Facebook LIBRA og Calibra er 2 nye disruptive Fintech teknologier for kryptovaluta

Denne side opdateres løbende når der er nyheder. I Chrome tryk CTRL D for at gemme side.

En af verdens mest omtalte kryptovalutaer tilkalder sig meget opmærksomhed blandt medier og ikke mindre fra finans tilsynsmyndigheder i hele verden.

Lanceringen af denne kryptovaluta vil ske i 2020 og der forventes endda lovmæssig modstand, fordi Facebook (Stifter og ejer af LIBRA og CALIBRA) formentligt har verdens største publikum. Der er forskellige partnere indenfor LIBRA:

Ovenstående var de foreløbige partnere til Libra i Juli måned. Der vil komme flere til hvilket kan være med til, at Libra accepteres som en ny valutafond. Vi forventer en betydelig partner tilvækst til Libra specielt indenfor alle Fintech Banking virksomhederne. Kryptovalutaen vil blive låst til en fast vekselkurs til f.eks. dollars, og er således låst til en kurs, formentligt lidt som danske kroner er over for Euro indenfor et smalt område.

Men lad os starte med kommentarerne der måske kan vise omfanget af bekymringerne og direkte skriftlige og udtalelser til pressen der også er anmodninger til Facebook fra de forskellige organisationer der nævnes herunder.

Man kan næppe undgå at bemærke, at dette er den mest citerede markedsføring der findes af et nyt produkt, idet sådan omtale gør produktet spændende fordi alle vil forbyde det og dermed har man den største forbrugerinteresse fordi produktet omtales internationalt og på nuværende tidspunkt er der ikke mange som ikke kender Libra og det er noget med betalinger.

Bedre annoncering af noget kommende innovativt og disruptivt produkt kan næppe findes i historiske fortilfælde og her må man sige, at disruptiv er et dækkende ord.

Citater fra pressen:

 1. President Donald Trump udgav en tweet den 12 Juli: “hvis Facebook og andre firmaer vil være en bank, så må de søge/overholde (menes måske) Banking Charter (Formentlig mener han Bank Charter Act af 1844) og blive underlagt alle bankregler.
 2. Maxine Waters, Formand for “United States House Committee on Financial Services Committee” har bedt Facebook om at stoppe udviklingen og lanceringen af Libra, ved at citere fra en liste af de seneste skandaler og fortsætter: “KryptoValuta markedet mangler i øjeblikket en klar lovgivningsmæssig ramme“.
 3. U.S. House Committee on Financial Services Democrats har sendt et brev til Facebook om at stoppe LIBRA udviklingen ved at citerer “problemerne med privatliv, national sikkerhed, handel, og monetær politik”.
 4. Jerome Powell, Formand for “Federal Reserve”, vidnede foran Kongressen den 10 July 2019 med at fortælle at den offentlige forvaltning har “seriøse problemer” i forhold til hvordan Libra vil håndtere “Hvidvask, Forbrugerbeskyttelse og finansiel stabilitet.”
 5. Bruno Le Maire, Frankrigs Finansminister siger til en radiostation Europe 1: “LIBRA kan ikke få lov til at blive en suveræn valuta.” Han advarede det franske parlament om sine bekymringer omkring Libra og privatlivets fred, hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme. Han opfordrede endvidere centralbankcheferne i gruppen af de syv til at udarbejde en rapport om Facebooks planer.
 6. “Bank of England” guvernør Mark Carney at man skal være “open minded” overfor nye teknologier inden for pengeoverførsler, men “alt der virker i denne verden vil med det samme blive systematisk og skal overholde de højeste standarder indenfor regulering (lovgivning).”
 7. German MEP Markus Ferber warned that Facebook could become a shadow bank.
 8. Japans regering er begyndt på processen med at undersøge Libra og foretage en analyse af virkningen på Japans monetære politik og finansielle regulering. Dette gøres inden Group of Seven-mødet i Frankrig mellem 24. og 26. august 2019.
 9. Den schweiziske føderale databeskyttelses- og informations- kommissær, at David Marcus fortalte det Amerikanske Senat ville overvåge privatlivets fred for LIBRA, sagde, at det slet ikke havde hørt fra Facebook.
 10. Tilsynsmyndigheder for databeskyttelse udsendte internationalt en erklæring, der anmodede Facebook om, at beskytte personlige data for brugerne og om detaljeret Libra’s planlagte praksis for håndtering af personoplysninger i lyset af “tidligere episoder, hvor Facebooks håndtering af folks oplysninger ikke har opfyldt regulatorens forventninger, eller deres egne brugere.
 11. Finance Watch beskriver Libra som en “enorm risiko for offentlig monetær suverænitet” og tillige “konkluderer, at Libra er en dårlig idé – for dens brugere, for vores finansielle systems stabilitet og sidst men ikke mindst for vores demokrati.”

Det er måske ikke på grund af at det er Facebook der står bag, men hvis man ser lidt på partner listen ser man noget der ryster mange finansielle eksperter og vil kendetegne et monopol på sociale medier inden for betalinger og på længere sigt et Oligopol (En eksklusiv gruppe af få betalingsformidlere på f.eks. Facebook) for betalinger via internettet hvis det viser sig at der reelt kun er Libra Association som kan tilbyde de bedste priser på denne valuta i en veksel sammenhæng med Fiat valuta eller som traditional veksel tjeneste.

På sigt vil Libra formentlig være skelsættende for andre kryptovalutaer, traditionelle banker og tjenester der i dag betjener sociale medier men som ikke er medlem af Libra. Store giganter som Apple, Google, MobilePay og mange andre vil formentligt blive berørt at under udrulningen i 2020. Dette kan have en stor betydning for aktiekurserne på en række aktier i fintech banksektoren, der har til hensigt at lave det samme.

I en nylig undersøgelse foretaget af Coinbase, USAs førende digitale valutaveksling, har 20% af voksne under 30 år enten kryptovaluta eller har ejet kryptovaluta. Med den eksplosive vækst i digitale valutaer er kryptovalutaer, kan det derfor også være en idé at modtage på din hjemmeside og mange nye online iværksættere har da også installeret denne mulighed.

Det er nemmere og sikrere end bank udstedte kredit- og betalingskort du kan begynde at acceptere op til 50 populære cryptocurrencies til max 2 % i vekselkurs. F.eks. vil du kunne modtage betalinger med Bitcoin, Ethereum, Litecoin og Ripple. Betalinger konverteres øjeblikkeligt til amerikanske dollars, og midler er til rådighed til udbetaling samme dag.


Hvad er Libra? og Calibra

Pressen syntes at koncentrere sig om Libra, men en af de største aktører vil formentligt være WWW.Calibra.com der formentligt vil løbe af med den største indtjening i skyggen af de partnere som Libra har, idet Calibra (En elektronisk Pengepung) forventes integreret på Facebook. Dette er dog uden kilder i pressen, men det er jo Facebooks eget produkt.

Facebooks kommende kryptovaluta pengepung (WALLET)

Hvordan vil konkurrencemyndigheder se på det? Vi tror at Facebook tvinges til at lave en liste med betalingsudbydere i lighed med de løsninger der er sket for Android og Microsoft med hensyn til søgemaskiner.

Men LIBRA er en af de seneste innovationer indenfor blockchain. Det beviser også at Blockchain og Kryptovaluta er kommet for at blive. Facebook står bag, men det er selve Libra platformen der har mange partnere herunder giganter som Ebay, Visa, Master og mange Fintech virksomheder.

Libra er en digital valuta foreslået af det amerikanske sociale mediefirma Facebook. Projektet, valuta og transaktioner skal styres og kryptografisk overdrages til Libra Association, Denne er en medlemsorganisation, der er grundlagt af Facebooks datterselskab Calibra og 27 andre på tværs af betaling, teknologi, telekommunikation, online markedsplads, venturekapital og nonprofitorganisationer.

Vi skriver nu August 2019 og denne elektroniske kryptovaluta findes ikke endnu og netværket heller ikke, og kun en rudimentær eksperimentel kode er blevet frigivet. Lanceringen er planlagt at være i 2020.

Hvordan Libra begyndte sit liv med 1 mand hos Facebook

Morgan Beller begyndte at arbejde på cryptocurrency og blockchain på Facebook i 2017 og var oprindeligt den eneste person, der arbejdede på Facebook’s blockchain-initiativ. I februar 2019 var der mere end 50 ingeniører, der arbejdede med projektet. I dag skønnes der at være mere end 500 hos Facebook dennes partnere. Bekræftelse af, at Facebook havde til hensigt at have en kryptovaluta, dukkede først op i maj 2019. På dette tidspunkt blev det kendt som “GlobalCoin” eller “Facebook Coin”. Libra blev formelt annonceret den 18. juni 2019. Opfindere af ​​mønten er listet som værende Morgan Beller, David Marcus og Kevin Weil. Den 15. juli 2019 meddelte Facebook, at valutaen ikke vil blive lanceret, før alle lovgivningsmæssige bekymringer er opfyldt, og at Libra har de “passende godkendelser” som betalingsmiddel.

Planen er, at Libra-tokenet skal støttes af finansielle aktiver såsom en kurv med valutaer, og amerikanske statspapirer i et forsøg på at undgå volatilitet. Facebook har annonceret, at hver af parterne vil indsprøjte en indledende US $ 10 millioner, så Libra har fuld aktivering af aktiver den dag, den åbner.

Eftersom LIBRA netop ikke er decentraliseret i sit design, skønnes Libra at kunne agere som en kryptovaluta de facto centralbank. Derfor skønner vi at mange vil veksle til Libra fra f.eks. Bitcoin og andre kryptovalutaer.

VISA’s formand og administrerende direktør Alfred F. Kelly klargjorde dog “at Visa ikke var tilsluttet endnu, men havde underskrevet et uforpligtende hensigts brev” og at “ingen er officielt tilsluttet endnu.” Han sagde, at faktorer, der bestemmer, om Visa faktisk ville tilslutte sig, omfattede “foreningens evne til at opfylde alle de krævede lovkrav.”

Libra henhører under begrebet Stablecoins. Stablecoins er digitale penge og en kryptovaluta som er låst med en middelkurs til en 1-5 valutaer indenfor Fiat pengesystemer og derfor ikke kan falde eller stige meget. Kryptovalutaer som f.eks. Bitcoins er ikke låst til f.eks. guld eller valutaer hvorfor det er markedet der sætter kursen med mulighed for store gevinster og risiko for store tab.

Hvor blev Libra stiftet?

Facebook havde tidligere oprettet Libra Association for at føre tilsyn med valutaen, der blev grundlagt af 28 medlemmer i Genève, Schweiz og disse medlemmer er for tiden:

 • Betalingssystemer:
  Visa Inc., Mastercard, PayPal, Stripe, PayU (Nasper)
 • Teknologi og markedspladser:
  Booking Holdings, eBay, Facebooks datterselskab Calibra, Farfetch, Lyft, MercadoPago, Spotify, Uber
 • Telekommunikation:
  Iliad SA, Vodafone
 • Blockchain / Fintech virksomheder:
  Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Xapo
 • Venture Kapital:
  Breakthrough Initiatives, Andreessen Horowitz, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures
 • Nonprofit, multilaterale organisationer og akademiske institutioner: Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps, Women’s World Banking

Foreningen LIBRA håber at vokse til 100 medlemmer med en lige afstemning, mens Facebook forventer at “opretholde en lederrolle gennem 2019”.


Analyse: Al kryptovaluta spekulation er lovligt jf. Skat. Sammenfattet er Libra dog pt. uden interesse for almindelige minere og investorer i Kryptovaluta. Dog kan den være det stabile mellemled hvor man tager gevinster hjem til sin Libra konto fra f.eks. Bitcoin Cash eller anden kryptovaluta spekulation hvis pengene skal bruges uden for Danmark. Eftersom Kryptovaluta ikke hengører under KursGevinst Loven, er der 54% i skat og 27% for tab hos Skattestyrelsen. Libra bliver som jeg ser det i 2020 en ny international møntfod og måske verdens første kryptovaluta valutaunion der negativt set kan forhindrer virkningen af de internationale, monetære penge unioners pengepolitik, regulering og begrænsning. Sammenslutninger af store aktører er minder om monopoler der kun har fordele til medlemmerne af foreningen og næppe til Fiat banker eller lokalbefolkninger som der jo tjenes på. Modsat LIBRA reklamerne kan man sagtens forestille sig at de udviklingslande man reklamerer med vil have fordele heraf, vil lide store tab under Libra, fordi pengepolitikken ikke vil virke i et mindre land, hvor en hel befolkning eller kontinenter kan gå over til digitale penge som Libra, bare fordi de har en mobiltelefon og fordi de bruger meget tid på Facebook, Messenger, WhatsApp, Instagram og Facebook Marketplace. Det kan medføre devalueringer og recession.


Kan gengives med synlig kilde i form af link til denne artikel.


Scroll to Top