Cheerful couple making online purchases at home

rekord i DANMARK: 200 Milliarder danske kroner tjente mærsk i 2022

Mærsk fik i 2022 et overskud på over 200 milliarder kroner. Det er ikke set før fra et dansk selskab.

Med et rekordoverskud i 2022 efter skat på 29,3 milliarder dollar svarende til 203 milliarder kroner, har den danske rederikoncern A.P. Møller-Mærsk onsdag slået sit eget rekordoverskud fra året før og det er samtidig det største overskud et dansk selskab nogensinde har præsenteret.

Her til morgen så vi regnskabet igennem for MÆRSK og det ligger i den tonstunge ende, må man sige.

Der er allerede mane analytikere ude og pege på årsagerne til et så godt år, præget af inflation, rentestigninger og stigende energipriser. Nogle af årsagerne der nævnes er de noget bedre vilkår der var eller er i branchen siden 2022. Det gælder i hele shippingbranchen i 2022.

Forklaringen er simpel, fordi forbrugere har haft ekstra penge på lommen efter coronapandemien, har der været ekstra stor efterspørgsel efter at få fragtet varer rundt i verden. Den store efterspørgsel på varer fra f.eks. Alibaba, Amazon, Ebay og mange andre btyder jo at der skal fragtes varer. Og det er MÆRSK jo sortbælte i.

I dag er der flere kommentarer der peger i retning af af at ventetider har skæppet godt i kassen. Ventetiden har været i rigtigt mange havne i løbet af 2022. Og det har gjort at graftpriserne er steget kraftigt. Det har gjort kapaciteten på fragtskibe endnu mere værdifuld.Man kan sige at ventetid har er blevet til guld på bundlinien.

“2022 var bemærkelsesværdig på mere end en måde,” og “Mens vi har landet det bedste finansielle resultat i vores selskabs historie, har vi også taget partnerskabet med vores kunder til et nyt niveau ved at støtte deres forsyningskæder fra start til slut gennem tider med store forstyrelser.”

siger den nye topchef i A.P. Møller-Mærsk, schweizeren Vincent Clerc, i en udtalelse til regnskabet.

Men på trods af de høje fragtrater og at Mærsk landet et historisk overskud i 2022, så kommer koncernen hurtigt til at omstille sig til en anden virkelighed i 2023.

Fragtraterne er nemlig allerede i slutningen af 2022 og i starten af 2023 faldet. Og Mærsk selv varsler, at overskuddet på driften næste år falder til mindre end en tredjedel af, hvad det var i 2022.

Det afspejler blandt andet, at man forventer, at verdensøkonomien i 2023 bremser op.

“I takt med at vi træder ind i et år med udfordrende udsigter makroøkonomisk og nye typer usikkerheder for vores kunder, er vi fast besluttede på at accelerere forandringen af vores forretning og øge vores operationelle styrke til at gribe de unikke muligheder, der opstår,”

skriver Vincent Clerc til regnskabet.

Mærsk har i flere år været i gang med at udvide sin forretning og har tillige kapret mange markedsandele og tillige bedre kunnet styre hele processen. Det betyder i dag at det er MÆRSK der står for fragten fra start til slut og ikke kun fra havn til havn. Det har givet den forandring, som direktøren henviser til.

Kilde: MÆRSK
Fotokredit: MÆRSK

Scroll to Top