Den Europæiske Centralbank har netop hævet renten med 0,50 procentpoint
Den Europæiske Centralbank (ECB) hæver nu sin ledende rente med 0,50 procentpoint til 0,00 procent.
Dette er første gang siden 2011, at ECB hæver renten. Det var alene ventet at der vil ske en 0,25% men det blev altså 0,50%. Dermed er det dobbelt så meget som forventet.
Forventningen er derfor nu, at Nationalbanken også vil hæve sin rente i forlængelse af centralbanken. Det sker, fordi fører en fastkurspolitik, og det faktum at vores valuta kronen er bundet til euroen.
Rentestigningerne skal også ses som et forsøg på at dæmme op for en voldsom inflation.
Ved at hæve renten bliver det nemlig dyrere at låne penge, og det bliver mere attraktivt at spare penge op.
Det kan blandt andet betyde noget for folk med et lån med en variabel rente. De seneste måneder er inflationen buldret afsted og ligger nu på et niveau, vi ikke har set siden 1983.
Flere økonomer har derfor vendt øjnene mod centralbankerne i håbet om renteforhøjelser, da det kan dæmpe efterspørgslen og gøre det dyrere at låne penge – og dermed tøjle inflationen. Det er dog ikke alle, der har været lige hurtige ude af starthullerne. For selvom den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har hævet renten flere gange i år, har Den Europæiske Centralbank lade vente på sig.
Kan gå lang meget tid, før inflationen er normal
Normalt holdes inflationen på omkring to procent, men for tiden er den bare steget og steget. Der er nemlig blevet trykket godt og grundigt på den økonomiske gaspedal under corona-krisen, og nu skal håndbremsen altså trækkes.
En forhøjelse af renten vil dog ikke hjælpe på alle vores bekymringer i forhold til inflationen lige med det samme – derfor kan man stadig forvente et højt inflationsniveau det næste stykke tid.
Tidligere har det taget lang tid for at pengepolitikken begynder at virke… Det kan tage et til to år, før det slår igennem. Med den ekstraordinære forhøjelse er det dermed ikke sikkert at der kommer flere renteforhøjelser i år.
Det er et foreløbigt farvel til de rekordlave boligrenter siden finanskrisen og bankoprettelse, bankrenter og gebyrer vil stige
Men med de høje prisstigninger og udsigt til rentestigninger fra centralbankernes side, skal du have opmærksomhed på dine boliglån.
Det betyder ganske enkelt at der bliver færre penge og rådighedsbeløbet skrumper, og det samme vil forbruget. Med stigningen på 0,50% betyder det alene noget hvis man har et lån med en variabel rente, såsom et F-1, F-3 eller F-5 lån. Der vil med sikkerhed ske en rentestigning og dermed færre penge til forbrug, og det er også meningen, at få lagt en dæmper på forbruget for det vil dæmpe inflationen.
Dermed vil der også ske det at boligsalget vil falde og dermed boligpriserne. Liggetiderne vil stige radikalt med 2 cifret procentsats. Fremtidens nye boligkøbere vil også have færre penge at købe for.
Med den stigende renter vil renterne i banken formentlig blive justeret en smule, men som altid kan der komme udmeldinger om ingen stigninger for at kunne tiltrække nye kunder. Generelt set vil pengemarkedet dog stige med mindst 0,50%.
Den Europæiske Centralbank er en centralbank for 19 lande i eurozonen. Banken er en af verdens mest betydningsfulde centralbanker, har ansvaret for ØMU’en og for kursen på euroen. Sammen med de nationale centralbanker udgør den Det Europæiske System af Centralbanker.
ECB står over de øvrige nationalbanker siden stiftelsen den 1. juni 1998. Banken har hovedsæde i Frankfurt am Main i Tyskland. Den nuværende formand for banken er den tidligere franske finansminister Christine Lagarde og næstformanden er den tidligere spanske økonomiminister Luis de Guindos.
Banken der står over alle øvrige banker i de 19 lande har som økonomiske mål nummer et, at nedbringer inflationen. Dernæst understøtter ECB den generelle pengepolitik i EU.
Kilde: DR.DK
Fotokredit: ECB af centralbankens hovedsæde i Tyskland.