Med en inflation der brager derudaf er minusrenter blevet til et spørgsmål om at skifte bank. Minusrenter og inflation er jo dobbelte omkostninger og flere og flere har gennem de sidste år skiftet bank for at undgå minusrenter helt eller delvist. Minusrenter som vi elsker at hade er dog ved at forsvinde på pengemarkedet.
Nykredit og Arbejdernes Landsbank har netop ophævet deres minusrente for privatkunder. Siden Den Europæiske Centralbank hævede renten i går for at tøjle inflationen, hvorefter Nationalbanken fulgte trop. Det var derfor ventet at nogle banker ville fjerne eller nedsætte renten hvilket ofte sker når der er opmærksomheder på renten.
- Du kan læse mere om ECB i Tyskland, der har til hensigt at bekæmpe inflation her.
Den Europæiske Centralbank hæver renten for første gang siden 2011
I går blev renten som skrevet sat op med 0,50 point og det var lidt overraskende da der var forventet 0,25%. Det forventes, at Den Europæiske Centralbank vil hæve renten yderligere i september. På trods af inflationen har de fleste banker fastholdt negative renter, hvilket betyder at kunderne selv for at have penge stående i banken. Vi fornemmer at der vil være lagt strategier markedsførings-mæssigt til sensommer/efteråret.
For Nykredit der i dag droppede deres negative rente for privatkunder, så nu koster det ikke længere penge at have penge stående i banken vel og mærke hvis det er under 100.000 kr.
Bankdirektør Henrik Rasmussen, siger således i en pressemeddelelse:
“Med den seneste justering fra Nationalbanken og endnu en forventet justering på vej i september, har vi i Nykredit besluttet, at det nu skal være slut med negative indlånsrenter for vores privatkunder,”
Bankerne har tjent milliarder i de seneste år
Arbejdernes Landsbank følger trop så indtil videre er der 2 banker for private. Vore storbanker i Danmark er velpolstrede i enhver henseende også med rekordregnskaber for nogle. Nu når Nationalbankrenten er gået fra minus 0,6 procent indtil i går, til minus 0,1 procent, bliver det billigere at låne penge for bankerne.
Derfor har de fleste banker haft deres rente ligget på minus 0,7 procent, hvor nogle nu ændrer den til minus 0,2 procent. Men det er nok ikke alle der følger trop og har en reel omkostning og dermed tab.
Nordea og Sydbank oplyset at de ligeledes har hævet deres rente til minus 0,2 procent. Nordea oplyser desuden, at de også følger Nationalbankens rentejusteringer.
Til efteråret kan der ske det at minusrenter forsvinder for altid, men lad os se. Internationale begivenheder f.eks. fra Rusland og Kina kan kaste økonomien ud i mere inflation og højere renter.
Bankoprettelser er forsat ufatteligt dyrt og besværligt sammenlignet med vore nabolande
Selvom banker er glade for kunder er de også ekstremt kræsne for det kan nemt koster 6 måneder med bankoprettelser eller forsøg på samme. Jeg talte med Sydbank’s filialdirektør på Kongens Nytorv der siger “at de kun tager nye erhvervskunder hvis de er kunder hos os i forvejen”. og den samme historie er gældende for mange danske iværksættere, også selvom de er privatkunde i de banker de ønsker erhvervskonto i. Dertil kommer, at gebyrerne er meget høje f.eks. 20.000 i Handelsbanken for en svensk kunde.
TOP10 største banker i Danmark
Største banker i Danmark 2021, efter aktiver
Udgivet af Statista Research Department, 29. juni 2022
Den største bank i Danmark i 2021, når det gælder samlede aktiver, var Danske Bank. Deres samlede aktiver nåede en værdi på omkring 3,94 billioner danske kroner, en værdi, der samlet set voksede i løbet af det sidste årti. Jyske Bank fulgte efter med samlede aktiver på 647,1 milliarder kroner.
Førende banker for store virksomheder
Danske Bank A/S var også den førende bank for store virksomheder i Danmark i 2021 med en markedspenetrationsgrad på 87 procent. Det blev efterfulgt af Nordea Bank Abp, der har hovedkontor i Helsinki, Finland. Nordea havde en markedspenetrationsgrad på 77 procent blandt de store virksomheder i Danmark.
Banker i Danmark
Siden finanskrisen i 2008-2009 er antallet af banker i Danmark faldet drastigt. I 2009 udgjorde antallet 132, men dette faldt til 58 i 2020. Med andre ord er der sket en halvering af banker. Man skal lige huske at der også er sket opkøb, men reelt er mange gået konkurs og solgt i mindre bidder. Samtidig i samme periode var antallet af realkreditinstitutter ret stabilt i den periode, antallet blev holdt på otte institutter frem til 2012, hvor det faldt med en og forblev på syv indtil 2018.
Se mere om bankoprettelser m.v.
Kilde: Advokat og Revisor Samvirket
Foto: