Et nyt rentefald kan give mange boligejere en lynhurtig gevinst og førstegangskøbere eller købere generelt får det lettere ved at blive kreditgodkendt efter 4% lån

Et nyt rentefald kan give mange boligejere en lynhurtig gevinst og førstegangskøbere eller købere generelt får det lettere ved at blive kreditgodkendt, med disse lån.

Eftersom rentefaldet fortsætter betyder det, at 3,5 pct.-lånet nu er en mulighed igen og tilmed med en kurs omkring 93.

I første omgang vil det formentligt være de mere spekulative boligejere eller virksomheder, der benytter sig af et lån med en sådan kurs.

Men hvis du ved at du skal blive boende i mange år giver det mening. Dette er fordi den effektive rente er lav, og tillige kursfølsomheden så stor, at det kan blive attraktivt at lægge om senere.

Den effektive rente på de nye 3,5 pct. lån er nemlig 4,20 pct. og det er 0,24 pct.-point lavere end renten på et 4 pct. lån.

https://datawrapper.dwcdn.net/AmJCO/1/

For at kunne spekulere i denne form for långivning, skal der vælges et boliglån med fast rente, når kursen er 95 eller derover. Det skete i sidste uge for 4 pct.-lånet, og efter yderligere kursstigninger mandag er 3,5 pct.-lånet altså blot to kurspoint fra.

Reglen er i høj grad blevet gradbøjet siden nytår, hvor der nærmest hver måned er udstedt en ny 30-årig obligation. På et tidspunkt var grænsen flyttet helt ned omkring 10 kurspoint. I stedet blev boligejere rådet til også at kigge mod de obligationer med god likviditet og dermed ikke var truet af indlåsning.

Kreditvurdering sker nu efter 4% lån

Når 4 pct.-lånet er toneangivende, er det det, man skal kreditvurderes efter og ikke 6 pct.-lånet som for blot nogle uger siden.

De seneste dages rentefald har da også fået Realkredit Danmark til at ændre sine låneanbefalinger.

»Vores 30-årige 4 pct.-lån med afdrag har aktuelt en udbetalingskurs på 95,6. Med andre ord – står man og skal have et fastforrentet 30-årigt lån med afdrag udbetalt i dag, anbefaler vi nu 4 pct.-lånet,«

siger Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

Det afdragsfrie 4 pct.-lån er med en udbetalingskurs på 94,4 stadig ude i kulden, mener han.

Det er kun Totalkredit, der har både 3,5 pct.-lån med og uden afdrag. Nordea Kredit og Jyske Realkredit har blot et med 10 års afdragsfrihed.

Ifølge Mikkel Høegh, der er afdelingsdirektør i Jyske Realkredit, kan det ikke udelukkes, at de lange renter falder yderligere, efter at inflationstallene fra USA i sidste uge viste et markant fald. Og det kan gå relativt hurtigt, mener han.

Det vil i givet fald være en gave til de mange boligejere, der har konverteret lodret de seneste måneder.

»De mange boligejere, der har konverteret op, venter nu på lavere renter. Det er ikke usandsynligt, at de vil indtræde hurtigere end forventet,« skriver han i en kommentar til offentliggørelsen af nye udlånstal i oktober.

Tallene viser, at der blev sendt knap 30.000 lånetilbud afsted alene i oktober. 90 pct. af dem var låneomlægninger.

Når kurserne stiger, bliver det mindre attraktivt at konvertere lodret. Det er dog fortsat muligt at skære op mod 30 pct. af sin restgæld, hvis man har et lån med en meget lav rente.

KILDE: DR
FOTOKREDIT: stocks.adobe.com

Scroll to Top