Energi og Boligpriser falder stærkt i hele verden
Godmorgen og velkommen til Advokat og Revisor Samvirket. I dag ser vi utrolige fald fordi olieprisen er på det laveste niveau, siden Rusland invaderede Ukraine. Vi er tilbage hvor det hele startede. Vi må så håber at Energiuafhængigheden fortsætter i EU, således at man på den måde bedre kan kontrollere priserne. Aldrig har vi haft…
Godmorgen og velkommen til Advokat og Revisor Samvirket. I dag ser vi utrolige fald fordi olieprisen er på det laveste niveau, siden Rusland invaderede Ukraine. Vi er tilbage hvor det hele startede. Vi må så håber at Energiuafhængigheden fortsætter i EU, således at man på den måde bedre kan kontrollere priserne. Aldrig har vi haft så meget vind og solenergi, og det er med til at hjælpe alle lande til en uafhængighed af Rusland’s olie og gas.
Men vi begynder overblikket med en usædvanlig strid:
Olieprisen dykker til laveste niveau, siden Ukraine-krigen brød ud
- Råolien fra Nordsøen kostede tirsdag aften det samme som i januar i år. Det er en fantastisk nyhed.
- Prisen er dermed på det laveste niveau, siden Rusland i februar invaderede Ukraine.
- Nordsø-olien også kaldet for Brent værdien, blev tirsdag aften handlet til lige under 80 dollar pr. tønde. Se topfoto. Vi forudsætter at priserne vil komme ned omkring 65 dollar, hvilket så gør sanktionerne mod Rusland langt mildere.
- Oliemarkedet påvirkes af følelser nemlig angsten for en mulig recession, det vil nemlig dæmpe efterspørgslen og få priserne til at stige.
Boligpriserne falder ikke kun i Danmark, men i hele verden
I mange år har boligpriserne været på himmelfart. Men nu dykker de, og det er da ikke kun herhjemme. Det sker i hele EU og i resten af verden.
F.eks. i Sverige og Canada er priserne faldet 15 procent i de dyreste områder siden foråret. I Australien dykker priserne for femte måned i streg, og i New Zealand er priserne faldet 12 procent siden sidste år. Det siger Dagbladet Børsen.
»Det begynder at gå den anden vej i hele verden nu – og det går stærkt,«
siger cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, til Dagbladet Børsen.
Cheføkonom i Sydbank, Søren Kristensen, siger her til morgen til Børsen, at det ikke er urealistisk, at de globale boligpriser vil falde ti til 20 procent de kommende år.
“Det er naturligvis tallene for kerneinflation og nationalbank renterne som markedet retter blikket imod, når man skal sige noget om fremtiden. Fremtiden har bare vist at kerneinflation og renter ikke opfører sig som de plejer og derfor har vi fået en inflation der er blevet langt højere end forventet. Det er naturligvis følelser der styrer markederne og i perioder med usikkerhed, recession og stigende priser vil man træde på speederen med hensyn til nationalbank renterne for dermed at tæmme den løbske økonomi,” siger Skatterevisor Michael Rasmussen.
Vi afventer alle om ECB Renten bliver sat ned eller op og Philip Lane’s (Cheføkonom i ECB) taler følges derfor af mange markedsudbydere. Det er ECB der direkte sætter priserne og udbud på boligmarkedet. Det er også aktieindex og jobtallene i de forskellige jobrapporter der har noget at sige fordi de blandt andet danner grundlag for at sige noget om forbruget og så er det afgørende jo bruttonationalprodukter der klart fortælle hvilken vej det går med de forskellige lande.
En stigende tendens er også at det er blevet helt normalt for investorer, at sælge aktier porteføljen, der har haft underskud, i slutningen af året for at købe igen i det nye år. Dette sker naturligvis for at undgå tabsgivende positioner i regnskaberne.
Her er, hvad Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, i dag har blikket rettet mod:
Hvor skal ECBs rente hen? Det vil de fleste gerne vide, og derfor er der god grund til at lytte med, når ECBs cheføkonom Philip Lane taler i dag. Det seneste dage har han stadig talt for behovet for stigende renter, men i afdæmpet tempo.
De amerikanske aktier havde endnu en dårlig dag. Tilsammen har investorerne nu mandag/tirsdag fået den »rigtige« reaktion ovenpå fredagens jobrapport, som var for stærk til at holde liv i kortsigtede rentehåb. Får vi også en negativ dag i Danmark?
De seneste dages nedtur kan være tegn på, at investorerne er ved at afslutte 2022. Det sker ikke sjældent, at efter et dårligt investeringsår med negativ afkast bliver der lavet operation porteføljerengøring, hvor selskaber, som er faldet meget, tages ud af porteføljen i december (sælges) for at starte på en januarfrisk og ikke have tabsgivende positioner til at være synlige ultimo året. Måske er det den øvelse, som investorerne er ved at lave?
Kilde: Børsen, Advokat og Revisor Samvirket
Fotokredit: ICS Brent olieindekset.