politianmeldeLSE VIL FREMOVER SKE AF TRUSTPILOT MISBRUGERE FOR vildledende brugeranmeldelser

Virksomhederne er Rekom Group A/S og Nightpay ApS er i dag blevet politianmeldt for at have vildledt forbrugerne i falske brugeranmeldelser på Trustpilot. Forbrugerombudsmanden har politianmeldt Rekom Group og Nightpay, for vildledende markedsføring af loyalitets- og betalingsapp’en Nightpay.

Det er sket, fordi der 13 gange fra 10. til 16. marts 2020 blev offentliggjort meget positive femstjernede anmeldelser af app’en på Trustpilot. Anmeldelserne var skrevet af en række personer, som alle var ansat i Rekom-koncernen.

I anmeldelserne stod der for eksempel:

”Super gå-i-byen app med store fordele, hvis du kan lide at gå på barer og natklubber […]”

og

”Genial app! Det gavner meget, hvis man er på SU og ikke har meget at gøre med […]”.

Antallet af brugeranmeldelser, som ikke kom fra ansatte, var beskedent. Antallet af femstjernede anmeldelser blev derfor uforholdsmæssigt stort og påvirkede således den samlede vurdering af app’en på Trustpilot.

Forbrugerombudsmanden vurderer, at en almindelig forbruger kunne tro, at de 13 anmeldelser er skrevet af uvildige forbrugere og kan dermed være blevet vildledt til at handle anderledes, end de ellers ville have gjort.

” Forbrugerne skal kunne stole på de brugeranmeldelser, de læser, så de træffer beslutninger og handler på en reel baggrund. Det er vildledende, hvis medarbejdere eller andre personer med tilknytning til virksomheden laver brugeranmeldelser på fx Trustpilot.”

siger Kontorchef Tanja Højrup

Lovgrundlag:

Ifølge markedsføringslovens § 5 må markedsføring ikke indeholde urigtige oplysninger eller i kraft af sin fremstillingsform eller på anden måde kunne vildlede forbrugerne.

Ifølge markedsføringslovens § 6 må virksomheder ikke udelade eller skjule væsentlige oplysninger i markedsføringen eller præsentere væsentlige oplysninger på en uklar, uforståelig, dobbelttydig eller uhensigtsmæssig måde.

Det er en betingelse for, at der er handlet i strid med §§ 5 og 6, at den pågældende handelspraksis er egnet til at få forbrugeren til at træffe en beslutning, som denne ellers ikke ville have truffet, jf. § 8.

Dertil kommer at man ifølge markedsføringslovens § 9, jf. markedsføringslovens bilag 1, nr. 22, må en erhvervsdrivende ikke i modstrid med sandheden hævde eller give indtryk af, at han ikke handler som led i sit erhverv, sin forretning, sit håndværk eller sin profession, eller i modstrid med sandheden udgive sig for at være forbruger.

Dermed er reglerne for misbrug ret klare og det vil formentligt give bøder i forhold til mængden af annoncer og hvor meget og hvor mange Trustpilot ulovligt har fremgået på hjemmeside, annoncer og e-mails m.v. Vi vurderer at bøderne kommer til at ligge i forhold til virksomhedens omsætning omkring 150.000,-

Derudover er skaden at virksomheden er hængt ud som politianmeldte og det er jo ikke godt for ens image.

Det er formentligt Trustpilot selv der har anmeldt virksomheden, da disse har forskellige overvågningssystemer, der også udover IP-adresser kan genkende en afsender.

Kilde: Forbrugerstyrelsen
Fotokredit: Trustpilot

Scroll to Top