Medarbejdere må sendes hjem uden løn for at undgå konkurser

Dansk Erhverv og 3F har nu indgået aftale om, at medarbejdere kan hjemsendes i hotel- og restaurationsvirksomheder uden løn. Det er en direkte følge af udbruddet af coronavirus. Dansk Erhverv skriver i en pressemeddelelse, at aftalen gælder indtil videre til 29. marts, men at aftalen kan forlænges.

Samme regler kommer i andre brancher

Det er vor vurdering at de samme midlertidige regler vil komme i alle brancher der direkte eller indirekte lider tab som følge af Corona Pandemien. Hvornår dette sker, kan vi ikke spå om, og det er muligt at sådanne aftaler bliver et politisk kompromis. Det vil i givet fald komme til at koste virkomhederne flere hundrede milliarder kroner hvis den nuværende krise fortsætter over sommeren. Der mangler at komme opgørelser fra bl.a. Dansk Industri og de øvrige erhvervsforeninger. Der er brug for vejledning her og nu. Læs nederst om muligheden for at få statsgaranterede lån.

Kontakt os for korrekte opsigelser og nødplaner for din virksomhed

Vi følger op på sagen, således at konkurser kan undgås. Vi har mange der løbende ringer til os om hvad vi kan gøre. Du er velkommen til at ringe 32177777 for en vurdering af din situation. Selvom vi arbejder hjemmefra og kun holder videomøder kan vi jo alligevel arbejde seriøst og laver kontrakter, papirer, opsigelser m.v.

Hvem skal tage på arbejde?

  • Alle offentligt ansatte, som ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fra på fredag og to uger frem.
  • Hvis du er privat ansat, må du afvente besked fra din arbejdsgiver.

Det handler om at sikre job og virksomheders overlevelse, lyder det fra erhvervsorganisationen. – Denne aftale kan være med til at holde hånden under virksomhederne i en vanskelig situation og dermed sikre, at ansatte har et job at vende tilbage til, når krisen er overstået, siger viceadministrerende direktør i Dansk Erhverv Laurits Rønn i en pressemeddelelse.

Omfatter tusindvis af ansatte

Fagforeningen 3F ved endnu ikke, hvor mange ansatte på landets restauranter, barer og hoteler, der reelt set bliver sendt hjem uden løn. Men det kan ende med at dreje sig om flere tusinde i lyset af den seneste tid med coronakrise, siger Tina Møller Madsen, der er gruppeformand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration. – Det drejer sig om dem, som er overenskomstdækkede. Det vil sige, at vi taler om 60.000 til 65.000 ansatte, siger hun.

Kompromis for at undgå konkurser

De ansatte er ikke fyret, understreger Tina Møller Madsen, men aftalen betyder, at 3F nu går på kompromis med de normale regler i overenskomsterne. De ansatte får ikke løn for de timer, de er hjemsendt. Elever hos virksomhederne får dog stadig fuld løn, fremgår det af aftalen. – Man er ikke afskediget, man er hjemsendt i denne her periode fra nu og frem til den 29. marts, og dér sætter vi os ned og drøfter en eventuel forlængelse, siger Tina Møller Madsen. 3F mener, at det er det eneste rigtige at gøre, fordi der er stor risiko for, at arbejdspladser går konkurs, og at aftalen derfor måske kan redde job. – Vi gør det for at sikre, at der er en arbejdsplads at komme tilbage til, når det her med coronasmitte er droslet ned, siger gruppeformand i 3F Tina Møller Madsen.

Smitten med coronavirus får i disse dage mange turister til at aflyse hotelophold, og på landets restauranter ser man også ind i en periode, hvor der vil komme til at være tomme borde mange steder. “Erhvervet bløder og står til at tabe flere milliarder i 2020”, lød det torsdag fra arbejdsgiverorganisationen Horesta.

ADVOKAT & REVISOR POSTER