Køberrådgivere og BOLIGadvokater er ikke det samme

Der stilles ikke store krav til titlen som køberrådgiver. Enhver kan tilbyde køberrådgivning uanset faglig baggrund, og man skal som forbruger være på vagt, når man søger hjælp til boligkøbet. De manglende krav resulterer i flere køberrådgivere, der mangler juridisk og praktisk viden om boligkøb.

For at blive certificeret Dansk BOLIGadvokat kræver det, at man kan rådgive uafhængigt og fyldestgørende om både køb og salg af boliger samt alle de øvrige juridiske og økonomiske aspekter ved et boligkøb – fx muligheden for samejeoverenskomst, testamente og ægtepagt eller købers låne- og finansieringsmuligheder, skat og forsikringsdækning. Mange købermæglere derimod har en tidligere baggrund som ejendomsmægler og ved derfor mere om, hvordan man sælger en bolig end selve den juridiske proces ved et boligkøb.

Ifølge Danske BOLIGadvokater har kompetenceforskellene afgørende betydning for kvaliteten af den rådgivning, som køberne får. ’’En køberrådgiver uden juridisk baggrund kan ikke give den samme rådgivning som en advokat’’, slår Niels Erlandsen fast. Han er advokat og formand for Danske BOLIGadvokater. Han understreger, at bolighandler sjældent er ens og derfor vil mange køberrådgivere – selv dem med flere års erfaring – komme til kort, hvis der dukker noget uforudset op i forbindelse med handlen.

Boligkøbere fik en ulovlig udestue med i handlen

Den seneste tid har budt på flere historier om køberrådgivere, der ikke er grundige nok. I marts kunne man bl.a. læse om et jysk par, som var midt i en verserende retssag om en ulovligt opført udestue. Parrets køberrådgiver var klar over, at udestuen ikke var lovliggjort og meddelte derfor sælgers ejendomsmægler, at man tilbageholdt 50.000 kroner af købesummen, såfremt udestuen ikke blev lovliggjort, som ejendomsmægleren havde lovet. Desværre skulle det vise sig, at 50.000 kroner langt fra var nok til at få lovliggjort forholdene, men der var fælden allerede klappet og handlen godkendt.

’’Det er sælgers ansvar at sikre, at ejendommen er korrekt registreret i Bygnings- og Boligregistret (BBR). I sagen om udestuen burde købers rådgiver have gjort en lovliggørelse af udestuen som en forudsætning for godkendelse af købet. I stedet er regningen landet hos de nye ejere, som har forsøgt at gøre det rigtige ved at søge hjælp forud for deres boligkøb’’,

siger Niels Erlandsen, advokat og formand for Danske BOLIGadvokater.

Et boligkøb er en stor investering. Selvom man har lyst til at slå til her og nu, så gør man klogt i at slå koldt vand i blodet og undersøge tingene til bunds. Det er dyrt og ærgerligt at hænge på et hus, som ikke lever op til ens ønsker og behov. Eller som måske er direkte ubrugelig grundet skjulte skader, ulovligt opførte bygninger eller grundforurening.

’’Ligesom vi tjekker anmeldelser og forhører os blandt vores omgangskreds, når vi skal finde en god håndværker, så bør man som boligkøbere også nøje overveje, hvem man betaler for at hjælpe med ens boligkøb’’,

siger advokat og formand for Danske BOLIGadvokater Niels Erlandsen.

Husk advokatforbeholdet – som ikke må forveksles med et rådgiverforbehold

Et advokatforbehold og et rådgiverforbehold er ikke det samme. Formuleringerne er måske enslydende, men uden den juridiske indsigt til at spotte faldgruberne er et rådgiverforbehold i princippet overflødigt. I stedet bør der altid indsættes et advokatforbehold i købsaftalen. Det giver 3-5 ekstra hverdage efter underskrivelsen af købsaftalen, som køber kan bruge på at søge rådgivning hos en advokat, der kan nærlæse de mange hundrede sider, der følger med en standard bolighandel.

Med et advokatforbehold kan man som køber træde gratis ud af handlen, hvis advokaten finder forhold, som giver køber anledning til at fortryde. Man har som boligkøber altid seks hverdages fortrydelsesret, men brug af den lovpligtige fortrydelsesret kan være dyrt:

’’Har både du og sælger underskrevet en købsaftale uden et advokatforbehold, kan man altid benytte sin lovmæssige fortrydelsesret indenfor 6 hverdage, men det er vigtigt at vide, at fortrydelsesretten ikke er gratis at bruge. Benytter man fortrydelsesretten, koster det 1% af købesummen i kompensation til sælger. For en bolig til eksempelvis fem millioner kroner, skal du af med 50.000 kroner. Det er dyre lærepenge’’,

siger Niels Erlandsen, advokat og formand for Danske BOLIGadvokater.

Et eksempel på et køberforbehold:

”Købers underskrift på denne købsaftale er betinget af, at købers advokat kan godkende købsaftalen i dens helhed. Godkendelse skal være meddelt sælgers ejendomsmægler senest den … dato … kl. 16.”

Vil du vide mere eller henvises til nærmste medlem af Danske Boligadvokater, så kontakt os på 32177777.

Kilde: Danske Boligadvokaters pressemeddelse
Fotokredit: stocks.adobe.com

Scroll to Top