Borger.dk til 250.000 danskere: Flyv til Danmark inden den 01/11, hvis du vil ha MitID, der er ikke andre løsninger

|

Flere kilder herunder V2 og vore kunder har i den seneste tid, i overgangen fra NEMID til MITID oplyst at udlandsdanskere skal henvende sig personligt på borgerservice for at få MitID.

Nogle af vore kunder der bor i henholdsvis Senegal, Australien, Thailand og Irland, finder at der sker ulovlig forskelsbehandling, for de krav som borger.dk stiller. Kravet er nemlig at man skal møde personligt op, hvis valideringsprocessen ikke virker. Det er jo noget besværligt og omkostningstungt at flyve til Danmark, men dette er svaret.

MITID er kræver hvis du f.eks. skal logge ind på banker eller benytte borger.dk og er krævet for adgang til disse tjenester. Står du og skal at lave bankoprettelse, eller flytte bank, er det vitalt og lovkrav at bruge disse løsninger for login til de digitale danmark, der i øvrigt for 3. gang er blevet nr. 1 som verdens mest digitale stat.

Mediehuset Version 2 oplyser at der er ca. 20.000 udlandsdanskere har samme problem. Disse kan ifølge mediet V2 ikke selv kan skifte fra NemID til MitID, skal møde op i borgerservice inden 31. oktober, hvis de vil bruge MitID til deres bankforretninger.

Kunderne er blevet bedt om at scanne passet, i selve MITID appen, men der er bare problemer med denne funktion, og der er en deadline her til den første oplyser en dansker der er udstationeret i Bangkok.

“Jeg mener der er tale om aktiv forskelsbehandling, hvilket er ulovligt”, siger Michael Rasmussen fra Advokat og Revisor Samvirket.

Henvendelser til danske ambassader har ikke kunne hjælpe. I yderste konsekvens kan det giver problemer med at betale huslejen og andre regninger efter den 01/11/2022. Det må være muligt at man kan lave en undtagelse, ligesom med de svageste i samfundet, som kan søge om at blive undtaget for kravet.

I følge Politikken.dk er beskeden til mange andre danskere, at man skal møde op i borgerservice.

På Facebook er der dundertale mod Borger.dk der kræver at man skal tage fri og flyve til Danmark. Til Politikken siger direktør i DI, Rikke Zeberg “at det ikke kan passe”, mens Michael Bach Petersen, der er generalsekretær i Danes Worldwide, som repræsenterer udlandsdanskerne, kalder det “problematisk og uforståeligt”, at de ikke er tænkt ind i MitID fra starten.

»Ud over bøvl som andre danskere oplever de at blive henvist til den lokale borgerservice, hvilket jo er lidt udfordrende, når man bor i USA eller Australien,« siger han til Politiken.

Siger Michael Bach Petersen

Som svar på kritikken oplyser Digitaliseringsstyrelsen til Politiken, at styrelsen vurderer, at det drejer sig om færre end 20.000 danskere, og at der er en løsning på vej.

Kilde: Advokat og Revisor Samvirket, V2.DK og Politikken.dk
Fotokredit: Advokat og Revisor Samvirket

ADVOKAT & REVISOR POSTER