danish currency, danish crones, danish coins

1087 milliarder, SÅ MEGET HAR DANSKERE SPARET OP

Beskæftigelsen er fortsat med at stige. Det medvirker til, at danskernes bankindlån vokser, siger økonom.

Selv om buldrende inflation har gjort et betydeligt indhug i danskernes økonomiske råderum, fortsætter deres opsparinger med at vokse.

Det viser en opgørelse fra Nationalbanken mandag morgen.

I februar steg det samlede indlån i landets banker med 9,6 milliarder kroner. Det betyder, at der samlet står 1087 milliarder kroner på danskernes bankkonti.

Ifølge Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, er det dog langt fra alle, som vil kunne genkende det billede.

Det skyldes, at de store bankindlån er meget ulige fordelt mellem borgerne, skriver han i en kommentar.

– Og nogle oplever at må tære på opsparingen i en mere dyr tid.

Udviklingen er primært et resultat af, at beskæftigelsen bliver ved med at sætte rekord, vurderer han.

– 175.000 flere er i dag i beskæftigelsen sammenlignet med tiden inden coronapandemien, og det medvirker til at øge den samlede lønindkomst.

Derudover spiller det også en rolle, at danskerne nu igen får en positiv rente på deres indløn, hvilket ifølge Brian Friis Helmer øger incitamentet til at spare op.

– Bankindlånet mister dog købekraft som følge af den høje stigning i forbrugerpriserne, skriver han videre.

– Det betyder, at man ganske enkelt kan købe mindre for de penge, man har stående på kontoen. Korrigerer vi for det, er bankindlånets købekraft faldet med 40 milliarder kroner det seneste år.

Flere laver flere og flere bankoprettelser SIGER ADVOKAT OG REVISOR SAMVIRKET

“En ny tendens er også at mange laver bankoprettelse for flere bankkonti. Det sker for at sprede risikoen da der kun er 750.000 kr. dækning pr. konto svarende til 100.000 €. Dog er ethvert indskud på pensionskonti uden begrænsning, mens finansielle virksomheder ikke er dækket, ” siger Michael Rasmussen.

Garantiformuen dækker både privat- og erhvervskunder men hvis et pengeinstituttet går konkurs er der 1 million i dækning pr. konto for konto der har et socialt formål i henhold til lov, fx arbejdsskadeerstatning eller personskadeerstatning eller erstatning fra Lønmodtagernes Garantifond m.fl. i maksimalt 6 måneder, fra de blev sat ind på kontoen.

Indskud som følge af transaktioner med fast ejendom, der hovedsageligt har været brugt til eller skal bruges til andre formål end erhvervsmæssige, dækkes op til et beløb, der svarer til EUR 10 mio. (ca. 75 mio. kr.), i op til 12 måneder, fra beløbet indsættes på kontoen.

FÅR DU NOK I RENTE?

Mange internationale banker kan give op til 9% i rente og det er for de fleste en god forrentning. Derfor kan man oprette bankkonti i banker som er meget mere sikre end i Danmark. Vi anbefaler banker på TOP50 listen over de største banker. Udenlandske banker er meget mere stabile og sikre end danske. Og det er også billigere med næsten alle serviceydelser inkl. valutaveksling, pensioner, handel med aktier og kryptovaluta m.v.

Kilde: Ritzau og Advokat og Revisor Samvirket
Fotokredit: Nationalbanken

Scroll to Top