FINANSTILSYNET ADVARER MOD DATING SVINDEL DER BENYTTER SIG AF CLONING AF VIDEO OG AUDIO. PROBLEMET ER ANGIVELIGT 100 X STØRRE

21 mio. kroner fik kriminelle ud af danskere i 2022, der troede, de havde fundet kærligheden på internettet. Men det var svindel. Og svindlen fortsætter år efter år. Det er alene hvad der er registreret i Danmark. De tilfælde der ikke er anmeldt er ikke medtaget og forventes at udgøre et 100 gange større problem.

Kærligheden blomstrer. Også på internettet. Men man skal have paraderne oppe, for kriminelle bruger muligheden for at svindle sig til millionbeløb.

I 2022 mistede en række danskere til sammen over 21 mio. kroner ved kærlighedssvindel. De kriminelle finder deres ofre på datingsider, sociale medier eller via e-mail. Og når de har fået skabt kontakt og tillid, bliver ofret opfordret til at overføre penge til den kriminelle. Offeret kan også opleve at blive afpresset af den kriminelle.

”Det er ikke alle mennesker, der har gode intentioner, selvom man selv har det. Og det kan sagtens være svindel, selvom det virker troværdigt og ægte. De kriminelle er desværre dygtige. Så paraderne skal op, og vær særligt opmærksom på pengeanmodninger. Send aldrig penge, kortoplysninger, kontooplysninger eller kopier af personlige dokumenter. Og del ikke kompromitterende informationer, der senere kan blive brugt til at afpresse dig,”

siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Bankerne bremser mange millioner

Mens de kriminelle altså fik svindlet sig til 21,6 mio. kroner i 2022, så bremsede bankerne yderligere 26,4 mio. kroner fra at havne i de kriminelles hænder. Tabet kunne altså have været langt større i de 1099 sager, bankerne registrerede sidste år om kærlighedssvindel.

”Bankerne gør alt, hvad de kan, for at bremse kriminalitet. De kan bremse endnu mere, hvis de hurtigt får besked, når en kunde er havnet i klørene på en kærlighedssvindler. Så mit råd er: Hvis det ulykkelige skulle ske, og du får overført penge til nogen, der ikke skulle have haft dem, så kontakt din bank så hurtigt som muligt,”

slutter Michael Busk-Jepsen.

Hvad er DATASVINDEL (kærlighedssvindel) ?

Kærlighedssvindel med falske profiler og audio- og videooptagelser er en type svindel, hvor en person opretter en falsk identitet på sociale medier, dating-hjemmesider eller apps, og udgiver sig for at være interesseret i romantisk eller følelsesmæssig forbindelse med offeret. Svindleren bruger ofte falske billeder og personlige oplysninger for at skabe en overbevisende falsk identitet og skabe tillid til offeret.

Audio- og videooptagelser kan bruges til at gøre kærlighedssvindlen mere overbevisende og følelsesmæssigt manipulerende. Svindleren kan bruge disse optagelser til at forfalske samtaler og interaktioner, så det ser ud som om, at den falske person virkelig er interesseret i offeret. Dette kan gøre det vanskeligere for ofret at opdage svindlen og gøre dem mere tilbøjelige til at blive udnyttet.

Når svindleren har opbygget et tillidsfuldt forhold til offeret, kan de bede om penge eller personlige oplysninger, f.eks. bankoplysninger eller adgangskoder. Ofte er disse anmodninger indrammet som nødsituationer eller en form for hjælp, som den falske person har brug for. Ofret kan blive manipuleret af deres følelsesmæssige forbindelse og tro, at de hjælper en person, de elsker, når de faktisk sender penge eller personlige oplysninger til en svindler.

Kærlighedssvindel med falske profiler og audio- og videooptagelser kan have alvorlige konsekvenser for ofret, både følelsesmæssigt og økonomisk. Det er vigtigt at være forsigtig, når man kommunikerer med mennesker, man ikke kender personligt, eller når man bliver bedt om at sende penge eller personlige oplysninger til nogen, man ikke har mødt ansigt til ansigt.

Man kan læse mere om kloning af audio og video på https://icare.dk/voice-cloning/

Kilde: Finanstilsynet, Advokat og Revisor Samvirket
Fotokredit: stock.adobe.com

Scroll to Top