Garantiordning for nye lån vedr. Statsgaranterede lån til virksomheder
Garantiordning for nye lån vedr. Statsgaranterede lån til virksomheder, der er ramt af coronavirus/covid-19.
Der arbejdes på at etablere en ordning, som giver mulighed for, at små og mellemstore virksomheder samt større virksomheder kan få en statsgaranti på 70 % af bankernes nye udlån til at dække driftstab som følge af coronavirus/covid-19.
For at være omfattet af ordningen skal virksomheden kunne dokumentere, at man har oplevet et driftstab på over 50 % som følge af coronavirus/covid-19.
BEMÆRK: De konkrete regler for ordningen er stadig under udarbejdelse, så ordningen er endnu ikke trådt i kraft. Der er desuden en mulighed for at kriterier ændres.
Vækstfonden kan snart give en økonomisk håndsrækning til virksomheder i forbindelse med tab som følge af COVID-19
12. MARTS, 2020
Danske virksomheder kan risikere at lide tab som følge af spredningen af COVID-19. Især oplevelses- og turismeindustrien kan blive hårdt ramt, men også andre brancher kan blive påvirket. Snart kan statens finansieringsfond Vækstfonden hjælpe nogle af de virksomheder, der bliver hårdest ramt.
Som følge af den alvorlige situation COVID-19 har bragt med sig, får danske virksomheder snart mulighed for at søge økonomisk hjælp fra Vækstfonden. Dette skyldes at regeringen i dag præsenterede en række initiativer, deriblandt to nye garantiordninger til danske virksomheder, som skal holde hånden under danske virksomheder.
Den økonomiske hjælp fra Vækstfonden sker via en kautionsordning, som skal gøre det muligt for virksomheder, hvis forretning i særlig høj grad er påvirket af spredningen af COVID-19, at få en finansiel håndsrækning.
„Vi står i en helt ny situation, som kan få store konsekvenser for alle danske virksomheder, når deres ansatte ikke kan komme på arbejde, kunderne udebliver, forsyningerne svigter eller virksomheden på anden måde bliver ramt”
– Rolf Kjærgaard, adm. direktør i Vækstfonden
Rolf Kjærgaard, adm. direktør i Vækstfonden:
”Vi står i en helt ny situation, som kan få store konsekvenser for alle danske virksomheder, når deres ansatte ikke kan komme på arbejde, kunderne udebliver, forsyningerne svigter eller virksomheden på anden måde bliver ramt. I Vækstfonden kan vi trække på mange års erfaringer, og det kan nu komme virksomheder til gavn i denne alvorlige situation i form af målrettede kautioner.”
Siden 2000 har Vækstfonden via bankerne ydet kautioner til danske virksomheder, og det er denne ordning, der nu bliver udvidet. Derfor er kautionsordningen klar til udrulning og kan komme ramte virksomheder til gavn inden længe. Målet er, at ordningen kan understøtte virksomheder, der måtte lide væsentlige tab i forbindelse med COVID-19, og på den måde kan forsætte deres aktiviteter til trods for et indtjeningsfald.
Målrettet både store og små virksomheder
Der bliver lavet to ordninger: En målrettet danske SMV’er og en målrettet større virksomheder. Ved begge ordninger gælder det, at virksomhederne skal leve op til en række krav for at kunne søge en kaution.
For at være omfattet af ordningen skal virksomheden kunne dokumentere, at man har oplevet et driftstab på over 50 pct. Derudover skal virksomhedens likviditetsudfordring være opstået i forbindelse med spredningen af COVID-19, således at virksomheden alene er kommet i midlertidige likviditetsmæssige problemer grundet dette.
En kaution dækker 70 pct. af restgælden på finansieringer.
Se også faktaark fra Erhvervsministeriet her: https://metropolinternational.com/wp-content/uploads/faktaark_garantiordninger.pdf
Hvor skal man henvende sig?
Virksomheder, der i særlig høj grad er påvirket af COVID-19, kan søge om kaution fra Vækstfonden via deres egen bank. Vækstfonden samarbejder med alle danske banker. Kontakt din bank eller finansieringsinstitut, og tal med dem om dine muligheder for at anvende kaution fra Vækstfonden.
Aktstykke og bekendtgørelse er stadig under udarbejdelse, så ordningen er endnu ikke trådt i kraft. I første omgang vil du som virksomhed skulle kontakte egen bank, for derigennem at få mulighed for at få en kaution.