Fra 319 Milliarder I VÆRDI PÅ BØRSEN til Potentiel Konkurs

Fra Himlen til Randen af Afgrunden kan man sige. Men historien er ikke ukendt, og det er heller ikke ukendt at verdenskendte investorer som Softbank tager fejl. WeWork, en gang en global gigant inden for kontorudlejning, står nu ved randen af konkurs. Fra en vurdering på 319 mia. kr. for fire år siden, til nu at stå over for økonomisk ruin, beskriver artiklen WeWorks turbulente rejse.

Adam Neumann, der stiftede WeWork i 2010, fik investorer til at spytte milliarder i virksomheden. Hans karismatiske tilstedeværelse og visioner tiltrak også Softbank Vision Fund, der investerede 27 mia. kr. i 2016, hvilket dengang gav WeWork en vurdering på hele 319 mia. kr.

Men WeWorks stigende stjerne faldt hurtigt. Nu fremgår det af det seneste regnskab, at firmaet er faretruende tæt på konkurs, med et underskud på 4,7 mia. kr. i første halvdel af 2023.

Firmaet prøvede at revolutionere kontorpladsleje, et område, der ikke traditionelt var kendt for at være glamourøst. Det havde endda planer om at etablere sig i Danmark, men disse planer blev droppet i 2021, især påvirket af coronapandemien.

WeWorks problemer startede dog før pandemien. Et mislykket forsøg på en børsnotering i sommeren 2019 afslørede selskabets usikre forretningsstrategi. Denne strategi involverede høje omkostninger ved at leje eller købe prestigefyldte adresser, og indretning og tjenester var også dyrere end konkurrenterne.

Stifteren Neumann blev senere smidt ud med en lukrativ faldskærm, mens Softbank investerede yderligere for at redde virksomheden. De erklærede 126 mia. kroner i kapitalindsprøjtning og lån for at gøre WeWork til en succes.

WeWorks forretningsmodel blev dog hårdt ramt af coronapandemien, og siden restriktionerne blev ophævet, er der ikke kommet overskud, selvom underskuddene er faldet.

I dag opererer WeWork med 777 kontorhoteller i 39 lande og over 900.000 kontorpladser. Men antallet af betalende kunder falder, og markedsværdien er nu kun én procent af det, den var på sit højdepunkt, med en aktiekurs på kun 0,13 dollars.

WeWorks historie fremstår som en påmindelse om, at selv en hurtig stigning til stjernestatus ikke garanterer en stabil fremtid. Deres fald fra nådesløs succes til potentielt at stå over for konkurs kaster et skarpt lys over risiciene og usikkerhederne i start-up verdenen.

Hvem er Adam Neumann?

Adam Neumann er en israelsk-amerikansk forretningsmand, der er bedst kendt som en af stifterne af WeWork, et firma der tilbyder fælles arbejdspladser til iværksættere, freelancere og små virksomheder. Han var CEO for selskabet indtil han trådte tilbage i september 2019 på baggrund af kontroverser omkring selskabets planlagte børsnotering.

Under Neumanns ledelse voksede WeWork hurtigt, men selskabet kom også under skarp kritik for dets forretningsmodel og kultur, især i forbindelse med Neumanns ledelsesstil og personlige adfærd. Efter hans afgang blev mange af hans beslutninger som leder af selskabet gransket, og hans ejerandel i selskabet blev betragteligt reduceret.

Kilde: Techcrunch
Fotokredit: Wework og Techcrunch

Scroll to Top