skattesvindel skatteunderagelse

Hvert år begås der ulovlig hvidvask for store milliardbeløb i Danmark, hvilket udgør et enormt problem for samfundet. Ifølge Lasse Boje, direktør for National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), er omfanget så stort, at politiet må vælge, hvem de forsøger at straffe. I en enkelt sag slap op mod 1000 potentielle svindlere for en tur i retten. Dertil kommer at tiltroen til advokater er blevet decimeret betydeligt. Og antallet af sager med kuratorkontrol stiger. Mange advokater syntes køre efter egne retningslinjer i stedet for loven. Dette medvirker til en stigning af kriminelle, og det er et sørgeligt skær der nu er kommet over advokatbranchen.

Hvidvasksagens omfang:

  • NSK’s rolle: National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) blev oprettet i januar 2022 med 1.200 ansatte, og enheden skal bekæmpe organiseret kriminalitet.
  • Fakturafabrikker: Disse bruges til at hvidvaske sorte penge ved at skabe falske fakturaer, der får det til at se ud som om, der er betalt for legitime tjenester. Fakturafabrikker opdages ellers øjeblikkeligt af Særlig Kontrol og money transfer projekter men der mangler flere ansatte i Politiet. Selv dem der fakturerer TIL fakturafabrikker opdages. Men fordi mange kriminelle ikke ved dette, kommer der flere og flere af dem.
  • TV-dokumentar: Dokumentarserien “Den sorte svane” har skabt fokus på hvidvask og viste skjult kameraoptagelser af en kriminel fakturafabrik.
  • Rapport fra politiet: I 2022 anslog politiet, at hvidvask i Danmark udgør omkring 68 milliarder kroner årligt.
  • Indberetninger: Hvert år modtager NSK cirka 80.000 indberetninger om mistænkelig aktivitet fra banker, Skattestyrelsen, Finanstilsynet og andre instanser.

Britta Nielsen og hendes børn som rent faktisk blev anmeldt af hendes bank, ja så opdagede Politiet det ikke og her vare svindlen på ca. 117 millioner kroner. Derfor burde man måske sætte ind her, for hvad kan ellers gemme sig i de mange anmeldelser, helt op mod 100.000 om året? Det er jo bankerne der følger hvidvask loven og det er dem der foretager ca. 99% af alle anmeldelser. Bankerne er pligtige til at anmelde ved en simpel mistanke og skal ikke fortælle sine kunder at anmeldelse har fundet sted.
Hvor mange penge gemmer sig i de andre anmeldelser. Og man skal nok skynde sig for mange anmeldelser bliver forældet dag-for-dag.

Metoderne ændrer sig:

  • Strammere regler: Tidligere var det nemmere at hvidvaske penge, men strammere hvidvaskregler og øget bankkontrol har gjort det sværere.
  • Nye metoder: Kriminelle benytter nu i højere grad selskabsstrukturer, som fakturafabrikker, til at hvidvaske penge.
  • Sager om fakturafabrikker: NSK har efterforsket flere store sager, herunder Operation Greed, hvor bagmændene drev en fakturafabrik fra en kontorcontainer i Brøndby og udstedte over 5.000 falske fakturaer.

Udfordringer ved retsforfølgelse:

  • Ressourcemangel: På grund af de mange involverede personer er det ikke muligt at retsforfølge alle. I Operation Greed blev omkring 900 virksomheder, som benyttede fakturafabrikken, ikke retsforfulgt.
  • NSK’s prioriteringer: Direktør Lasse Boje erkender, at det er umuligt at straffe alle deltagere i hvidvask og fakturafabrikker på grund af ressourcebegrænsninger.

Koblingen til erhvervslivet:

  • Rådgivning fra advokater og revisorer: Kriminelle har brug for eksperthjælp til at sætte fakturafabrikker op, hvilket ofte involverer advokater og revisorer.
  • TV-dokumentarens afsløringer: Topadvokaten Nicolai Dyhr blev fanget på skjult kamera i “Den sorte svane”, hvor han tilsyneladende var villig til at se igennem fingre med ulovligheder.

Politiet står over for store udfordringer med at håndtere den omfattende hvidvask i Danmark. Selvom der er strammet op på reglerne og kontrollerne, fortsætter de kriminelle med at finde nye metoder til at skjule deres ulovlige aktiviteter.

Det største problem ER MOMSSVINDEL OG STORE VIRKSOMHEDERS SKATTEUNDRAGELSE

Men det største problem, er ikke alle de småkriminelle og kriminelle advokater. Det burde naturligvis ikke finde sted. Men det største problem og det største antal milliarder der forsvinder om året er de revisorer og advokater der støtter store virksomheder til Skatteunddragelser.

Dertil kommer enkeltpersoner og virksomheder som laver momskriminalitet. Disse har jo ikke Politiets søgelys indtil en anmeldelse fra en kurator og tiltroen til disse negative momsangivelser bør kontrolleres 5-10 års tilbage i tiden for her vurderes det at være udført svindel med momsen for ca. 90 milliarder i det sidste 10 år.


Kilde: Advokat og Revisor Samvirket, AORS.DK
Fotokredit: stock.adobe.com
Personer/Firmaer: Politiet, NSK, Advokater, Revisorer, Skatterådgivere
Copyrights: Ⓒ 2024 Copyright by AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.

Similar Posts