Travlhed hos Kuratorer og Likvidatorer: Kurs mod flest konkurser i de seneste 12 år

| | | | |

Efterveerne fra Coronakrisen er ikke ovre, hvorfor vi forventer der vil være stigninger i antallet af konkurser i det næste års tid. Dette skyldes de stigende omkostninger og også at coronalåns udløbsdato for tilbagebetaling ser ud til at stå bag stigende antal konkurser. I de seneste år har vi ellers ikke haft ret mange konkurser. Men kursen i 2022 har retning mod det største antal konkurser siden 2010. Det kan du se på Danmarks Statistik.

I november måned var der 345 erklærede konkurser i antallet af “aktive virksomheder”. Dermed fortsætter et højere niveau i år end de foregående år.

Aktive virksomheder er en betegnelse for virksomheder med ansatte eller en årlig omsætning på over en million kroner. Fra 2011 til og med 2021 var der tre måneder, hvor over 250 aktive virksomheder gik konkurs. I 2022 alene er det sket i 5 ud af 11 måneder.

Formentligt slås den kedelige rekord fra 2012, og det skyldes i høj grad Corona og det faktum at hele Danmark ændrede adfærd under krisen. Selvsagt var der mange restauranter, cafeer og hoteller der bukkede under, og dem har vi ikke set resten af, nu hvor det er dagligt at nogle fra denne branche indgiver konkursbegæringer eller bliver erklæret som værende “under tvangsopløsning”

Jeg har ikke lige set en sammenligning der sagde om det var godt med Coronalån, for hvis antallet af konkurser havde været det samme eller flere end nu, kan man måske kalde ordningen for nytteløs i bedste fald blot en udskydelse af konkurserne. Men det har helt sikkert hjulpet mange.

Ifølge Danmarks Statistik har 43 procent af de aktive virksomheder, der er gået konkurs i 2022, tidligere modtaget et momslån, altså en udsættelse af de penge som de ellers skulle have haft betalt til Skattestyrelsen.

Sådanne lån har måske haft den virkning at det kan have udskudt en konkurs, der ellers ville have optrådt i 2020 eller 2021, hvor antallet af konkurser var særligt lavt. Så det er særligt klart at Støtteordningerne har udskudt antallet af konkurser.

Kommende coronalån forfalder uden mulighed for forlængelse

Men coronalån skal betales tilbage i år og næste år og de første tilbagebetalinger fandt sted 1. april og 1. juni. De samlede moms- og A-skattelån udgør for 34 milliarder kroner, jf. Skattestyrelsen. Og af dette beløb blev der betalt 29 milliarder kroner tilbage, hvilket er flot klaret, men der mangler således indbetaling af 1,5 milliarder kroner. Og det er måske tabet, men alligevel flot klaret, da vi endnu ikke vidste hvordan Corona ville udvikle sig i fremtiden.

Konkurser i 2023

Samtlige kuratorer og likvidatorer kan dog få meget at lave fremover fordi der er hele 13.000 virksomheder som har gæld til forfald i fremtiden som følge af ordningerne. Det skal nemlig tilbagebetales yderligere fire milliarder kroner i coronalån. Formentligt vil der også komme et tab på 1 milliard så det samlede tab for Skatteyderne og Staten er på 2,5 milliarder kroner.

Inflation og stigende kerneinflation giver konkurser

Når man fjerner fødevarer priser og energipriser som er fluktuerende står man tilbage med kerneinflationstallet og dette var tillige stigende, men næsten alle virksomheder bruger energi, transport og fødevarer og derfor har virksomhederne haft reelle tab. Virksomheder der alene tj

Virksomhederne oplever langt højere priser i forbindelse med inflationen og det er ikke kun restauranter. Kerneinflation, renteforhøjelser og barske banker og også en stor del af forklaringen.

Med et stærkt faldende jobmarked, som følge af en faldende efterspørgsel, kigger vi desværre ind i et 2023 med flere konkurser end i 2022.

  • Kilde: Advokat og Revisor Samvirket
  • Fotokredit: Sø og Handelsretten i København

ADVOKAT & REVISOR POSTER