Vismænd forventer et stort fald i beskæftigelsen

Flere end 100.000 ventes at forlade arbejdsmarkedet i løbet af det næste år. Dermed ser det ud til at den lange optur på arbejdsmarkedet er slut.

Der er nu ingen vej uden om, at den danske økonomi kommer til at bremse op, og mange mennesker kommer til at miste deres arbejde. Faktisk flere end 100.000 frem mod slutningen af 2023. Sådan lyder den dystre vurdering fra de økonomiske vismænd i deres efterårsrapport tirsdag.

Det er en cocktail af den høje inflation, en opbremsning i økonomien i udlandet og stigende renter, som kommer til at give en afmatning herhjemme, skriver vismændene.

Fra rekordtider til dyk

Den seneste tid har beskæftigelsen ellers braget opad.

Fra starten af 2021 frem til midten af 2022 satte den rekord 17 måneder i træk og nåede op på næsten tre millioner mennesker.

Det var et hop på knap 200.000 mennesker siden foråret 2020.

(Foto: © Danmarks Statistik)

I juli faldt den dog en anelse, og det fald ventes altså at blive forværret i løbet af det kommende år ifølge vismændene.

– En stor del af dette fald ventes at slå ud i en reduktion af arbejdsstyrken, herunder den udenlandske arbejdskraft, som er steget betragteligt de seneste år, skriver de.

Det er især “de mest konjunkturfølsomme brancher”, der står for skud ifølge rapporten.

Det er typisk byggeri og anlæg, hotel- og restaurantbranchen, kultur og fritid og bilvirksomheder, man finder i den kategori.

Hvem er vismændene?

* De økonomiske vismænd er fire eksperter udpeget af regeringen til at komme med uafhængig vurdering af den økonomiske politik.

* De holder blandt andet øje med beskæftigelsen, produktiviteten, miljøet og statens budgetter. Men også mange andre emner, de selv vælger.

* Formelt set bærer de titlen “formandskabet for De Økonomiske Råd” – det dækker over Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd.

* Vismændene er lige nu Carl-Johan Dalgaard, Lars Gårn Hansen, Jakob Roland Munch (alle tre Københavns Universitet) og Nabanita Datta Gupta (Aarhus Universitet).

Økonomi i stilstand

Dansk økonomi har ellers været i fin form indtil videre med pæn vækst i de seneste år.

Men vismændene tror, at vi nu går ind i en periode med “omtrent nulvækst” i tre år.

Derfor vil den samlede økonomiske kage have cirka samme størrelse ved udgangen af 2024, som den havde for knap et år siden, skriver de i rapporten.

Der er heller ikke meget, politikerne kan gøre for at undgå opbremsningen.

For i en tid med høj inflation skal de være yderst forsigte med at dele gaver ud, hvis de ikke vil få krisen til at vare endnu længere, mener vismændene.

Usikker prognose

Det er svært at spå – især om fremtiden – og vismændene understreger, at det ikke er sikkert, at det går ned ad bakke lige med det samme.

Den dårlige nyhed er dog, at de så tror, at nedturen vil blive endnu større på et senere tidspunkt.

Der er også risiko for, at energikrisen, som er udløst af Ruslands angreb på Ukraine, kan blive endnu værre.

Det vil i så fald svække den danske økonomi endnu mere.

– Erfaringerne fra finanskrisen viser, at tilbageslag kan ske endog meget brat, når pessimisme og usikkerhed først får tag i husholdninger og virksomheder, især når uroen breder sig til de finansielle markeder, skriver vismændene.

KILDE: DR.DK og DORS.DK
Fotokredit: stocks.adobe.com

Scroll to Top