God nyhed: Økonomer har taget fejl i hele efteråret

| |

I sær anden halvdel af 2022 advarede økonomer om alskens og verdens ulykker for den danske økonomi. Først var det bruttonational produktet, siden ar den danske beskæftigelse og efterfølgende verdens rentestigninger fra de respektive nationalbanker årsagen. Men som skrevet er beskæftigelsen blevet ved at slå rekorder og væksten har aldrig forladt de fleste toneangivende markeder herunder USA, hvor man har haft JOBFEST i snart et år, på trods af ret så markante rentestigninger. Men hvordan kan det være af de førende økonomer og i de fleste andre lande har taget fejl ? Ja det er godt spørgsmål, for med jobfester på markante markeder, hvordan kan det så være af de viseste økonomer fra førende regeringer og banker har fejlet?. Flere af dem forudså tusindvis og titusindvis af fyringer sidste år, men det var heldigvis et dommedagsscenarie.

Foto viser 8 tallet nederst og Bella Sky øverst, et af de nybyggeri områder som både inkluderer erhverv med Nordeas nye hovedkvarter og mange privatboliger.

Efter mange spådommer må man sige, at virkeligheden overgår verdens værste spådomme. Den nyligt accepterede virkelighed var jo, at Danmarks økonomi havde kurs mod afgrunden. Angsten var jo præmissen, at vi alle havde den retning. Efterfulgt af evigt stigende renter, recession, stigende priser og en nedtur med stigende arbejdsløshed. Var det ikke de fleste toneangivende stemmer der var enige?

Mette Frederiksen, Statsminister fra (S) fremhævede det ovenikøbet i sin nytårstale og tillige i sin tale til Folketinget. Dette er hvad de økonomiske vismænd ville forventede. Dette blev samlet set understøttet af samtlige bankøkonomers prognoser, alle sagde, at det var sort, grimt og at fremtiden ville være værre end alle tidligere fremtider.

Efter nytår er de værste dommedagsprofeter blevet ved med, at gentage sidste år trusler. Men fakta er at man i samlet flok, blot må erkende, at ingen af dem har ramt blot tilnærmelsesvis rigtigt. Måske de fleste var skræmte af inflationen?.

Ja der skete prisstigninger som dog er aftagende indenfor energi og fødevarer, som begge er pejlemærkerne for eksistensen af kerneinflationens sikre kendetegn. Så vore pejle mærker er jo netop varepriser og energipriser. Selvfølgelig tæller beskæftigelsen, men det ser ud som om, at denne er blevet glemt i den samme ligning. I hvert fald har den været stigende i snart 11 måneder og været en solstråle historie der ligesom har været glemt i det sidste halve års tid. Kursen for arbejdsløshed er i realiteten på vej mod solen og sat nye rekoder gang på gang i det forløbne år. Måned for måned har den netop været rekordmæssigt toneangivende.

Siden foråret har mange advaret om nedturens et komme af mørke ville dække kontinenterne. Dette sket dog heldigvis ikke. Men hvem eller hvad er så enten ikke dygtige nok, eller hvad er i realiteten sket siden dommedag ikke ankom i f.eks. USA og Danmark. Dette især bemærket ved, at ALLE sagde at beskæftigelsen ville falde.

Hvad er sket siden de mest kendte og citerede bankøkonomer, over næsten en kam sagde at der ville ske et fald i beskæftigelsen.
Hvorfor tager de så meget fejl? og hvorfor skal man tage de toneangivende vismænds ord med et gran salt?

Vi skal ikke her citerer nogen af dem der tog fejl, men blot konstatere at de fleste altså ca. 95% tog fejl, og det nytter ej heller at fremhæve minoriteten der havde ret. De fleste har jo allerede erkendt deres fejl og de fleste glædede sig jo netop også over de positive tal.

Oplevelser gir penge i kassen

Nogle af de små succeser som vi i Danmark kan fejre er er den største fremgang nyligt set inden for oplevelsesindustrien. Man havde jo ikke spået en særlig stor vilje på at gå ud og bruge penge på oplevelser, set i lyset af corona og en tilbageholdende danser der ikke ville bruge mange penge og som ovenikøbet sparede på sine indkøb, især fordi priserne steg og steg.

Privatforbruget har givet større indtægter end det man spåede om i hele 2022 og omsætningen gik ikke i stå.

Beskæftigelsen har klaret sig fantastisk i USA og mange andre lande.

Danmarks økonomi ser således sund ud, så vi kan jå håbe det bedste i de resterende 11 måneder.

Nu hvor privatforbruget stagnerer, og eksporten er faldet tre måneder i træk og tillige industriens investeringsforventninger har ikke været mere negative siden 2010, og BNP-væksten er aftagende er der dog de bedste muligheder for at hele markedet vil falde mere end det gjorde i 2022 til stede.

Vi kan afvente vismændenes næste rapport og tillige en opdatering fra Nationalbanken. Herefter er det nemmere at spå om fremtiden.

Nationalbanken forventer således i seneste rapport, at den gennemsnitlige beskæftigelse i 2023 vil falde med 10.000 personer sammenlignet med den gennemsnitlige beskæftigelse i 2022. Og det er ikke sikkert at det sker. Det afhænger jo af ordrebøgerne, der hænger sammed med beskæftigelsen og at der ikke lige sker nye krigshandlinger fra ruslands side.

Danske Banks prognose forventer et mindre fald i beskæftigelsen på niveau med Nationalbankens forventninger.

Så lad os se de næste prognoser før der råbes “Ulven kommer”.

Fotokredit: By og Havn, Fotograf: Otto Malling

ADVOKAT & REVISOR POSTER