roof, copenhagen, roofs

KERNEINFLATION GIVER STIGENDE RENTER

Der er nu nye tal fra ECB der viser hvordan de 20 lande i Europa, der har euroen som valuta, viser at kerneinflationen er stigende. De mange rentehævninger i EU området og i USA har ikke virket efter hensigten. Dette medfører stigninger på almindelige fødevarer og på boliglån, samt energipriser. Generelt set er tallene en ren gyser, især hvis man ser det fra Centralbankerne der med mange rentestigninger ikke har fået styr på inflationen, herunder kerneinflationen, der er er de helt almindelige varer dog undtaget energipriser og fødevarer. For ECB vil skyde på at ECB kan finde på at hæve renten helt op til 5%, da det er bankens opgave at tæmme inflationen. De 4% alene vil være de højeste renter siden Finanskrisen og vil betyde stærk faldende boligpriser.

En sådan rentestigning vil gøre det meget sværere at omlægge lån og optage nye lån ved at købe en bolig og dertil kommer faldende priser på vurderinger hvilket har betydning ved låneomlægninger.

Den vigtigste inflationsmåler som er kerneinflationen, hvor de produkter der svinger mest er udeladt (energi og fødevarer) er filtreret ud, steg fra 5,3 pct. i januar målt på årsbasis til 5,6 pct. i februar. Og her havde pengemarkederne (bankerne) forventet et mindre fald eller i det mindste en kerneinflation 5,3% eller lidt lavere.

Kerneinflationen er en beregningsmetoder der kan sige noget om, hvordan inflation, på tvær af landegrænser er steget.

ECB siger altså at priserne steg på månedsbasis med 0,8 pct. fra januar til februar. De fleste havde spået 0,5%. på baggrund af det oprindelige lille prisfald i januar på 0,2 pct.

BANKER OG økonomer HAR TAGET FEJL, KERNEINFLATION VIL GIVE RENTESTIGNINGER

Den samlede årsinflation fik konstateret et fald fra 8,6 pct. i januar til 8,5 pct. i februar. Men hele pengemarkedet vurderede jo til 8,3 pct. Det betyder at vi kan forvente at ECB sætter renten op måske med 0,5 procentpoint.

En sådan rentestigning vil få nationalbankerne til at følge trop, for det lover ikke godt for resten af 2023, selvom det er for tidligt til at sige om kerneinflationen reelt har bidt sig fat.

Så selv om vi har en bemærkelsesværdig stærk vækst i Europa giver der entydigt prisstigninger og højere rente på boligfinansiering. ECB har klar meldt ud at inflationen skal ned på 2% og der er jo lang vej igen.

Han fortsætter:

“Dagens tal er et kæmpe wake up call til ECB-direktørerne, der mødes til næste rentemøde den 16. marts.”

Når ECB er nødt til at rykke på renten, skyldes det, at der er overraskende stærk vækst i Europa. De kommende rentestigninger vil dog også dæmpe en del af den vækst der er i Europaområdet. ECB forventes at hæve renten med 0,5 procentpoint midt i marts. Her vil vi vurdere at der komme samme rentestigninger på 0,5% indtil kerneinflationen bliver faldende. Det kan også betyde renter på 5% dette år, selvom mange ikke skriver 5 men 4.

Kilde: Advokat og Revisor Samvirket og ECB samt Nationalbanken.

Fotokredit: pixabay

Scroll to Top