BINANCE SAGSØGES AF TILSYN I NEW YORK

Kryptovaluta børsen Binance og dens topchef sagsøges nu af de amerikanske myndigheder. Efter en gennemgang af selskabet lyder anklagen nu, at Binance har drevet ulovlig børsvirksomhed. Det hævdes tillige, at amerikanske brugere udgør 16% af omsætningen af Binance’s derivatprodukt der er handel med differencekontrakter der baserer sig på derivater. På den anden side forsvarer Binance sig med, at koncernen ikke har hjemsted i USA og lovene derfor ikke er gældende. Sagen omhandler således ikke kriminalitet som FTX konkursen, og CFTC (Commodity Futures Trading Commission) kan ej heller rejse straffesager eller lignende.

Binance Holdings Ltd., er en global finansvirksomhed, der driver den største kryptovalutabørs i verden Binance blev grundlagt i 2017 af Changpeng Zhao, der producerede handelssoftware til finansmarkedet. I 2021 blev Binance sat under efterforskning af både det amerikanske justitsministerium og Internal Revenue Service på påstande om hvidvaskning af penge og skatteovertrædelser.

Kursen på Bitcoin faldt derefter kortvarigt men er efterfølgende steget til mere mere end før faldet.

Kilde: Bitcoin kursen der fortsætter sim himmelflugt for tiden…

I dag sagsøgte CFTC (Commodity Futures Trading Commission) tilsynet har stævnet Binance, verdens største kryptovaluta børs, for angiveligt at have overtrådt lovene i New York. Hvis du bor i Amerika, har du ikke lov til at handle f.eks. CFD som kryptoderivater. Og hvis du er en stor international platform til handel med kryptoderivater, kan du ikke lade amerikanerne handle disse produkter, hvis du ikke har registreret dig hos CFTC.

Her er sigtelsen: CFTC hævder, at Binance og dets administrerende direktør overtrådte amerikanske handelslove ved blandt andet hemmeligt at skatterådgive “VIP” -kunder i USA om, hvordan man undgår overholdelseskontrol. Dermed har Binance optrådt som Skatterådgiver.

Kommissionen, der også regulerer amerikansk derivathandel, sagde, at virksomheden og dens administrerende direktør, Changpeng Zhao, “instruerede sine medarbejdere og kunder om, hvordan de kan omgå overholdelseskontrol for at maksimere virksomhedernes overskud.”

CFTC kan ikke rejse strafferetlige anklager, men de kan sørge for store bøder og potentielt forbyde Binance at registrere sig i USA i fremtiden.

Binance sagde, at retssagen var “uventet og skuffende” og tilføjede, at den har foretaget “betydelige investeringer” i de sidste to år for at sikre, at amerikanske investorer ikke er aktive på platformen. Da nyheden om retssagen brød mandag, tweetede Zhao, kendt som “CZ”, nummer 4 og pegede på en del af en tidligere erklæring: “Ignorer FUD, falske nyheder, angreb osv.” (FUD er et almindeligt anvendt akronym blandt kryptofolk, der står for “frygt, usikkerhed, tvivl.”)

Binance har længe argumenteret for, at det ikke er underlagt amerikanske love, fordi det ikke har et fysisk hovedkvarter i Amerika. Stifteren CZ hævder, at virksomhedens hovedkvarter er, uanset hvor han er på ethvert tidspunkt, “hvilket afspejler en bevidst tilgang til at forsøge at undgå regulering”, ifølge CFTC’s retssag.

Fotokredit: Binance, ingen fotograf angivet.

Det store billede OM KRYPTOVALUTA SAGEN

CFTC’s retssag er bestemt ikke gode nyheder for Binance eller for kryptovaluta mere bredt. Men det er ikke helt den seismiske begivenhed, sammenlignet med FTX’s kollaps, eller endda Terra/Luna-nedsmeltningen.

Priserne på bitcoin og ethereum, de to mest populære kryptokurver, faldt mere end 3% mandag. Det vil sige, det var bare endnu en dag med handel med virtuelle valutaer. Det er ikke sikkert at faldet har noget med beskeden at gøre.

Måske er den mest betydningsfulde del af retssagen den måde, hvorpå CFTC højlydt kalder “en af de værst bevarede hemmeligheder i hele kryptovaluta”: Her hentydes til t amerikanske kunder ikke kun får adgang til risikable offshore kryptoderivater, som de ikke burde have adgang til, men det er også ret let at gøre det. Alt, hvad nogen har brug for, er en VPN og en jernmave, fordi kryptoderivater er gearede væddemål på vildt ustabile aktiver. Man kan tabe op fra 40-80% af det indskudte beløb. Vi rådgiver til at man holder sig væk fra sådant, da man kan risikere at miste alt.

Hvad kan resultatet blive FOR KONGEN AF KRYPTOVALUTA?

Det mest sandsynlige resultat, sagde Timothy Cradle, en kryptooverholdelses- og reguleringsekspert hos Blockchain Intelligence Group, vil være, at Binance ender med at betale “hundreder af millioner af dollars” i bøder og vil blive forhindret i at registrere en derivatbørs i fremtiden.

Det er “et terminalt slag for brugere af deres service i USA og et betydeligt hit for Binances indtægter”, da sagsøger hævder, at amerikanske brugere udgør 16% af omsætningen for Binances derivatprodukt.

Mandagens nyheder tilføjer endnu et lag af lovgivningsmæssig kontrol med kryptos største spillere. Internal Revenue Service og Securities and Exchange Commission undersøger angiveligt også Binance på samme måde som FTX konkursen undersøges, ifølge Bloomberg.

Også Coinbase, den største amerikanske børsnoterede kryptobørs, har modtaget en såkaldt Wells-meddelelse (typisk en forløber for håndhævelsesforanstaltninger) i sidste uge fra SEC for mulige overtrædelser af værdipapirlovgivningen.

Kryptovaluta industrien mistede tidligere på måneden to af sine største forbindelser til den almindelige finansverden – Silvergate og Signature Bank.

Alt i alt ikke en god måned for branchen, der konstant belaster troværdigheden, selv når den er stærkt stigende, men vi har før set meget værre forløb og det ser ikke ud til at standse de toneangivende kryptovalutaer i at stige. Tværtimod.

Kilde: Binance, Bloomberg og Advokat og Revisor Samvirket
Fotokredit: Binance

Scroll to Top