Forældrekøb

Analyse af boligmarkedet på årets sidste måned

Vi håber jo at mange har fulgt vores råd og solgt sin bolig senest i efteråret. For det ser sort ud med boligmarkedet for tiden. Ikke alene er renterne stigende men inflationen virker også på købelysten. Den er faldende og det mærkes i statistikkerne. Dette er også båret af kreditforeninger og bankers lyst og evne til at give kredit.

Antallet af boliger til salg er stærkt stigende hober sig op

Der er i dag lang flere til-salg-skilte i selv store byer. For et år siden var boligmarkedet i sit bedste es.

Færreste antal handler i de seneste 10 år

Antallet af nye boliger, der bliver sat til salg, er nogenlunde konstant, sådan har det altid været men det er jo antallet af købere der sætter dagsordenen og dermed prisen pr. M2.

For når udbuddet stiger af boliger vil der altid blive en markant opbremsning indenfor salget hos de forskellige ejendomsmæglere.

Sommerhus-udbud stiger mindst

Indenfor sommerhus salget er der nu 31.497 huse til salg. Der er tale om en stigning på 32 procent det seneste år.

Der har dog været et ønske om at sælge på de fleste fordi der indenfor Ejerlejligheder har været en stigning på 45 procent siden sidste år jf. Boligsidens tal.

Også antallet af sommerhuse er begyndt at stige men Boligsiden siger at der er en årsstigning på seks procent tilstede.

Købers marked, hvor købere udebliver

Denne trend har den betydning, at køberne på et eneste år har fået ikke mindre end 10.000 flere boliger at vælge imellem.

Markedet var stærk for boligmarkedet da vi kom ind i 2022 men nu skal vi måske helt tilbage til 2012 for at se samme manglende købelyst.

FAKTA: Det er dyrere at låne til en bolig

Uanset om vi taler om førstegangskøbere eller avancerede boligkøbere, så skal kreditforeningen og banken være med på ideen. Den tårnhøje kerneinflation og de stigende renter gør folk bange for fremtiden. Dermed falder salget og det er ikke kun bankers og kreditselskabers evner eller regler.

En almindelig førstegangsfamilie skal stille med bundsolide indtægter gerne over 1 million hvilket udelukker ca. halvdelen af alle danskere. Dertil kommer at enlige stort set ikke kan købe bolig som en følge heraf.

Det manglende salg betyder også at nogle boligejere kan føle sig stavnsbundne fordi man ikke kan sælge og tillige ikke kan godkendes til et nyt boligkøb selvom man har fået nyt job med højere løn.

Tendensen er tydeligst i København, hvor salget er 10 år tilbage i tid. Det gælder dog også i det fleste store byområder.

Med det færreste antal handler i mere end 10 år er det klart at man kan stille sig spørgsmålet “Skal jeg sælge nu?”. Vores svar er at det er efter behov, man kan jo altid flytte i noget mindre og tage en gevinst hjem, men drejer det som at opnå en bedre bolig er det reelt i dag kreditforeninger og banker der bestemmer hvad du må.

Kilde: Advokat og Revisor Samvirket, DSI og Boligsiden.
Grafik-Kredit: Stock.adobe.com

Scroll to Top