Inflation

KONGETAL OVERRASKER: Yderligere 236.000 KOM I ARBEJDE I USA amerikanere kom i arbejde i marts

Fordi USA er Danmarks vigtigste eksportmarked følger vi altid kongetallet nemlig USA’s evne til at skabe nye jobs. Og det går ret godt. Den amerikansk jobfremgang steg med 236.000 i arbejde hvilket er imponerende på grund af den kontinuerlige fremgang på markedet. Derudover ser man på lønvækst som har været meget mildere de senere år… og tilsammen er det årsagerne til, at der er supervækst på det amerikanske arbejdsmarked hele 27 måneder i træk.

USAs kontor for beskæftigelsesstatistik skriver at de 236.000 personer der kom i job på det amerikanske arbejdsmarked er uden for landbruget, da dette jo svinger i forhold til høsten, og dermed er sæsonbetonet.

Antallet af nye job svarer nogenlunde til det forventede, fremgår det af kommentarer fra flere økonomer.

Samtidig viser tallene, at ledigheden faldt fra 3,6 til 3,5 procent.

»Det er en ganske stærk amerikansk jobrapport,« siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar til Berlingske.

Han peger på, at amerikanerne har haft 27 måneder i træk med en jobvækst på mere end 200.000 personer om måneden.

»Det har sendt ledigheden i USA ned på meget lavt niveau. Det er kun ganske få perioder i amerikansk historie, at de har haft en lavere ledighed end nu,« siger Allan Sørensen.

Hvorfor er det så vigtigt med den amerikanske beskæftigelse

Går det godt i USA, går det godt for Danmark, fordi det er det vigtigste eksportmarked. Derfor kalder man dette jobtal for kongetallet. Det er dog ikke kun Danmark der følger dette tal nøje, det ses som en tendens til hvordan det går i USA og dermed for verdensøkonomien.

Danmarks eksport til USA var nemlig på hele 285 milliarder kroner i 2022, hvilket svarer til 15 procent af Danmarks samlede eksport.

DI har regnet på hvor meget det betyder direkte for danske arbejdspladser og er kommet frem til at det er 106.000 danske arbejdspladser er direkte eller indirekte forbundet til eksporten til USA.

Men ligesom herhjemme slås amerikanerne med høj inflation, og den amerikanske centralbank har hævet renten i et forsøg på at tæmme inflationen. Det har lagt en dæmper på flere makroøkonomiske emner, men ikke på det stadigt stigende arbejdsmarked.

STIGNING I STIFTELSER I USA

Gennem de sidste 24 måneder har vi stiftet næsten lige så mange selskaber i USA som i Europa, hvis vi fraregner Tyskland, som er det marked de fleste danske virksomheder gerne vil ind på. Dette tyder på at mange har en stærk tro på det amerikanske marked og derfor opretter mange offshore selskaber mange amerikanske stater. Der hvor der er flest fordele er imidlertid Delaware og Nevada.

Det er også der hvor de fleste børsnoterede selskaber indretter sig, faktisk mere end halvdelen af USA’s børsselskaber. Samtidigt er det også der hvor 70% af de 500 største selskaber i verden har etableret sig.

Hvor meget danske selskaber bidrager til jobudviklingen i USA har vi ingen kilder til, men skønnet er ca. 5.000 arbejdspladser om året.

Kilde: Advokat og Revisor Samvirket, Ritzau, Berlingske og Dansk Industri
Fotokredit: stocks. adobe.com

Scroll to Top