OECD: Den globale økonomi vender hjørnet, da inflationen falder og handelsvæksten styrkes

Den globale økonomi er ved at vende hjørnet, da væksten forblev robust gennem første halvdel af 2024, med faldende inflation, selvom betydelige risici stadig består, ifølge OECD’s seneste Midlertidige Økonomiske Udsigter. Med robust vækst i handel, forbedringer i reelle indkomster og en mere imødekommende pengepolitik i mange økonomier, forudser Udsigten, at den globale vækst vil fastholde et niveau på 3,2 % i 2024 og 2025, efter at have været 3,1 % i 2023.

Inflationen forventes at vende tilbage til centralbankernes mål i de fleste G20-økonomier ved udgangen af 2025. Den samlede inflation i G20-landene forventes at falde til 5,4 % i 2024 og 3,3 % i 2025, ned fra 6,1 % i 2023, med kerneinflationen i de avancerede G20-økonomier, der forventes at falde til 2,7 % i 2024 og 2,1 % i 2025.

Revisionsnoter i forhold til de seneste skøn fra maj 2024’s Økonomiske Udsigter. Indiens skøn er baseret på finansår, der starter i april. Den Europæiske Union er fuldt medlem af G20, men G20-samlet omfatter kun lande, der også er medlemmer i deres egen ret. Spanien er en permanent inviteret til G20. Verdens- og G20-aggregater bruger bevægelige nominelle BNP-vægte ved købekraftspariteter.

Kilde: OECD Economic Outlook 115 databaser; og OECD Interim Economic Outlook 116 database.

Enorm vækst i USA i BNP og Kongetallet nemlig beskæftigelsen de senere år

Væksten i BNP i USA forventes at aftage fra den nylige hurtige vækst, men vil blive afbødet af lempelse af pengepolitikken, med en forventet vækst på 2,6 % i 2024 og 1,6 % i 2025. I euroområdet forventes væksten at være 0,7 % i 2024, før den stiger til 1,3 % i 2025, hvor aktiviteten vil blive understøttet af en bedring i reelle indkomster og forbedringer i kredittilgængeligheden. Kinas vækst forventes at falde til 4,9 % i 2024 og 4,5 % i 2025, med økonomisk stimulus opvejet af afdæmpet forbrugerefterspørgsel og den vedvarende dybe korrektion i ejendomssektoren.

“Den globale økonomi er begyndt at vende hjørnet, med faldende inflation og robust handelsvækst. Med en vækst på 3,2 % forventer vi, at den globale vækst forbliver modstandsdygtig både i 2024 og 2025,”

“Faldende inflation giver mulighed for en lempelse af renten, selvom pengepolitikken bør forblive forsigtig, indtil inflationen er vendt tilbage til centralbankernes mål. Der er behov for en beslutsom politisk indsats for at genopbygge det finanspolitiske råderum ved at forbedre effektiviteten i udgifterne, omfordele midler til områder, der bedre understøtter muligheder og vækst, og optimere skatteindtægterne. For at øge vækstudsigterne på mellemlang sigt skal vi genoplive tempoet i strukturelle reformer, herunder gennem pro-konkurrencepolitikker, for eksempel ved at reducere reguleringsbarrierer i servicesektorer og netværkssektorer.”

sagde OECD’s generalsekretær Mathias Cormann.

Presset på arbejdsmarkedet aftager

Presset på arbejdsmarkedet er fortsat med at aftage. Antallet af ledige stillinger er støt faldet fra de højder, der blev observeret under pandemien. Undersøgelser af arbejdskraftmangel viser også, at manglen er fortsat med at aftage i mange store, avancerede økonomier. Arbejdsløsheden er steget siden begyndelsen af 2024 i USA, Canada, Tyrkiet, Indien og Sydafrika. Dette afspejler delvist en afdæmpet efterspørgsel, men en stigende arbejdsstyrke har også været en central faktor, ofte som følge af stærkere immigrationsstrømme.

OECD: Risici og fremtidige udfordringer i den globale økonomi

Udsigten fremhæver en række risici. Effekten af stram pengepolitik på efterspørgslen kan vise sig større end forventet, og afvigelser fra den forventede glidende nedgang i inflationen kan udløse forstyrrelser på de finansielle markeder. Vedvarende geopolitiske og handelsspændinger, herunder Ruslands krig mod Ukraine og de eskalerende konflikter i Mellemøsten, risikerer at øge inflationen igen og lægge pres på global aktivitet. På den positive side kan reallønsstigninger give et stærkere løft til forbrugertillid og forbrug, mens yderligere svækkelse i de globale oliepriser ville fremskynde nedgangen i inflationen.

Efterhånden som inflationen aftager og presset på arbejdsmarkedet yderligere lettes, bør rentenedsættelser fortsætte, selvom timingen og omfanget af reduktionerne vil være afhængig af data og nøje vurdering for at sikre, at inflationspresset er holdbart under kontrol.

Med høje offentlige gældsforhold er det vigtigt at genopbygge det finanspolitiske råderum for at kunne reagere på fremtidige chok og udgifter, herunder aldrende befolkninger og nødvendige investeringer i den digitale transformation og klimaomstillingen. Finanspolitikken skal fokusere på at begrænse udgiftsvæksten og optimere indtægterne, mens troværdige justeringsbaner på mellemlang sigt vil hjælpe med at stabilisere gældsbyrderne.

“Regeringerne skal også vende hjørnet, når det kommer til strukturelle reformer. Tempoet for regulatoriske reformer har været stagnerende i de seneste år, og på vigtige områder i økonomien er reformfremskridtene gået i stå. Midt i lav produktivitetsvækst og stramme finanspolitiske råderum forbliver produktmarkedsreformer, der fremmer åbne markeder med sund konkurrence, en nøglefaktor til at genoplive væksten.”

Sagde OECD’s cheføkonom Álvaro Santos Pereira

Her kan du se et par grafer mere der bekræfter den gode udvikling:

Bankernes vækst i en fremgangsperiode

Økonomisk fremgang, som vi ser i 2024 ifølge OECD, har direkte og indirekte konsekvenser for bankernes vækst og prisen på realkreditlån. Lad os gennemgå de mekanismer, der forbinder økonomisk vækst, bankernes indtjening og renteniveauer på realkreditlån.

Når økonomien vokser, stiger efterspørgslen på bankernes produkter og tjenester. Flere privatpersoner og virksomheder søger lån, opsparing, investeringer og andre finansielle tjenester. En stærkere økonomi betyder typisk:

  • Større udlån: I takt med at forbrugere og virksomheder har større tillid til fremtiden, søger de lån til at finansiere forbrug, boligkøb og investeringer i deres virksomheder.
  • Bedre kreditkvalitet: Økonomisk vækst fører ofte til lavere arbejdsløshed og højere indkomster, hvilket forbedrer kundernes evne til at tilbagebetale lån. Dette mindsker bankernes risiko og reducerer antallet af misligholdte lån.
  • Stigende renteindtægter: Med en højere økonomisk aktivitet kan bankerne ofte øge deres renteindtægter fra lån, mens de opretholder lave omkostninger på indlånskonti, hvilket øger deres overskudsmargener.

Derudover vil en forbedring af bankernes balance også kunne føre til, at de bliver mere tilbøjelige til at udstede nye lån, hvilket kan fremme yderligere vækst både for dem selv og for økonomien.

Hvordan påvirkes realkreditrenten?

Realkreditrenter, der er de renter, der opkræves på lån til boligkøb, er stærkt påvirket af den generelle økonomiske situation samt pengepolitikken. Her er nogle nøgleelementer, der viser, hvordan økonomisk fremgang kan påvirke realkreditrenterne:

  1. Inflationsdæmpning og pengepolitik: I en vækstperiode, hvor inflationen gradvist dæmpes, som OECD forudser for 2024-2025, kan centralbanker som f.eks. Den Europæiske Centralbank (ECB) og Federal Reserve begynde at sænke renten. Lavere styringsrenter betyder, at bankerne kan låne penge billigere, hvilket ofte fører til lavere realkreditrenter for forbrugerne.
  2. Øget låneefterspørgsel: Når økonomien blomstrer, stiger efterspørgslen efter boliger, hvilket kan øge efterspørgslen efter realkreditlån. Bankerne kan vælge at holde realkreditrenterne på et konkurrencedygtigt niveau for at tiltrække flere låntagere, men en meget høj efterspørgsel kan også føre til stigning i renteniveauet, især hvis der er knaphed på boliger.
  3. Øgede indkomster og forbrugertillid: Med stigende lønninger og større forbrugertillid vil flere personer have råd til at optage lån og købe boliger. Det øger bankernes porteføljer af realkreditlån, hvilket igen kan styrke deres vækst og øge deres indtægter fra udlån.
  4. Konkurrence på realkreditmarkedet: Økonomisk fremgang skaber også større konkurrence mellem banker og realkreditinstitutter. For at tiltrække kunder kan banker sænke deres rentesatser på realkreditlån, hvilket kan føre til lavere omkostninger for forbrugerne, selv i en vækstperiode. Dog kan strukturelle forhold som fastsættelse af pengemarkedsrenten også lægge en naturlig bund under, hvor lavt renteniveauet kan gå.

Andre faktorer der påvirker realkreditlån

Økonomisk vækst påvirker realkreditlån via flere kanaler:

  • Boligpriser: Økonomisk vækst kan føre til højere boligpriser, hvilket betyder, at købere skal optage større lån. Dette øger den samlede gældsbyrde, men hvis renten er lav, kan det fortsat være overkommeligt for mange.
  • Immigration og befolkningstilvækst: Som nævnt i OECD’s rapport, bidrager øget immigration ofte til et stigende boligbehov, hvilket også kan lægge pres på boligmarkedet og dermed påvirke realkreditlånene.

Konklusion

Økonomisk fremgang styrker bankernes vækst gennem øget efterspørgsel efter lån, højere renteindtægter og lavere kreditrisici. Samtidig påvirker den prisen på realkreditlån ved at skabe lavere renter gennem pengepolitisk lempelse, samtidig med at øget efterspørgsel efter boliger kan have en modsat effekt og hæve realkreditrenterne, især i områder med stærk efterspørgsel på boliger.

Hvem er OECD?

OECD arbejder med over 100 lande og er et globalt politisk forum, der fremmer politikker til at bevare individuel frihed og forbedre den økonomiske og sociale velfærd for mennesker over hele verden. OECD: Organisationen, Dens Rolle og Nutidige Udfordringer

Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) er en international organisation, der arbejder tæt sammen med over 100 lande med det mål at fremme politikker, der forbedrer økonomisk og social velfærd globalt. OECD blev etableret i 1961 og har sit hovedkvarter i Paris, Frankrig. Organisationen har 38 medlemslande, der spænder over Nordamerika, Europa og Asien-Stillehavsområdet, herunder de fleste af verdens mest avancerede økonomier såsom USA, Tyskland, Japan og Frankrig.

OECD’s primære rolle er at fungere som et forum, hvor regeringer kan diskutere, udvikle og koordinere økonomiske politikker, der støtter vækst, bæredygtig udvikling, social velfærd og global stabilitet. Organisationen indsamler også data, udarbejder analyser og udgiver rapporter, der hjælper medlemslandene med at træffe informerede beslutninger.

OECD’s mission og arbejde

OECD er dedikeret til at fremme økonomisk vækst, skabe arbejdspladser, øge levestandarden og sikre økonomisk stabilitet på globalt plan. Organisationens arbejde spænder over en bred vifte af områder, herunder handel, finanspolitik, innovation, uddannelse, beskæftigelse, miljø og international udvikling. Et vigtigt element i OECD’s mission er at fremme internationalt samarbejde for at tackle globale udfordringer, såsom klimaforandringer, digitalisering og den aldrende befolkning.

OECD fungerer også som en central kilde til statistiske data og økonomiske analyser, som regeringer og private aktører anvender til at vurdere økonomiske tendenser og gennemføre reformer. Organisationen udgiver regelmæssigt rapporter såsom Economic Outlook og Employment Outlook, der tilbyder dybdegående indsigt i økonomiske tendenser og markedsudviklinger.

OECD’s rolle i nutidige udfordringer

I de seneste år har OECD spillet en afgørende rolle i at analysere og rådgive om de økonomiske konsekvenser af globale kriser såsom COVID-19-pandemien og Ruslands invasion af Ukraine. Pandemien medførte stor økonomisk usikkerhed, og OECD har været en nøgleaktør i at rådgive regeringer om, hvordan de kan fremme økonomisk genopretning, håndtere gældsniveauer og sikre, at økonomierne kommer stærkere tilbage.

Ruslands invasion af Ukraine har også haft betydelige økonomiske konsekvenser, særligt for energipriserne og inflationen, hvilket har forværret den globale økonomiske situation. OECD har advaret om, at fortsatte geopolitiske spændinger, både i Europa og Mellemøsten, kan øge risikoen for inflation og hæmme væksten.

OECD’s fokus på reformer

En af OECD’s centrale opfordringer er behovet for strukturelle reformer, der kan genoplive økonomisk vækst på mellemlang sigt. OECD’s cheføkonom, Álvaro Santos Pereira, har påpeget, at tempoet for regulatoriske reformer er stagneret i de senere år, især i vigtige sektorer som tjenesteydelser og netværksindustrier. Han argumenterer for, at produktmarkedsreformer, der fremmer åbne markeder og øger konkurrencen, er afgørende for at genoplive væksten, især i en tid med lav produktivitetsvækst og stramme finanspolitiske råderum.

Globale økonomiske udfordringer i 2024 og frem

I den seneste Midlertidige Økonomiske Udsigt fra OECD fremhæver organisationen, at verdensøkonomien står over for en række udfordringer, men også muligheder. Væksten forbliver robust, med forventninger om en global vækst på 3,2 % i både 2024 og 2025. Samtidig er inflationen på vej ned, hvilket giver centralbankerne mulighed for gradvise rentenedsættelser. Dog understreger OECD, at den økonomiske genopretning stadig er udsat for betydelige risici, herunder mulige finansielle markedsforstyrrelser, fortsatte geopolitiske spændinger og udfordringer med stigende gældsniveauer.

OECD har også advaret om, at de offentlige gældsforhold i mange lande er alarmerende høje. Regeringerne bliver nødt til at fokusere på at genopbygge det finanspolitiske råderum for at kunne håndtere fremtidige chok og økonomiske krav, herunder aldrende befolkninger, digitalisering og den grønne omstilling.

Fremtiden for OECD

OECD’s fremtidige arbejde vil i høj grad være centreret omkring de globale udfordringer, der er forbundet med den grønne omstilling og den digitale transformation. Organisationen arbejder med at udvikle politikker, der fremmer bæredygtig vækst og innovation, samtidig med at den hjælper lande med at implementere de nødvendige reformer for at imødekomme de økonomiske og sociale udfordringer, som disse transformationer medfører.

OECD’s internationale betydning

OECD’s rolle som en international samarbejdspartner og en kilde til data og analyser gør den til en uundværlig aktør på den globale scene. Organisationens evne til at skabe enighed og fremme politisk dialog mellem medlemslandene er afgørende for at tackle verdens største økonomiske udfordringer og sikre en bæredygtig fremtid.

Kilde: Advokat og Revisor Samvirket, #AORS.DK
Fotokredit: OECD’s 2 hovedbygninger i Frankrig intet fotografnavn, grafik: OECD
Personer/Firmaer/Emner/#: #OECD, #G20, #Banker, #GlobalØkonomi, #Inflation, #Handelsvækst
Copyrights: Ⓒ 2024 Copyright by https://AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.

Similar Posts