Tillykke til Hendes Majestæt Dronning Mary og Hans Majestæt Kong Frederik den 10.

Vi ønsker Hendes Majestæt Dronning Mary & Hans Majestæt Kong Frederik den 10. stort tillykke med de bedste ønsker fremover.

Kongen har valgt et ordsprog, et motto, der siger:

Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark

Sådan lyder Danmarks nye konge, Frederik 10.’s, valgsprog, der nu er offentliggjort fra balkonen på Christiansborg i en bevæget tale.

Det er første gang, at befolkningen og offentligheden får kendskab til kong Frederiks valgsprog, som er et udtryk for de værdier, der skal afspejle Frederik 10.’s tid på tronen.

I sit valgsprog havde han udeladt både »Gud« og »folket«, selvom det var blevet tradition i kæderne bag ham.

Væk var den guddommelige forbindelse og hierarkiet over folket. I stedet vil han være en del af et fællesskab, hvor han ikke kun forpligter sig selv, men også alle os andre. Et fællesskab, hvor man også viser følelser og uddeler kys. I sårbarheden ser tiden en styrke.

Kong Frederik 10. har med valgt dermed ikke behov for at ophøje sig selv, men mere at minde os om vores tradition og arv. At vi er i et fællesskab. At vi er forbundne og afhængige af hinanden. Det gælder også med Kongehuset. Dermed valgte kongen at det handler om os alle sammen og ikke ham. I hele Kongeriget over Grønland til Færøerne.

»Jeg får brug for al den støtte, jeg kan få. Fra min elskede hustru, fra min familie, fra jer og fra det, der er større end os,«

Hans Majestæt Kong Frederik

I fællesskabet bor en styrke, som Kongen ved er nødvendig for at overleve. Uden folkets tillid er han alene på balkonen. Vi taler altså om en inkluderende konge, der dog udelukkede ordet Gud og Kongehuset. Et klogt valg. Valget mindede dermed om Frederik 7., hvis valgsprog helt tilbage i 1848 lød: Folkets kærlighed, min Styrke.

Mange hilsener fra
Advokat og Revisor Samvirket
Fotokredit: Kongehuset

Scroll to Top