I går lukkede iværksætter banken for amerikanske tech-startups hurtigt. Det efterlod mange magtfulde kunder og investorer i chok. Hele forløbet minder om dengang Lehman banken gik konkurs i foråret for finanskrisen i 2008 eller det største sammenbrud i en amerikansk bank siden Washington Mutual i 2008. Forløbet kan vi lære meget af i Danmark, for det samme kan ske her. Og kunderne involverer også danske og nordiske klienter.

For Silicon Valley Bank (SVB), var det kunderne der hævede sine penge hurtigt, på grund af rygter om dårlig økonomi. Dermed fik banken en såkaldt kapitalkrise og kollapsede fredag morgen. Herefter tog overtog de føderale tilsynsmyndigheder. Flere har været ude og foreslå en fusion, og Elon Musk har tilbudt at købe banken.

Staten vil formentligt ikke hjælpe banken, hvorfor det er op til frasalg til andre aktører herunder banker. Banken vil formentligt blive solgt i bidder til højstbydende.

Banken er også i Danmark

I øjeblikket har politiet taget ophold foran hovedkvarteret og i dens 10 filialer i Californien. Derudover findes banken med filialer i 14 andre stater i USA. Banken har også filialer eller aktiviteter og repræsentanter flere andre steder i USA.

Også i lande som Danmark er SVB Bank repræsenteret på Højbro Plads 10 i København, dog uden bank licens.

SVB er/var også aktiv i Sverige, Tyskland, England, Israel, Canada og Kina.

Kunderne blev mødt med følgende besked, i dag søndag:

Her er, hvad vi ved om handlingsforløbet og bankens fald, og hvad der kan komme næste gang.

Hvad er SVB?

SVB blev grundlagt i 1983 og specialiserede sig i bankvirksomhed for tech-startups i Danmark kalder vi dem iværksættere, der har specialiseret sig i IT, Healthtech og Fintech. Det er et faktum at bankoprettelserne gav finansiering til næsten halvdelen af amerikanske venture-støttede teknologi- og sundhedsvirksomheder.

Banken var også aktiv i Danmark og Norden og banken skriver om dette på sin hjemmeside:

Bank på innovation


Silicon Valley Bank (SVB) er stolte af at hjælpe innovative virksomheder og deres investorer i Danmark og Norden med at komme hurtigt med dristige ideer. I 35 år har SVB arbejdet sammen med iværksættere, startups, investorer og innovative virksomheder for at levere en række finansielle tjenester. For SVB er det vigtigt at være en del af det lokale økosystem og samtidig have en global tilstedeværelse gennem kontorer i flere regioner.

At støtte virksomheder i Danmark og Norden til at vokse og få succes har været en prioritet for SVB Financial Group i det sidste årti gennem dets tilstedeværelse i Storbritannien, Tyskland, Irland og dets repræsentationskontor i Israel. Vi har brugt mange år på at opbygge langsigtede relationer til iværksættere og investorer inden for den danske innovationsøkonomi. På tværs af Norden ser vi fortsat en voksende talentbase og et stærkt økosystem med stigende vækstmuligheder.

SVB har ikke tilladelse til at udøve nogen reguleret aktivitet i Danmark, herunder bankvirksomhed.  Vores tilstedeværelse i Danmark vil understøtte højvækstvirksomheder ved at forbinde dem med vores omfattende netværk af investorer og rådgivere. SVB er forpligtet til at imødekomme danske og nordiske virksomheders og deres investorers behov inden for teknologi- og life science-sektoren.”

Hvor mange danske virksomheder der er kommet i klemme eller har tabt penge på at investere i banken er os ukendt.

Det var bankens moderselskab meddelte, der var kommet til en situation af kapital mangel

Man skulle tro at banken ikke har så stor betydning, men SVB var rent faktisk blandt de 20 største amerikanske kommercielle banker med 209 milliarder dollars i samlede aktiver ved udgangen af sidste år. Det skriver FDIC. Det betyder “The Federal Deposit Insurance Corporation” (FDIC) og denne er et organ der er uafhængigt og oprettet som et agentur af selve kongressen med den hensigt at støtte og vedligeholde stabilitet og tillid til nationens banksystem. FDIC minder om vort danske Finansiel Stabilitet A/S, ligeledes styret af den danske stat.

Hvorfor mislykkedes det?

  • Kort sagt stødte SVB på en klassisk panikreaktion. Alle hævede pludselig pengene.
  • Der bredte sig en mistillid mod bankdirektøren.
  • Federal Reserve, begyndte sidste år at hæve renten for at tæmme inflationen. Men også skabte den højere låneomkostninger der især svækkede momentum i teknologiaktier, der ellers havde gavnet SVB.
  • De højere renter udhulede også værdien af lange obligationer, som SVB og andre banker opbøbte i en tid med ultralave renter på næsten nul procent. SVB’s obligationsportefølje var nemlig på på 21 mia. dollar og gave tidligere 1,79% i rente. Fint når renten er tæt på nul procent. Den nuværende 10-årige statsrente er ca. 3,9%.
  • Samtidig begyndte bankens moderselskab, at løbe tør for venturekapital. Det tvang mange startups til at flytte kapitalen til andre iværksætter initiativer herunder mange Fintech investor selskaber. SVB havde et stort tab ikke realiseret på obligationer, netop som tempoet i kundernes hævninger eskalerede.

FDIC sælger typisk en krakket banks aktiver til andre banker og bruger provenuet til at tilbagebetale indskydere, hvis midler ikke var forsikret.

En køber kan stadig dukke op for SVB, selvom det langt fra er garanteret at købet kan gennemføres selvom Elon Musk har tilbudt sin hjælp.

Det er mere sandsynligt at der sker en fusion eller at FDIC sælger kunder og aktiver bid-for-bid til andre banker.

TOTAL Panik PÅ 2 INFORMATIONER FRA BANKEN

  • I et forsøg på at redde banken meddeler SVB så, at det havde solgt en masse værdipapirer med tab, og at det også ville sælge for 2,25 milliarder dollars i nye aktier for at få tilført kapital.
  • Det udløste en panik blandt de centrale venturekapitalfirmaer herunder bl.a. Stumbles.
  • Flere venturekapitalfirmaer rådede til at trække deres penge ud af banken
  • Herefter styrtdykkende bankens aktie torsdag morgen
  • Torsdag eftermiddag trak den andre bankaktier med sig.
  • Flere skrev om at dette jo ligner en gentagelse af finanskrisen i 2007-2008.
  • Fredag morgen blev handlen med SVB-aktier suspenderet
  • SVB oplyste så at man havde opgivet bestræbelserne på hurtigt at rejse kapital eller finde en køber.
  • Californiens tilsynsmyndigheder greb herefter ind, lukkede banken ned og satte den i betalingsstandsning under Federal Deposit Insurance Corporation.

Flere maner til ro og taler markedet til mere stabilitet

På trods af indledende panik på Wall Street sagde analytikere, at SVB’s sammenbrud sandsynligvis ikke vil udløse den slags dominoeffekt, der greb banksektoren under finanskrisen.

“Systemet (Læs banksystemerne) er så velkapitaliseret og likvidt, som det nogensinde har været,”

“De banker, der nu er i problemer, er alt for små til at være en meningsfuld trussel mod det bredere system.”

sagde Moody’s cheføkonom Mark Zandi.

Senest mandag morgen vil alle forsikrede indskydere have fuld adgang til deres forsikrede indskud, ifølge FDIC, som lovede at de vil betale uforsikrede indskydere et “forskudsudbytte inden for den næste uge.”

Hvad bliver det næste?

Så mens at forløbet skulle give andre banker problemer blev fundet for usandsynligt, siger mange analytikere, angiveligt for at snakke konkursen ned, så er der allerede sket store skader på en masse iværksættervirksomheder i Californien og andre steder.

Rent faktisk faldt alle bankaktier i gennemsnit ret meget på grund af denne nyhed.

Mindre banker, der er uforholdsmæssigt bundet til pengestærke industrier som teknologi og kryptovaluta, kan dog en hård tid i møde, sagde ifølge Ed Moya, senior markedsanalytiker hos Oanda. (Washington Post)

-Alle på Wall Street vidste, at Feds renteforhøjelseskampagne i sidste ende ville ødelægge noget, og lige nu er det ved at nedlægge små banker,

sagde Oanda’s markkedsanalytiker Ed Moya i går fredag.

Iværksættere er især ramt af konkursen

En hel generation af startups kan blive tabt på gulvet med lukningen af Silicon Valley Bank, advarer investor.

For udover at lukningen af Silicon Valley Bank (SVB) der allerede har sendt rystelser gennem det amerikanske banksystem, så advarer analytikere, venturekapital firmaer og iværksættere om, at “en hel generation af amerikanske startups” kan blive tabt på gulvet. Det er mest fra Silicon Valley at disse advarsler kommer.

En af dem er fra Garry Tan, som står bag inkubatoren Y Combinator i Silicon Valley. En inkubator er typisk en virksomhed, der hjælper nyopstartede virksomheder på vej, mod at inkubatoren får en ejerandel i virksomheden.

»De virkelige ofre her er bankkunderne: Startups med mellem 10 og 100 ansatte, som ikke kan udbetale løn, og som må hjemsende medarbejdere eller nedlægge deres arbejde allerede inden mandag,«

Det skriver Tan på Twitter i går.

Garry Tans inkubator firma er kendt for at have hjulpet selskaber som udlejningssiden Airbnb.com og kryptobørsen Coinbase.com på vej. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Banken åbner på mandag igen men uden bankoprettelser og alene til afvikling

Bankens afdelinger genåbner mandag under føderal kontrol, meddeler de føderale og californiske myndigheder.

Af de talrige analytikere finder vi Joseph DeSimone, en professor ved Stanford Universitet i USA og grundlægger af flere virksomheder. Han siger, at banken er en integreret del af startup-kulturen i det techrige område.

»SVB kendte iværksættersamfundet,«

»De hjalp os med at rekruttere, de hjalp os med at sikre huslån til tilflyttende medarbejdere, og de tilbød finansiel rådgivning til nyudnævnte chefer. Så deres konkurs er virkelig et tab.«

Det siger han ifølge nyhedsmediet AFP.

Når banker går konkurs er der et minimumsbeløb som FDIC hæfter med

Nogle af Silicon Valley Banks kunder vil være beskyttet af den amerikanske myndighed Det Føderale Indskudsforsikringsselskab (FDIC). Denne Myndighed dækker dog kun tab op til 250.000 dollar – cirka 1,76 millioner danske kroner.

Og ser man på det seneste årsregnskab fra den kriseramte bank viste, at 96 procent af de 173 milliarder dollar, som kunder har i banken, ikke er dækket af FDIC’s beskyttelse.

FDIC forsikrede dog i går kunderne om, at den ville gøre sit bedste for at udbetale forsikringsbeløbet til de omfattede kunder. Men de kunder, hvis penge ikke er forsikret, vil være afhængige af frasalg af bankens aktiver.

Siden Silicon Valley Bank kollapset skete, efter at tvivl om bankens finansielle tilstand fik utallige kunder til hastigt at trække deres aktiver ud af banken. Det faktum har i USA skabt frygt for, at kunder kunne finde på at hive deres penge ud af andre banker, der primært arbejder med techvirksomheder og -startups.

Derfor har FDIC og USA’s Centralbank overvejet, at oprette en pulje, hvorfra der kan udmøntes penge til banker, som oplever problemer på grund af Silicon Valley Bank-kollapset. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Landets præsident, Joe Biden, har lørdag haft møder med guvernør Gavin Newsom i Californien, hvor Silicon Valley ligger, om situationen, og hvordan den bedst håndteres.

Kilde: Reuters, Ritzau samt Advokat og Revisor Samvirket

Fotokredit: Bank SVB

Similar Posts