Personer på forbudslisten ER OPDATERET

Forbudslisten der altid er offentlig og her opdateres automatisk er udarbejdet af UDLÆNDINGSTYRELSEN under Udenrigsministeriet.

  • Forbudslisten er en liste over fysiske og juridiske personer, som vil modarbejde eller underminere demokratiet og grundlæggende friheds- og menneskerettigheder i Danmark via donationer. 
  • Det er ikke tilladt at modtage donationer fra personer på listen. På denne side kan du se, hvem der er optaget på listen. Har du problemer kan man dels kontakte udenrigsministeriet eller politiet.
  • Forbudslisten kan offentliggøres med følgende oplysninger, hvis der er tale om en fysisk person: navn, nationalitet, opholdsland, fødselsdato, fødested og adresse, såfremt denne er kendt.

Hvis der er tale om en juridisk person, skal følgende oplysninger offentliggøres: navn, logo, adresse og ledelse. Det afhænger af en konkret vurdering, hvilke oplysninger der vil være nødvendige at offentliggøre for at sikre en præcis identifikation af personen på listen.

Hvad er forbudslisten?

Forbudslisten er en “Lov om forbud mod modtagelse af donationer fra visse fysiske og juridiske personer”. Den har til formål at modvirke, at fysiske og juridiske personer, herunder udenlandske statslige myndigheder og statsligt styrede organisationer og virksomheder, kan modarbejde eller underminere demokrati og grundlæggende friheds- og menneskerettigheder ved at give donationer til personer og organisationer i Danmark.

Loven medfører, at personer, der modarbejder eller underminerer demokrati og grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, kan optages på en offentlig forbudsliste. 

Hvem kan optages på forbudslisten?

Udlændinge- og integrationsministeren kan beslutte at optage en fysisk eller juridisk person på den offentlig forbudsliste mod donationer, hvis følgende betingelser er opfyldt: 

  • Den pågældende fysiske eller juridiske person modarbejder eller underminerer demokratiet og grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, og 
  • der er en vis sandsynlighed for, at den fysiske eller juridiske person vil yde en donation til modtagere i Danmark. 

Ministeren træffer beslutningen om optagelse på forbudslisten mod donationer på baggrund af en indstilling, som Center for Dokumentation og Indsats mod Ekstremisme udarbejder.

Centeret foretager en konkret og individuel vurdering af, om personen, der er genstand for centerets undersøgelse, opfylder de ovenstående betingelser for at blive optaget på forbudslisten mod donationer.

I forbindelse med sagens oplysning skal centeret høre Udenrigsministeriet om eventuelle udenrigspolitiske konsekvenser af, at en fysisk eller juridisk person optages på listen. Hvis Udenrigsministeriet vurderer, at optagelse af personen på listen vil kunne få væsentlige udenrigspolitiske konsekvenser, optages den pågældende ikke på forbudslisten mod donationer.

Fysiske og juridiske personer optages på forbudslisten mod donationer for 4 år, og der er efterfølgende mulighed for forlængelse med yderligere 4 år ad gangen. 

Konsekvenser ved at modtage donationer fra personer på listen

Det er forbudt at modtage en eller flere donationer, der tilsammen overstiger 10.000 kr. inden for 12 sammenhængende måneder fra den samme fysiske eller juridiske person, som er optaget på forbudslisten mod donationer.

Personer eller organisationer mv. i Danmark, der overtræder forbuddet om at modtage donationer fra en person på forbudslisten mod donationer, kan straffes med bøde, og sådanne donationer kan konfiskeres. 

Bødens størrelse fastsættes som udgangspunkt til et beløb, der svarer til 30 pct. af det pengebeløb, der er modtaget fra personen optaget på forbudslisten mod donationer.

Hvis der ikke er tale om et pengebeløb, vil bøden udgøre 30 pct. af den anslåede værdi af donationen.

Pligt til tilbagebetaling af donationer fra personer på forbudslisten

I tilfælde, hvor modtageren først efter modtagelsen bliver bekendt med at have modtaget en donation fra en person på forbudslisten mod donationer, vil modtageren skulle returnere donationen til donatoren eller, hvis dette ikke er muligt, overføre beløbet til en konto hos Center for Dokumentation og Indsats mod Ekstremisme. Overførslen skal finde sted senest 21 dage efter, at modtageren af donationen blev eller burde være blevet bekendt med, at der var modtaget en donationen fra en person opført på forbudslisten mod donationer.

Centeret skal underrettes samtidig med, at en donation overføres til en konto hos centeret, med henblik på at centeret kan påse, at donationen ikke kan returneres til donator. Center for Dokumentation og Indsats mod Ekstremisme kan kontaktes via vores kontaktformular. Se link længere oppe på siden.

Hvis der ikke er tale om et pengebeløb, skal modtagerne skille sig af med donationen, efter godkendelse af centeret, og et beløb, svarende til salgsprisen fratrukket eventuelle udgifter forbundet med salget, skal overføres til en konto hos centeret inden fristen nævnt ovenover. Centeret skal altid kontaktes før modtageren skiller sig af med donationen, da centeret skal godkende dette. Det skal bemærkes, at det er salgsprisen der er afgørende for, om en donation anses at overstige beløbsgrænsen på 10.000 kr.

KAN MAN FÅ BØDE?

JA. Hvis modtageren af en donation fra en person optaget på forbudslisten ikke opfylder pligten til enten at tilbagebetale donationen til giveren eller overføre beløbet til en konto hos centeret, kan pågældende straffes med yderligere bøde.

Advokat og Revisor Samvirket er ikke å nogen måde affilieret med disse, men de fratrækkes denne liste over vores fundraising database over mulige bidragsmodtagere og derfor ikke må udvirke virksomhed for de nævnte grupper og personer herunder:

NYE Fysiske personer på listen

 NavnFødselsdatoNationalitetFødestedAdresse og
opholdsland
Dato for optagelse
på listen
1Rashed Sad Rashed Ali Alolaimi25.04.1964KuwaitKuwaitKuwait23.03.2022

Juridiske personer på listen

 NavnAdresseLedelseLogo                                Dato for optagelse på listen
1Revival of Islamic Heritage Society (RIHS) (جمعية إحياء التراث الإسلامي)State of Kuwait, Al Asimah Governorate, Block 5, Qurtaba, P.O. Box 5585, Safat, KuwaitTariq al-Isa Logo 115.06.2022
2International Islamic Charity Organization (IICO) alias International Islamic Charitable OrganizationState of Kuwait, Hawali Governorate, Shuhada Area, P.O. Box: 3434, Safat,13035 KuwaitAbdullah Maatouq Al-Maatouq Logo 205.07.2023
3Assalam CharityC/O Oussama El-Saadi, Rosenhøj Allé 3, st. tv, 8260 Viby J.Oussama Mohamad El SaadiNummer 305.07.2023
4Russian Imperial Movement (Русское Имперское Движениe) alias RIMPO Box 128, 197922 Sankt Petersborg, Russiske FøderationStanislav Anatolyevich Vorobyev, Denis Valliullovich Gariyev, Nikolay Nikolayevich Trushchalov08.12.2023
5Sheikh Eid Bin Mohammad Al Thani Charitable Association alias Eid Charity (عيد الخيرية)Hazm Al Markhiya – bygning 2, 945. gade, Region 33, Doha, QatarAli Mesfar al-Qahtani, Sheikh Muhammad Eid Muhammad Thani Al Thani08.12.2023
6Qatar Charity (قطر الخيرية)1224 Ahmed Bin Hanbal St. Old Airport Area, Doha, QatarSheik Hamad Nasser J. Al-Thani, Ahmad Abdulla S. G. Al-Marri, Yousef bin Ahmed Al-KuwariQatar charity logo26.04.2024

For listen henvises til lovgrundlaget:

Lov om forbud mod modtagelse af donationer fra visse fysiske og juridiske personer

VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov:

§ 1. Lovens formål er at modvirke, at fysiske og juridiske personer, herunder udenlandske statslige myndigheder og statsligt styrede organisationer og virksomheder, kan modarbejde eller underminere demokratiet og grundlæggende friheds- og menneskerettigheder ved at give donationer.

§ 2. Udlændinge- og integrationsministeren kan på baggrund af en indstilling fra Udlændingestyrelsen træffe afgørelse om, hvorvidt fysiske og juridiske personer, herunder udenlandske statslige myndigheder og statsligt styrede organisationer og virksomheder, der modarbejder eller underminerer demokrati og grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, skal optages på en offentlig forbudsliste. En person kan kun optages på listen, hvis der er en vis sandsynlighed for, at den pågældende person har til hensigt at yde en donation til en eller flere modtagere i Danmark.

Stk. 2. Udlændingestyrelsen hører Udenrigsministeriet om eventuelle udenrigspolitiske konsekvenser af optagelse af en fysisk eller juridisk person på den offentlige forbudsliste. Vurderer Udenrigsministeriet, at optagelse af den pågældende på forbudslisten vil kunne få væsentlige udenrigspolitiske konsekvenser, undlader udlændinge- og integrationsministeren at optage den pågældende på forbudslisten.

Stk. 3. Ved afgørelse om optagelse af en fysisk eller juridisk person på den offentlige forbudsliste finder forvaltningslovens § 19 ikke anvendelse.

§ 3. Efter anmodning fra Udlændingestyrelsen kan told- og skatteforvaltningen videregive oplysninger til Udlændingestyrelsen om, hvorvidt almenvelgørende og almennyttige foreninger, fonde, stiftelser og institutioner m.v., der er godkendt efter ligningslovens § 8 A, stk. 2, eller § 12, stk. 3, har oplyst til told- og skatteforvaltningen, at de fra samme udenlandske gavegiver har modtaget en eller flere gaver, der sammenlagt overstiger et beløb på 20.000 kr. Told- og skatteforvaltningens videregivelse af oplysninger forudsætter, at Udlændingestyrelsen ved afgivelse af anmodningen har vurderet, at oplysningerne kan have betydning for Udlændingestyrelsens vurdering af sandsynligheden for, at en fysisk eller juridisk person har til hensigt at yde en donation til en eller flere modtagere i Danmark, jf. § 2, stk. 1, 2. pkt.

§ 4. Optagelse af en fysisk eller juridisk person på den offentlige forbudsliste sker for 4 år og kan forlænges med 4 år ad gangen. Optagelse på listen sker ved meddelelse i Statstidende og regnes fra dette tidspunkt.

Stk. 2. Den offentlige forbudsliste kan offentliggøres med oplysninger om fysiske personers navn, nationalitet, opholdsland, fødselsdato, fødested og adresse og juridiske personers navn, logo, adresse og ledelse.

§ 5. Efter anmodning fra en fysisk eller juridisk person, som er optaget på den offentlige forbudsliste, genoptager Udlændingestyrelsen sagen. En anmodning om genoptagelse har ikke opsættende virkning.

Stk. 2. Er der fremkommet nye oplysninger af betydning for genoptagelsessagen, forelægger Udlændingestyrelsen sagen for udlændinge- og integrationsministeren efter reglerne i § 2, stk. 1 og 2. I andre tilfælde fastholder Udlændingestyrelsen afgørelsen.

§ 6. Den, som modtager en eller flere donationer, der enkeltvis eller tilsammen overstiger 10.000 kr. inden for 12 på hinanden følgende kalendermåneder, fra en fysisk eller juridisk person, som er optaget på den offentlige forbudsliste, jf. § 2, stk. 1, straffes med bøde.

§ 7. Den, der, uden at forholdet er omfattet af § 6, har modtaget en eller flere donationer, der enkeltvis eller tilsammen overstiger 10.000 kr. inden for 12 på hinanden følgende kalendermåneder, fra en fysisk eller juridisk person, som er optaget på den offentlige forbudsliste, jf. § 2, stk. 1, skal returnere donationen til donatoren inden 14 dage regnet fra det tidspunkt, hvor den pågældende blev eller burde være blevet bekendt hermed, jf. dog stk. 2.

Stk. 2. Donationer, der ikke kan returneres til donatoren inden for fristen i stk. 1, skal overføres til en konto hos Udlændinge- og Integrationsministeriet senest 7 dage efter udløbet af fristen i stk. 1, og ministeriet skal samtidig underrettes herom. Donationer i form af andet end pengebeløb, der ikke kan returneres til donatoren, skal afhændes af modtageren på vilkår, der forinden er godkendt af Udlændinge- og Integrationsministeriet, og et beløb svarende til salgsprisen fratrukket eventuelle udgifter forbundet med salget skal overføres til kontoen hos Udlændinge- og Integrationsministeriet inden for fristen i 1. pkt. Fristen i 1. pkt. kan forlænges af Udlændinge- og Integrationsministeriet, hvis anmodning herom fremsættes inden udløbet af fristen i stk. 1 og der foreligger særlige grunde. Fristen i 1. pkt. kan endvidere forlænges, hvis Udlændinge- og Integrationsministeriet i øvrigt finder behov herfor.

§ 8. Overtrædelse af pligten til at returnere en donation til donatoren efter § 7, stk. 1, eller pligten til at overføre en donation eller et beløb til Udlændinge- og Integrationsministeriet efter § 7, stk. 2, straffes med bøde.

§ 9. Der kan pålægges juridiske personer strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

§ 10. En donator, hvis donation er overført til en konto hos Udlændinge- og Integrationsministeriet, jf. § 7, stk. 2, 1. pkt., kan, indtil 6 måneder efter at donationen er overført, kræve donationen tilbagebetalt fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. En donator, der har doneret andet end pengebeløb, kan kræve et beløb, der er overført til en konto hos Udlændinge- og Integrationsministeriet efter § 7, stk. 2, 2. pkt., udbetalt, indtil 6 måneder efter at beløbet er overført.

Stk. 2. Donationer, der ikke er krævet tilbagebetalt eller udbetalt inden for fristen i stk. 1, tilfalder statskassen.

§ 11. Loven træder i kraft den 15. marts 2021.

§ 12. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig anordning helt eller delvis sættes i kraft for Færøerne og Grønland med de ændringer, som henholdsvis de færøske og de grønlandske forhold tilsiger.

Givet på Fredensborg Slot, den 13. marts 2021

Under Vor Kongelige Hånd og Segl

MARGRETHE R.

/ Mattias Tesfaye

Scroll to Top