om en “almindelig” personlig indkomstskat, men en særskilt beskatning, der kræver indsigt i, hvordan pensionsafkast løbende opgøres. Det skriver Skattestyrelsen og andre kilder som eksempelvis diverse advokat- og revisionshuse.
For mange kan det være svært at gennemskue, hvorfor pensionen vokser langsommere end forventet – og i nogle tilfælde handler det om, at 15,3 % af afkastet forsvinder til PAL-skat, allerede inden man modtager en årlig opgørelse fra pensionsselskabet.
Hvorfor er PAL-skatten mindre kendt?
Et af de mest almindelige spørgsmål er, hvorfor PAL-skat ikke er noget, der snakkes særligt meget om i offentligheden. Flere årsager kan fremhæves:
- Indberettes automatisk
- De fleste pensionsselskaber håndterer indberetning og betaling, så den enkelte borger behøver ikke selv at foretage sig noget aktivt.
- Teknisk kompleksitet
- Skatten er juridisk indviklet og administrativt langt hen ad vejen usynlig for borgeren.
- Mangelfuld oplysning
- Skattestyrelsen oplyser om skatten på deres hjemmeside, men det er ikke et punkt, der ofte bliver omtalt i mediebilledet, før det giver anledning til klager eller store afvigelser.
Det skriver både flere danske medier og rådgivningsfirmaer, når de behandler emnet om skat på pensionsafkast.
Hvor meget er PAL-skatten på?
Den aktuelle sats er 15,3 % af årets positive afkast. Procenten kan ændre sig over tid, og derfor bør man altid holde øje med eventuelle lovændringer i Pensionsafkastbeskatningsloven. Tidligere var satsen på 15 %, men den er blevet justeret flere gange i takt med skiftende politiske aftaler.
”Folketinget har mulighed for at justere satsen i medfør af § 1 i Pensionsafkastbeskatningsloven”
Omkostninger forbundet med PAL-skat
Udover selve beskatningen er der nogle indirekte omkostninger forbundet med PAL-skatten:
- Renter og gebyrer: Hvis pensionsselskabet afregner for sent, kan der blive pålagt renter.
- Administrationsomkostninger: Pensionsselskabet kan have administrative gebyrer til at håndtere indberetning og betaling af skat.
- Risikospredning: Den løbende betaling kan påvirke strategien for investering og risiko, eftersom investor har mindre afkast tilbage til geninvestering hvert år.
For den enkelte borger kan det være svært at se disse omkostninger direkte, da de ofte blot indgår i pensionsselskabets samlede omkostningsstruktur.
Eksempler på misforståelser
Et gennemgående tema er, at folk tror, de betaler den “normale” indkomstskat ved udbetaling af pensionen og derfor ikke skal tænke på løbende skat. Imidlertid er PAL-skatten en særskilt skat, der rammer afkastet, inden pensionen udbetales. Derfor er det en udbredt fejlantagelse at tro, at man blot slipper med én skat ved pensionstidspunktet.
Det skriver både Skattestyrelsen, pensionsselskaber samt flere advokathuse i deres vejledninger om pensionsbeskatning.
Hvorfor oplyser Skattestyrelsen ikke klart om PAL-skat?
Skattestyrelsen har information på sin hjemmeside, men kritikken går på, at informationen ikke er fremhævet eller formidlet særligt pædagogisk i forhold til, hvor stor en økonomisk betydning PAL-skatten kan få for den enkelte.
Ifølge flere advokater og revisionshuse er det også et problem, at mange borgere ikke selv aktivt opsøger informationen, hvilket gør, at skatten kan “gå under radaren”. Nogle kritikere mener, at man i stedet bør sende årlige opgørelser direkte til borgerne, så de kan se sort på hvidt, hvor meget der bliver betalt i PAL-skat. Som det er i dag er det alene pensionskasser og banker der selvangiver og betaler indkomsten til Skat.
”Skattestyrelsen lægger oplysninger frem på skat.dk, men deres oplysningsmetoder kritiseres for ikke at være tilstrækkeligt formidlende”
Tre udvalgte sager fra pressen
Nedenfor ses en tabel med tre sager, der har været omtalt i den danske presse, hvor PAL-skatten spillede en central rolle. Der er tale om sager, hvor enten borgere, pensionsselskaber eller Skattestyrelsen har været i fokus. Sagerne illustrerer, hvordan misforståelser og uigennemskuelige beregninger kan give anledning til debat.
Sagenavn | Kort resume | Kilde |
---|---|---|
Sagen om misvisende kontoudtog | En gruppe borgere mente, at deres pensionskontoudtog ikke tydeligt fremviste fratrukket PAL-skat, og at de derfor ikke indså, hvor meget skat de reelt betalte. | Omtalt i dagbladet Børsen, hvor flere revisorer udtalte sig om manglende gennemsigtighed. |
Debatten om satsændringen | I forbindelse med en mindre justering i satsen kritiserede flere politikere, at lovændringen blev meldt ud for sent, så pensionsudbydere havde svært ved at informere kunderne i tide. | Omtalt i Jyllands-Posten, der påpegede, at informationen fra Skattestyrelsen kom efter lovens ikrafttrædelse. |
Sagen om efterregulering | En ældre borger fik en efterregulering på flere tusinde kroner i PAL-skat, da vedkommendes afkast var fejlopgjort over flere år. Dette skabte debat om myndighedskontrol. | Behandlet i Politiken, hvor klagen til Skattestyrelsen gik på mangelfuld vejledning og sent varsel. |
Hvorfor kender så mange ikke til denne skat?
Den vigtigste forklaring er, at PAL-skat primært administreres automatisk. Borgeren får ikke en selvstændig årsopgørelse på samme måde, som man gør ved indkomstskat, AM-bidrag mv. I stedet kan man – hvis man graver i pensionspapirerne – se, at der allerede er fratrukket en årlig skat på afkastet.
Samtidig har pensionsafkast ofte tekniske beregninger knyttet til sig, ligesom forskellige investeringsformer (aktier, obligationer, investeringsforeninger m.v.) kan gøre det svært at gennemskue, hvordan og hvor meget der egentlig beskattes.
Kritik fra eksperter og rådgivere
Eksperter og rådgivere fremhæver, at den mangelfulde information fra offentlige myndigheder risikerer at skabe ulighed i viden. De danskere, der har ressourcer til at søge professionel hjælp hos revisorer eller advokater, får typisk et bedre overblik end dem, der stoler på de sparsomme oplysninger, de modtager.
Det skriver blandt andre nogle advokat- og revisionsvirksomheder i deres nyhedsbreve, hvor der ofte gives råd om pensionsoptimering.
Skattestyrelsens rolle og ansvar
Selvom Skattestyrelsen ikke aktivt sender opgørelser ud til alle borgere, er de stadig ansvarlige for at vejlede og informere om skattepligt i henhold til gældende lovgivning. Det er en del af Skattestyrelsens opgave at sørge for, at borgerne ikke er i tvivl om deres skattebetalinger, også når det gælder særskatter som PAL-skat.
Ifølge flere afgørelser fra Skatteankestyrelsen har Skattestyrelsen pligt til at sikre, at borgerne er fuldt oplyste om gældende regler. Det er dog op til en konkret vurdering i hver enkelt sag, om der er tilstrækkelig vejledning.
”I Skatteforvaltningsloven, jf. LBK nr. 34 af 14/01/2022, er det anført, at borgere skal modtage tilstrækkelig vejledning om deres skatteforhold”
Her har Skattestyrelsen bedste fald forsømt at overholde lovgivningen.
Hvordan kan man selv holde øje?
Hvis man ønsker at holde sig orienteret om sin PAL-skat, kan man gøre følgende:
- Tjek pensionsoversigter
- Mange digitale selvbetjeningsløsninger har et overblik over både indbetalinger, gebyrer og betalt skat.
- Spørg pensionsselskabet
- Det er muligt at kontakte sit pensionsselskab og bede om en specifikation af, hvordan PAL-skatten beregnes.
- Rådfør dig med en revisor eller advokat
- Hvis man har en kompleks pensionsopsparing eller generelt er i tvivl, kan fagfolk sikre, at man ikke overser vigtige detaljer.
- Følg lovændringer på retsinformation
- Nye love eller ændringer til Pensionsafkastbeskatningsloven bliver løbende offentliggjort på Retsinformation.
Bemærkninger om fremtidige ændringer
Flere politiske partier har gennem tiden haft forslag om enten at hæve eller sænke PAL-skatten. Argumenterne går både på, at en lavere skat vil øge incitamentet til at spare op, mens en højere skat kan finansiere andre velfærdsområder. Derfor er det sandsynligt, at denne skat vil være genstand for politiske forhandlinger fremadrettet især når finanslovsforhandlinger og øvrige skattereformer er på dagsordenen.
Vores mening
Lovgrundlaget for PAL-skat er gennem tiden blevet ændret flere gange, men grundlaget er fortsat Pensionsafkastbeskatningsloven og Skatteforvaltningsloven, som suppleres af diverse bekendtgørelser og administrative forskrifter. Det kan være svært for menigmand at navigere i, men både advokater og revisorer fremhæver, naturligvis, at man med professionel rådgivning kan skabe et bedre overblik. Problemet er bare at vi ikke har hørt om disse skattesager.
Det skriver Finans.dk, Børsen og andre erhvervsmedier i forbindelse med generelle råd om skatteoptimering.
Sammenfatning af informatinerne (liste)
- PAL-skat er en årlig skat på pensionsafkast (typisk 15,3 %).
- Skatten opkræves automatisk af pensionsselskabet og afregnes til Skattestyrelsen.
- Der er kritik af, at Skattestyrelsen ikke oplyser klart om skatten.
- Mange danskere kender ikke til PAL-skatten, før de ser effekten på deres opsparing.
- Der findes eksempler i pressen på sager, hvor borgere er blevet overraskede.
- Lovgrundlaget for PAL-skat er Pensionsafkastbeskatningsloven (LBK nr. 330 af 01/04/2020).
Praktiske råd og handlemuligheder
- Hold øje med pensionsopgørelser: Læs altid de detaljerede årsopgørelser fra pensionsselskabet.
- Stil spørgsmål: Bed om redegørelse for, hvordan PAL-skatten er udregnet, og hvilke investeringer der ligger til grund for afkastet.
- Undersøg ændringer i loven: PAL-skatten kan ændre sig, så følg med via Retsinformation eller nyhedsbreve fra professionelle rådgivere.
- Overvej investeringens risiko: Da skatten betales årligt, kan valget af høj- eller lavrisiko-investeringer få en anden betydning end ved traditionel opsparing.
Hvad sker der så hvis PAL-SKATTEN ikke skal betales? hvilke fradrag er der?
Når pensionsopsparingen giver underskud, kan det være vanskeligt at gennemskue, hvordan reglerne for PAL-skat (pensionsafkastskat) egentlig fungerer. Mange danskere tror fejlagtigt, at de kun skal betale skat af positive afkast, mens tab eller underskud blot kan ignoreres. I praksis forholder det sig dog anderledes, idet Pensionsafkastbeskatningsloven rummer specifikke regler om fremførsel af underskud. Det kan få betydelig betydning for ens skattemæssige situation fremover. Denne artikel belyser, hvilke fradrags- og fremførselsmuligheder der gælder, når man har underskud i sin pensionsordning.
Overblik over PAL-skat ved underskud
PAL-skat, eller pensionsafkastskat, opkræves normalt af positive afkast på pensionsopsparinger. I de tilfælde, hvor årets investeringer går i minus, opstår der et underskud, som efter de gældende regler ikke medfører en “negativ skat” i form af penge tilbage til pensionsindehaveren. I stedet kan man få lov at fremføre underskuddet til modregning i kommende års positive afkast.
”Reglerne om fremførsel af negative afkast findes i Pensionsafkastbeskatningsloven (LBK nr. 330 af 01/04/2020)”
Hvad betyder “underskud” i pensionsafkast?
Et underskud i pensionsafkastet betyder, at de samlede investeringer i pensionsordningen over et givent år har givet et negativt afkast. Dette kan eksempelvis ske, hvis de investerede midler taber værdi grundet kursfald på aktier, obligationer eller andre investeringsprodukter.
At have et underskud påvirker ikke ens løbende PAL-skat i form af en kontant negativ skat, men giver mulighed for en skattemæssig fordel på sigt, hvis der senere kommer overskud.
Lovgrundlaget og fremførsel af underskud
Ifølge Pensionsafkastbeskatningsloven kan underskud i et år modregnes i kommende års positive afkast, hvilket gør, at man i de fremtidige år skal betale mindre i PAL-skat, indtil det negative beløb er “udlignet”.
”I henhold til § 6, stk. 3, i Pensionsafkastbeskatningsloven kan negative afkast fremføres til modregning i senere års positive afkast”
Det betyder, at hvis man for eksempel har et negativt afkast på 10.000 kroner det ene år, og man året efter har et positivt afkast på 15.000 kroner, kan man modregne de 10.000 kroner, hvorved der kun skal betales PAL-skat af de resterende 5.000 kroner for det år.
Ingen kontant udbetaling af negativ skat
Det er vigtigt at slå fast, at man ikke får en direkte skattekredit, som med et skattemæssigt aktiv, der kan omveksles til penge, hvis afkastet er negativt. Mange kan fejlagtigt tro, at de får en slags “skat tilbage” i lighed med almindelig indkomstskat, hvor negative tal kan have anden effekt i årsopgørelsen.
PAL-skat fungerer anderledes, fordi pensionsafkastskatten er en særskilt beskatning, der knytter sig til de pensionsopsparinger og -investeringer, man har. Modregningen er derfor målrettet fremtidige positive resultater på de samme ordninger.
Hvordan indberettes PAL-Skat underskud?
Nu bliver det sværrere 😉Pal-skatten og pensionskasser med årlige underskud
Igen er det her som udgangspunkt det enkelte pensionsinstitut eller forsikringsselskab, der beregner årets afkast og dermed også eventuelle negative resultater. De skal efterfølgende indberette til Skattestyrelsen, om der er underskud, og hvor stort beløbet er.
Borgeren eller pensionsindehaveren behøver normalt ikke selv at foretage sig noget aktivt i den forbindelse, men det er en god idé at følge med i, om pensionsselskabet indberetter korrekt. Skulle der opstå fejl, kan det få langsigtede konsekvenser for, hvor meget skat man kommer til at betale i de følgende år. Der er tale om flere fejl på området, vi dog ikke medtager her.
Kontrol af fremførte underskud
Da man ofte ikke selv registrerer underskuddet direkte i sin årsopgørelse (det håndteres på instituttets eller ordningens vegne), bør man løbende holde øje med:
- Pensionsoversigter: Tjek årlige pensionsopgørelser eller onlineportaler for at se afkastet og det eventuelle underskud.
- Årlig status fra pensionsselskabet: Flere selskaber giver et detaljeret overblik over, hvor meget negativt afkast der er blevet fremført.
- Frist for indsigelser: Vær opmærksom på frister for, hvornår du kan klage eller gøre indsigelse, hvis du mener, at underskuddet ikke er korrekt opgjort.
Eksempel: Underskud og fremtidig beskatning
For at illustrere fremførsel af underskud kan man opstille et kort regneeksempel.
År | Afkast (DKK) | Underskud fremført (DKK) | Beregning af skattegrundlag | PAL-skat (15,3 %) |
---|---|---|---|---|
2023 | -10.000 | 10.000 (fremføres) | 0 | 0 |
2024 | 15.000 | -10.000 (delvist udlignet) | 15.000 – 10.000 = 5.000 | 765 |
- År 2023: Pensionsopsparingen giver et negativt afkast på 10.000 kroner. Dette giver 0 kroner i skat, men underskuddet på 10.000 kroner bliver noteret til fremførsel.
- År 2024: Afkastet er positivt med 15.000 kroner. Man kan trække de 10.000 kroner fra tidligere års underskud, så skattegrundlaget bliver 5.000 kroner. PAL-skatten på 15,3 % af 5.000 kroner er herefter 765 kroner.
Det betyder i praksis, at man har sparet 1.530 kroner i skat i 2024 (15,3 % af 10.000), fordi man kunne udligne dele af det foregående års underskud.
Uens regler for forskellige ordninger
I nogle tilfælde er pensionsopsparingen spredt over flere forskellige ordninger eller institutter. Det kan have betydning for, hvordan underskuddene fremføres:
- Inden for samme institut: Hvis både underskud og fremtidige positive afkast befinder sig inden for samme pensionsordning, sker modregningen automatisk.
- På tværs af flere ordninger: Er man kunde i flere selskaber, vil hvert selskab opgøre sit eget afkast og underskud. Negative afkast kan ikke nødvendigvis flyttes rundt mellem forskellige institutter, medmindre de er samlet i én ordning.
Det skriver flere skatte- og revisionshuse, der har påpeget kompleksiteten i at have spredte pensionsinvesteringer.
Særlige tilfælde og undtagelser
Der findes særlige pensionsprodukter, hvor administrativ praksis kan variere. Eksempelvis kan visse kapitalpensioner, aldersopsparinger og ratepensioner være underlagt forskellige regler alt efter, hvornår de er oprettet, og om skattereglerne er blevet ændret undervejs.
Det er derfor altid tilrådeligt at undersøge de konkrete vilkår i ens pensionsordning og eventuelt søge professionel rådgivning, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man kan fremføre et underskud i den givne ordning.
Retlig praksis
Der er praksis fra både Skatterådet og Landsskatteretten, som bekræfter, at man ikke får udbetalt penge ved negativt afkast, men at underskud kun kan bruges fremadrettet. Heri ligger nøglen til at forstå, at PAL-skat adskiller sig fra fx personskatteloven, hvor negative tal kan have indflydelse på den samlede indkomstskat.
”Landsskatteretten har i flere afgørelser fastslået, at underskud efter Pensionsafkastbeskatningsloven alene kan fremføres og ikke konverteres til et skatteaktiv”
Hvordan Skattestyrelsen håndterer underskud
Skattestyrelsen modtager indberetning om underskud fra pensionsselskaberne. De foretager ikke en særskilt vurdering af hver enkelt borgers underskud, så længe indberetningen sker efter de regler, der fremgår af Pensionsafkastbeskatningsloven og de bekendtgørelser, der er udstedt i medfør heraf. Vi har dog ikke hørt om Skattesager fra borgerne eller om der i det hele tiden forefindes en kontrol af dette fra Skattestyrelsen.
Borgeren kan dog klage, hvis man mener, at beregningen er forkert. Klagevejledningen fremgår som regel af pensionsudbyderens årsopgørelse.
Hvorfor er det vigtigt at kende reglerne?
Mange danskere ignorerer deres pensionsopgørelser i troen på, at alt er “ordnet automatisk”. Selvom det formelt set er korrekt, kan der stadig være økonomiske fordele i at vide, hvordan underskud og positivt afkast påvirker hinanden. Det kan for eksempel påvirke ens investeringsstrategi:
- Risikoprofil: Hvis man ved, at et underskud kan fremføres, kan det påvirke valget af mere eller mindre risikofyldte investeringer. Min vurdering er, at der findes 1/10 promille af danskerne der ved noget om dette. Det er dermed ukendt i skattemæssig forstand og derfor i modstrid med loven der siger at SKAT skal informere.
- Løbende opsparing: Man kan justere sine indbetalinger og investeringstyper ud fra, om man har store underskud, der skal udlignes.
- Dialog med selskabet: Hvis man kender reglerne, er det lettere at stille målrettede spørgsmål til pensionsudbyderen.
Sammenfatning
- Underskud i pensionsafkast beskattes ikke “negativt”; man modtager ikke et skattemæssigt aktiv eller penge fra Skattestyrelsen.
- Ifølge Pensionsafkastbeskatningsloven kan underskud fremføres til senere år.
- Fremført underskud reducerer skattegrundlaget i efterfølgende år med positivt afkast.
- Man bør holde sig orienteret om, at korrekt indberetning sker via pensionsinstituttet.
- Der er ikke én samlet saldo for alle ens pensionsordninger, hvis man har flere forskellige steder.
- Skattestyrelsen foretager ikke en særskilt vurdering, så længe indberetningen er korrekt fra selskabet.
Praktiske råd om håndtering af underskud
- Gennemgå årsopgørelsen: Undersøg, om pensionsselskabet har angivet underskud og eventuelt fremført beløb.
- Kontakt pensionsudbyderen: Spørg, hvordan de beregner afkast, og hvordan de registrerer negativt afkast.
- Tjek om ordninger er samlet: Vurder, om det giver mening at samle pensionsordninger for lettere at holde styr på underskudsfremførsel.
- Overvej professionel rådgivning: Advokater, revisorer eller skatterådgivere kan hjælpe med at optimere og forklare detaljerne.
PAL skat er en ukendt ekstra skat for alle danskere der har pension
Pensionsafkastbeskatningsloven er ganske omfattende og har gennem tiden ændret sig flere gange. Dermed har praksis under Skatterådet og Landsskatteretten også udviklet sig. Det anbefales derfor altid at holde øje med eventuelle lovændringer, der kan påvirke dine muligheder for at fremføre underskud.
Som skatteeksperter, og som samvirke der laver mange skattesager kan vi ikke assistere med justeringer, men alene oplyse, og tillige henviser diverse vejledninger og artikler på skats og pensionsselskabers hjemmesider. Vi kan dog klage til f.eks. Landsskatteretten, og hvis det sker, er det nok den første sag på området.
Kilder:
- Advokat og Revisor Samvirket, AORS.DK, skattestyrelsen
- Fotokredit: Skattestyrelsen, fotograf ukendt
- Personer/Firmaer/Emner/#: #PALskatunderskud, #PALskat, #underskud, #fremførsel, #pensionsafkastskat, #pensionsopsparing, #skat, #Skattestyrelsen
- Ⓒ 2025 Copyright by https://AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.