SVM Regeringen: Jo mere du tjener ho flere skattelettelser: Se, hvad det kan betyde for dig

Jf. Finansministeriet vil Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne sætte milliarder af til dem som er i arbejde.

Og samtidigt skal det være mere attraktivt at have et job. Det har vi hørt på det sidste fra den nye SVM-regering.

Den lagde i sit regeringsgrundlag sidste uge op til en reform, som giver langt de fleste lønmodtagere en rabat på deres skatteregning næste år.

Eftersom regeringen har flertal behøver denne ikke frygte at forslaget skydes ned. Derfor forventes dette vedtaget som en del af de skattelettelser som både S, V og M har kæmpet for.

Samlet set køber skattelettelserne op i fem milliarder kroner.

  • De første 300 millioner er målrettet enlige forsørgere i arbejde.
  • De næste 700 millioner er til de fleste af dem, der betaler topskat.
  • Og så er der fire milliarder, der via et øget fradrag skal fordeles blandt alle de knap tre millioner beskæftigede i Danmark.

SVM regeringen er ikke enige

Midterregeringen har foreslået denne skattereform, men er altså udtryk for et kompromis mellem Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, som har dannet den nye regering. De enkelte partiers skattepolitik er eller meget forskellige på skatteområdet.

F.eks. siger Statsminister Mette Frederiksen (S), at topskattelettelsen ikke var hendes idé.

“Det, at vi ændrer på topskatten, er ikke socialdemokratisk politik. Vi er ikke gået til valg på det. Vi gik til valg på at ændre beskæftigelsesfradraget, og det har vi så gjort bedre i fællesskab. Topskatten er et af de andres ønsker, og det er et af de kompromiser, vi har indgået.”

Siger Mette Frederiksen

På DR.DK kan kan man se en explainervideo fra før folketingsvalget kan du se mere om, hvad topskat er for en størrelse

Flere mener at forslaget øger uligheden

Indtil videre er der kun tale om et oplæg, og regeringen har endnu ikke forhandlet direkte med de andre partier om det eller fremlagt det som et lovforslag. Men indtil der kommer et lovforslag, er det for eksempel usikkert, om ændringerne vil gælde allerede fra 202, hvilket vi dog ikke tror på.

Til gengæld ligger det fast, at forslaget vil øge uligheden i Danmark.

Det siger Michael Svarer, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet og tidligere overvismand til DR.DK

“Topskatten er en af de skatter, som er mest omfordelende i vores system. Så det, at man reducerer den, vil være med til at øge uligheden,”

siger Michael Svarer.

Og dem, der ikke er i beskæftigelse, får slet ikke nogen fordele af denne reform, bemærker han.

Regeringen har heller ikke fremlagt en nøjagtig plan for, hvordan de mange milliarder i skattelettelser skal finansieres.

Dog fremgår det af regeringsgrundlaget, at der skal spares på beskæftigelsesområdet, hvilket i 2030 vil giver tre milliarder kroner om året.

Den har også planer om at indføre en afgift på flybilletter, men det er uklart, hvad det vil give af indtægter til statskassen.

I faktaboksen herunder kan de se de finere detaljer i reformforslaget fra regeringen.

Skattereformen i detaljer

  • Regeringen vil først og fremmest hæve det almindelige beskæftigelsesfradrag.
  • Dels skal det forhøjes til 12,75 procent af din løn – fra 10,65 procent i dag.
  • Dels skal det maksimale fradrag øges til 53.600 kroner – fra 44.800 kroner i dag.
  • Er man enlig forsørger, bliver det særlige beskæftigelsesfradrag desuden hævet gevaldigt.

Topskatten skal ifølge forslaget ned for de fleste, men op for dem med en årsløn over 2,7 millioner kroner – målt i 2023-niveau.

  • For det, man tjener mellem 618.400 kroner og 750.000 kroner, vil topskatten blive halveret til 7,5 procentpoint. Også kaldet “mellemskat”.
  • Den del af lønnen, der ligger mellem 750.000 kroner og 2,5 millioner kroner, vil stadig blive genstand for en topskat på 15 procent.
  • Mens det, man tjener over 2,5 millioner kroner, nu vil blive beskattet med 20 procent. Det kalder nogle for “top-topskat”.

For alle ændringerne gælder det, at man ikke behøver gøre noget selv. Hvis de bliver vedtaget, vil de nye satser blive beregnet automatisk af skattemyndighederne.

Kilde: Finansministeriet. Se hele DR’s artikel med en lommeregner der præcist siger hvor meget mere, eller mindre, du får i løn. Se artiklen her: https://www.dr.dk/nyheder/penge/regeringen-vil-give-skattelettelser-se-hver-hvad-det-kan-betyde-dig?cid=newsletter_nb_penge_20221222185952


Fotokredit: Finansministeriet

Scroll to Top