Boligejere mister skatterabat ved de nye vurderinger uden at vide det

Boligejere risikerer at miste skatterabatter, når boligen skal vurderes på ny. Og de skal selv være opmærksomme, hvis der sker fejl.

Frem mod 2024 skal alle boligejere have en ny vurdering af boligen, og nogle har allerede fået den.

Men flere af dem kritiserer nu, at deres skatterabat er blevet slettet i den nye vurdering. Det skriver blandet andet Berlingske og DR.DK.

En af dem er Mikkel Rump, hvis skatterabat på godt 376.000 kroner er forsvundet fra hans ejendomsvurdering. Han har i alle år fået et såkaldt nedslag på grund af trafikstøj, men det er nu pist væk, forklarer han til DR.

»I den endelige vurdering har man sort på hvidt skrevet, at man ikke har kendskab til særlige forhold, der kan give nedslag i prisen. Det er jo direkte en usandhed,« siger han.

siger Mikkel Rump til DR

Det er således ikke, fordi trafikstøjen er forsvundet. Vurderingsstyrelsen har bare beregnet boligskatten i det gamle system uden i dette tilfælde at tage data med om trafikstøj.

Det nye vurderingssystem har været undervejs i ti år, og det er gang på gang blevet forsinket. I 2026 tår det nye system til at være helt oppe at køre.

Skal selv opdage det

Og Mikkel Rump er ikke den eneste, der kan komme til at stå med håret i postkassen.

Mindst 300.000 boliger har tidligere fået rabat. Og nu får boligejerne kun fire uger til at råbe op, hvis der er fejl, inden en ny ejendomsvurdering lander. Samtidig oplyser Vurderingsstyrelsen ikke om, at man har mistet en rabat, som man tidligere har fået. Derfor skal man altså selv være skarp på, om der kan være sket fejl.

Dét møder kritik fra Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

»Skat skal jo have styr på tingene, og derfor skal man hjælpe borgerne til, at de får den rigtige retsstilling. Det er en pligt for myndigheder at vejlede borgere, og det mener jeg er et problem her,« siger han til DR.

Ifølge kontorchef i Vurderingsstyrelsen Lone Holm Mikkelsen kan man da heller ikke forvente, at man som boligejer får de gamle rabatter med over i det nye system. Modellen bliver lavet på en anden måde, hvor der tages hensyn til referenceejendomme og geodata, som så erstatter tidligere tillæg og nedslag.

Vurderingsstyrelsen offentliggør frem mod 2024 løbende nye ejendomsvurderinger. I alt skal 1,7 millioner ejerboliger vurderes.

Kilde: DR og Berlingske
Fotokredit: stock. adobe.com

Scroll to Top