MANGE NYE OPLYSNINGER OM ADVOKATER DER MISBRUGER KLIENTKONTI

En nylig TV 2-dokumentar, “Den sorte svane”, har chokeret det danske erhvervsliv ved at afdække et tæt samarbejde mellem advokater, erhvervsdrivende og kriminelle bandemedlemmer. Dokumentaren, ledet af journalist Mads Brügger og den tidligere erhvervsjurist Amira Smajic, afslører en række ulovlige aktiviteter som skattesvindel, hvidvaskning af penge og ulovlig bortskaffelse af forurenet jord. Afsløringerne har medført betydelige konsekvenser og har sat gang i undersøgelser og politiske reaktioner. Men det fremgår af offentlige information, at advokaterne i udsendelse ikke er alene.

Advokater misbruger klientkonti til svindel: Over 100 millioner kroner flyttet gennem ulovlige transaktioner

Misbrug af klientkonti blandt advokater er blevet et stigende problem, der kan have alvorlige konsekvenser både for de involverede advokater og for samfundet som helhed. Denne artikel afdækker, hvordan advokater i stigende grad bryder reglerne ved at lade svindelselskaber benytte deres klientkonti til hvidvask og skattesvindel. TV 2’s omfattende undersøgelse og dokumentaren “Den sorte svane” afslører konkrete eksempler og konsekvenser af denne ulovlige praksis.

Hvad er en klientkonto?

En klientkonto er en særlig konto, som advokater er forpligtet til at oprette, når de modtager betroede midler fra deres klienter. Formålet med en klientkonto er at holde klientens penge adskilt fra advokatens egne midler, så der er klar adskillelse mellem klienternes penge og advokatfirmaets drift. Det er kun advokaten, der har ret til at hæve penge fra kontoen og administrere den.

Misbrug af klientkonti

Selvom reglerne klart foreskriver, hvordan klientkonti skal bruges, viser en gennemgang foretaget af TV 2, at der samlet set er blevet flyttet over 100 millioner kroner gennem disse konti til svindelselskaber.

TV 2 har undersøgt afgørelser fra Advokatnævnet, domme fra retten og oplysninger fra dokumentaren “Den sorte svane” for at dokumentere omfanget af problemet.

Dokumentaren “Den sorte svane”

TV 2’s dokumentarserie “Den sorte svane” har gennem skjulte optagelser og omfattende research afsløret, hvordan navngivne advokater, erhvervsfolk og rockere samarbejder om omfattende svindel, som koster både statskassen og samfundet dyrt.

Dokumentaren giver et indblik i den kriminelle underverden, hvor velrenommerede advokater spiller en central rolle i at facilitere ulovlige transaktioner.

Pernille Bigaards bekymringer

Advokat Pernille Bigaard, en ekspert i insolvensret, udtaler til TV 2, at omfanget af advokater, der er villige til at bryde loven, er stærkt bekymrende. Hun påpeger, at advokater, der misbruger deres klientkonti, løber en enorm risiko, der kan føre til tab af deres advokatbestalling, store bøder og ansvar for betaling af selskabers skat og moms.

Eksempler på misbrug

  1. Lise Roulund: I strid med reglerne hjalp Lise Roulund en Bandidos-rocker med at flytte store millionbeløb gennem sin klientkonto. Hun har ikke ønsket at kommentere sine handlinger.
  2. Torben Dyring Kledal: TV 2’s undersøgelse viser, at Kledal har stillet sin klientkonto til rådighed for flere selskaber involveret i svindel. To af disse selskaber er nu under konkursbegæring, og Kledal har fået midlertidigt frataget retten til at udøve advokatvirksomhed.
  3. Kim Hansen: Har foretaget 340 ind- og udbetalinger for to selskaber, hvilket resulterede i transaktioner på 37,8 millioner kroner. Hansen erkender fejlvurderinger og hævder at være blevet udnyttet af sine klienter.
  4. Hassan Ayaz Bostan: Blev dømt for at have stillet sin klientkonto til rådighed for 11 selskaber med over 700 transaktioner. Han har fået en bøde på 100.000 kroner og har midlertidigt mistet retten til at udøve advokatvirksomhed.
  5. Henrik Kelkelund Thorsen: Dømt for hæleri efter at have brugt sin klientkonto til at flytte 10 millioner kroner for selskaber involveret i skattesvindel. Han fik en betinget fængselsstraf.
  6. Arne Linde Olsen: Agerede bank for et selskab uden bankkonto, hvilket resulterede i transaktioner på over 14 millioner kroner. Han har fået en bøde på 80.000 kroner.
  7. Haci Önal: Brugte sin klientkonto til at betale regninger og lønninger for flere selskaber, hvilket strider mod reglerne. Han har fået en bøde på 80.000 kroner.

Konsekvenser og reaktioner

Advokater, der misbruger deres klientkonti, risikerer ikke kun bøder og tab af deres bestalling, men kan også blive ansvarlige for skatter og moms for de selskaber, de har hjulpet. Dette kan føre til store økonomiske tab og en ødelagt karriere.

Advokatrådets respons

På grund af det stigende antal sager om misbrug af klientkonti har Advokatrådet besluttet at stramme reglerne og øge tilsynet med advokaternes brug af klientkonti. Formand Martin Lavesen udtaler, at misbrug af klientkonti er en alvorlig overtrædelse, der kan medføre store sanktioner, herunder frakendelse af retten til at virke som advokat.

Fremtidige tiltag

De nye tilsynsregler, der træder i kraft i januar 2025, skal sikre yderligere fokus på korrekt brug af klientkonti. Dette er nødvendigt for at bevare tilliden til advokatstanden og beskytte samfundet mod økonomisk kriminalitet.

Betydning for retssamfundet

Lars Økjær Jørgensen påpeger, at advokaternes misbrug af klientkonti underminerer borgernes tillid til advokatstanden. Hvis denne tillid forsvinder, står retssamfundet over for et alvorligt problem, da advokater traditionelt er borgernes værn mod det offentlige.

Afsløringer i TV2 Dokumentaren

Samarbejde med Bandemedlemmer

En central afsløring i dokumentaren er en advokat fra advokathuset Horten, der hjælper et bandemedlem med at undgå betaling af en skattegæld på 2,4 millioner kroner ved at sikre, at Kammeradvokaten ikke bliver indsat som kurator. Advokaten påstår, at han ikke har gjort noget ulovligt. Han blev dog omgående afskediget fra Horten.

Hvidvask og Fakturafabrikker

En erhvervsmand fra Nordsjælland beskriver på skjult kamera, hvordan han involverer sig i hvidvask og fakturafabrikker sammen med Bandidos-rockere. Virksomheder sender fiktive fakturaer, som konverteres til hvidvaskede kontanter. Nogle af de implicerede virksomheder, herunder københavnske natklubber, hævder, at de ikke vidste, at de handlede med en fakturafabrik.

Ulovlig Bortskaffelse af Forurenet Jord

En partner i ejendomsselskabet 1927 Estate indrømmer at have fjernet 10.000 ton forurenet jord fra et byggeprojekt i Vallensbæk ved hjælp af en landmand, der modtog betaling under bordet. Ejendomsselskabet har suspenderet og politianmeldt partneren som følge af dokumentarens afsløringer.

Hvidvaskning af Penge

En sjællandsk ejendomsmatador tilstår til Amira Smajic at have hvidvasket penge og tilbyder at gøre det igen. Ved konfrontation med TV 2 afviser han dog ethvert kendskab til Smajic.

Læk af Fortrolige Oplysninger

En kvindelig københavnsk advokat mistænkes for at have hjulpet et bandemedlem med hvidvask og videregivet fortrolige oplysninger fra politiet til Bandidos-rockeren Fasar Raja Abrar. Advokaten har nægtet at kommentere sagen.

Politiske Konsekvenser

SF har indkaldt justitsminister Peter Hummelgaard og erhvervsminister Morten Bødskov til samråd på baggrund af dokumentarens afsløringer. Finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen beskriver dokumentaren som “noget af det mest vanvittige”, hun har set.

Advokatrådets Handlinger

Advokatrådet har startet en undersøgelse af to advokater, der er impliceret i dokumentaren. Nicolai Dyhr fra advokathuset Horten har mistet sit job og trukket sig fra sine roller hos Sydbank som en direkte konsekvens.

Virksomhedsreaktioner

1927 Estate har suspenderet og politianmeldt en partner, og ingeniørfirmaet COWI har igangsat en intern undersøgelse og afbrudt samarbejdet med en kunde. TV 2s hovedkilde, Amira Smajic, har modtaget dødstrusler fra det kriminelle miljø, hun er med til at afdække.

Juridiske Eksperters Kritik

Juridiske eksperter kritiserer brugen af en muldvarp i dokumentaren. Professor Birgit Feldtmann fra Aalborg Universitet påpeger, at TV 2 kan have bidraget til ny kriminalitet ved at facilitere kontakter og medvirke til strafbare handlinger. Lektor Lene Wacher Lentz understreger, at muldvarpens handlinger kan være ulovlige i sig selv. Professor Frederik Waage fra Syddansk Universitet mener dog, at journalisterne er beskyttet af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Forsvar fra TV 2

TV 2s nyhedsdirektør Ulla Pors forsvarer brugen af muldvarpen som en nødvendig metode til at dokumentere kriminalitet, der ellers ikke kan afsløres. Hun understreger, at formålet er at skaffe journalistisk dokumentation uden personlig vinding.

TV 2-dokumentaren “Den sorte svane” har afsløret en skandaløs sammenkobling mellem advokater, erhvervsdrivende og kriminelle bandemedlemmer. Afsløringerne har ført til politiske og juridiske reaktioner samt betydelige konsekvenser for de involverede personer og virksomheder. Kritikken af dokumentarens metoder understreger behovet for at finde en balance mellem journalistisk afsløring og juridiske principper.

Vi har gennemset dokumentarserien, og kan forstå at dette nok er de seneste års største skandale og samtidigt handlinger, der viser hvor korruption og skattesvindel og det er tilsyndeladende i samtlige virksomheder i Danmark, store som små.


Kilde: TV2, TV2 Play, Advokat og Revisor Samvirket, AORS.DK
Fotokredit: stock.adobe.com
Personer/Firmaer: TV2
Copyrights: Ⓒ 2024 Copyright by https://AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.

Scroll to Top