Nye grundvurderinger for erhvervsejendomme er på vej, og dele af ejendomsbranchen frygter store økonomiske konsekvenser
Den seneste rapport fra en arbejdsgruppe peger på mulige justeringer af skaleringsprocenter, hvilket kan øge skattebyrden på kontor- og butiksejendomme. Det skriver Finans og Jyllands-Posten. Selv om der er udsigt til en form for kompensation, er branchen bekymret for, at omkostningerne lander hos erhvervslivet og i sidste ende måske hos lejerne. I denne artikel gennemgår vi baggrunden for de nye vurderinger, de potentielle udfordringer samt tilhørende lovhenvisninger.
Ejendomsbranchens frygt for ekstraregning
En nyligt nedsat arbejdsgruppe har anbefalet, at politikerne på Christiansborg justerer de nye grundvurderinger for visse erhvervsejendomme. Det kan ifølge brancheorganisationen EjendomDanmark medføre en ganske betragtelig ekstraregning, selv med den udsigt til kompensation, som gruppen også har foreslået. Vurderingerne handler først og fremmest om værdien af selve grunden – og selv om der ifølge arbejdsgruppen er en metode til at kompensere en eventuel ændring, vækker meldingen alligevel bekymring i store dele af branchen.
Udsigt til højere skatter
Ejere af kontor- og butiksejendomme betaler grundskyld og i nogle kommuner også dækningsafgift, som beregnes på grundlag af grundvurderingerne. I dag er den samlede årlige skattebetaling på ca. 3 mia. kr. for disse ejendomstyper, og hvis skaleringsprocenten ændres fra 47 procent til 20 procent, kan det betyde en mærkbar stigning i den samlede skattebyrde. Ifølge administrerende direktør for EjendomDanmark, Peter Stenholm, kan beløbet stige med omkring 1,5 mia. kr. på landsplan, når ændringen er fuldt indfaset.
Det nye system og baggrunden
Politikerne valgte at suspendere det gamle ejendomsvurderingssystem i 2013 på grund af kraftig kritik fra Rigsrevisionen. Tanken med de nye vurderinger er at skabe mere præcise og enkle principper. Det fremgår af:
“Ejendomsvurderingsloven (lovbekendtgørelse nr. 156 af 9. februar 2021)”
Kilde: retsinformation
Men da handelsaktiviteten for erhvervsejendomme er mere begrænset end for private boliger, måtte Skatteministeriet opgive at basere vurderingerne på reelle handelspriser. I stedet har man introduceret et system, hvor grundværdien fastsættes som om grunden var ubebygget boligjord, hvorefter man giver et nedslag (en skaleringsprocent) for at tage højde for de særlige forhold knyttet til erhverv.
Foreløbige vurderinger vækker kritik
Alligevel har mange ejere modtaget vurderinger, der ifølge dem ligger langt over den reelle værdi, hvilket har ført til frustration og protester. Det skriver Finans og Jyllands-Posten. De nye grundvurderinger er nemlig udsendt maskinelt og betegnes som foreløbige; først senere vil Vurderingsstyrelsen udarbejde mere endelige og manuelle vurderinger. Til trods for at vurderingerne endnu ikke er endegyldige, danner de allerede nu udgangspunkt for skattebetalingerne, hvilket har sat mange erhvervsejere i en vanskelig situation.
Arbejdsgruppens rapport og anbefalinger
En særlig arbejdsgruppe med økonomiprofessor Peter Birch Sørensen i spidsen har netop foreslået, at kontor- og butiksejendomme skal have et mindre nedslag i skaleringsprocenten end hidtil. Da gruppens analyser peger på, at forskellen mellem boliggrunde og erhvervsgrunde ikke er så udtalt, anbefaler den at sænke nedslaget fra 47 procent til 20 procent. Samtidig foreslår rapporten at kompensere ved at nedsætte grundskylden eller dækningsafgiften, så ændringen bliver provenuneutral for staten. Denne manøvre er dog ifølge brancheorganisationerne ikke tilstrækkeligt målrettet de berørte erhvervsejendomme, fordi en sådan nedsættelse vil tilgodese alle ejendomstyper bredt.
Ændringer i skaleringsprocenten
Forskellige typer erhvervsejendomme er påvirket i varierende grad af en ændret skaleringsprocent. Nedenfor ses en (fiktiv) tabel, der illustrerer mulige scenarier:
Ejendomstype | Nuværende skaleringsprocent | Forslag fra arbejdsgruppen | Mulig merbetaling |
---|---|---|---|
Kontorejendomme | 47% | 20% | Risiko for markant højere grundskyld og dækningsafgift |
Butiksejendomme | 47% | 20% | Større udgift der kan forplante sig til butiksejerne |
Lager/produktionshaller | 47% | Uændret (ikke foreslået ændret) | Forventes umiddelbart mindre påvirket |
Private boligejendomme | Ikke omfattet af forslaget | Ikke omfattet | Ingen umiddelbar ændring |
Konsekvenser for erhvervslivet
Både EjendomDanmark og DI Ejendom vurderer, at en højere grundvurdering uundgåeligt vil presse erhvervslivet, særligt hvis regningen ender med at blive overvæltet på lejerne. Kritikerne understreger, at fx detailhandlen allerede kæmper i et udfordrende marked, og yderligere udgifter til husleje kan forværre branchens situation yderligere. Desuden påpeger branchechef Helle Juhler-Verdoner, at arbejdsgruppens egne konklusioner om fraværet af tilstrækkelige handelsdata står i modsætning til idéen om at sænke nedslaget så drastisk.
Kritik af forudsætningerne
Flere aktører fremhæver, at forudsætningen om, at en erhvervsgrund potentielt kunne have samme værdi som en ubebygget boliggrund, er tvivlsom. Arbejdsgruppen har anført, at en alternativ boligudnyttelse (f.eks. etagebyggeri) i mange tilfælde er den reelle konkurrent til kontor og butik, hvorfor rabatten bør reduceres. Ifølge branchen er dette dog for generelt, da lokalespecifikke forhold som lokalplaner, infrastruktur og markedsvilkår kan gøre det svært at sidestille erhvervsjord med boligjord.
Mulig lovmæssig regulering
Skatteministeriet har ifølge:
“Bekendtgørelse nr. 929 af 27. maj 2022 om ejendomsvurdering”
‘bemyndigelse til at foretage justeringer i vurderingsprincipperne. Det forudsættes dog, at ændringerne er provenuneutrale, og at ejerne bevarer muligheden for at klage, jf. procedurerne i Ejendomsvurderingsloven. Mange frygter dog, at klagesagerne bliver omfattende og tidskrævende, hvis tusindvis af ejendomme skal vurderes individuelt.’
Indfasning og loft over stigninger
Selv hvis politikerne på Christiansborg beslutter at følge arbejdsgruppens anbefaling, vil det blive indfaset over tid. Det betyder, at loftet over, hvor meget grundskyld og dækningsafgift kan stige årligt, fortsat beskytter ejere mod en øjeblikkelig stor skatteforhøjelse. Det beroliger dog ikke direktør Peter Stenholm, der påpeger, at de kumulative effekter kan blive betydelige over årene, og at en mere direkte kompensationsmodel burde rettes mod dem, der rent faktisk rammes.
Mulige løsninger ifølge branchen
Ejendomsbranchen foreslår, at hvis skaleringsprocenten skal ændres, bør man sikre, at merprovenuet kommer tilbage til erhvervsejerne via en målrettet kompensationsordning. Alternativt kunne man bevare en differentieret skaleringsprocent, hvor man i højere grad ser på konkrete data for de enkelte erhvervstyper. Det kan ske med henvisning til
- SKM2023.45.LSR hvor klagesager har vist, at lokale forhold og branchevilkår bør inddrages i højere grad.
Skatteministerens næste træk
Skatteminister Rasmus Stoklund (S) har i en skriftlig udtalelse understreget, at regeringen vil nærlæse arbejdsgruppens analyser og tage en politisk drøftelse af anbefalingerne. Indtil da er usikkerheden stor, og mange ejere venter på en afklaring af, om de fremover kan blive pålagt en højere skattebyrde. Det er fortsat uvist, om regeringen vil gå ind for at ændre skaleringsprocenten, men hvis ændringen gennemføres, vil det have betydelige konsekvenser for erhvervslivet – særligt detailhandlen og kontorsegmentet.
Yderligere information
På Skatteministeriets hjemmeside kan man læse om detaljerne i arbejdsgruppens rapport og undersøge egen foreløbig vurdering.
»Du kan tjekke din egen vurdering her« og »Find flere informationer om erhvervsvurderingerne her« fremgår også af de officielle kilder, og mange virksomheder har allerede gjort brug af disse værktøjer for at få et overblik over de potentielle ændringer. Hvorvidt en eventuel kompensation vil neutralisere merudgiften, er dog fortsat omdiskuteret blandt erhvervsorganisationerne.
- Du kan tjekke din egen vurdering her.
- Find flere informationer om erhvervsvurderingerne her.
- Her ses den nuværende lovgivning om erhvervsejendomsvurdering
Kilde: Advokat og Revisor Samvirket, AORS.DK
Fotokredit: stock.adobe.com
Personer/Firmaer/Emner/#: #erhvervsejendomsvurdering, #ejendomdanmark, #diEjendom, #vurderingsstyrelsen, #skatteministeriet, #grundskyld, #dækningsafgift, #erhvervsejendomme, #skaleringsprocent
Copyrights: Ⓒ 2024 Copyright by https://AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.