Højesterets DOM: gennemstrømningsselskab Skal Betale 1,7 Milliarder Kroner Efter Lang Skattestrid

Efter mere end et årti (ca. 12 år) er der endelig sat punktum i en spektakulær skattesag der har været gennem hele skatteklage systemet. Et selskab ejet af en amerikansk mangemilliardær skal betale en kæmpe skatteregning til Danmark. Generelt følger dommen de sidste 11 års skattesager om de såkaldte gennemstrømmingsselskaber. Skatteklager har gennem hele sagen fastholdt, at selskabet ikke skulle betale skattesmækket, som det daværende Skat besluttede helt tilbage i 2009.

Hvad er GennemstrømingsselskabER?

Et gennemstrømingsselskab er et selskab, der bruges som et mellemled i en koncernstruktur for at kanalisere penge, såsom udbytter eller renter, fra et land til et andet med det formål at minimere eller undgå beskatning. Disse selskaber har ofte ingen reel økonomisk aktivitet eller substans i det land, hvor de er registreret, og fungerer primært som “tomme skaller” eller “skuffeselskaber”.

Formålet med at bruge gennemstrømingsselskaber er typisk at udnytte forskelle i skatteregler mellem lande for at reducere den samlede skattebyrde for koncernen. Dette kan indebære at placere selskaber i lande med gunstige skatteaftaler eller lav beskatning og derefter overføre indtægter gennem disse selskaber for at undgå højere beskatning i andre lande.

Gennemstrømingsselskaber er ofte genstand for skatteretlige værnsregler, som skal forhindre misbrug af skattesystemet. Myndighederne kan nægte skattefritagelse eller pålægge skat, hvis de vurderer, at selskabsstrukturen alene er oprettet for at undgå skat.

Hvis et gennemstrøningsselskab ikke har noget med drift, udvikling eller support at gøre, kort sagt ethvert firmas grundfunktioner, og har det ikke ansatte f.eks. eller kontrakter, så kan Skattestyrelsen med nærværende dom kræve, at andre selskaber ligeledes betaler skat.

Langvarig Retsopgør om gennemstrømningsselskaber med mange andre domme på samme område

Et retsopgør, der har strakt sig over mere end ti år, mellem et selskab ejet af den amerikanske mangemilliardær Carl Cook og det danske skattevæsen, har nu nået sin afslutning. Højesteret, landets højeste domstol, har afgjort, at Cook Denmark International Holdings ApS skal betale over 1,7 milliarder kroner til de danske skattemyndigheder. Denne afgørelse stadfæster dommen fra landsretten sidste år.

Baggrund for Sagen

Sagen mod Cook-selskabet går 19 år tilbage og er en del af de såkaldte “gennemstrømningssager”. I 1990’erne oprettede store udenlandske selskaber holdingselskaber i Danmark for at kunne kanalisere renter og udbytter skattefrit videre til andre lande. Cook Denmark International Holdings ApS er ejet med 47,58 procent af Carl Cook, som ifølge Billboard er blandt verdens rigeste personer med en formue på cirka 85 milliarder kroner. Hans moder, Gayle Cook, ejer også en betydelig del af selskabet.

Dansk Hovedkvarter OG Konsekvenser af Dommen

Cook Groups danske hovedkvarter ligger i Bjæverskov i Køge Kommune og beskæftiger omkring 700 ansatte ifølge CVR-registret.

Denne dom har store økonomiske konsekvenser for Cook Denmark International Holdings ApS og markerer afslutningen på en langvarig og kompleks skattesag. Det danske skattevæsen har nu fået medhold i, at selskabet skal betale den store skatteregning, hvilket sender et klart signal om, at skatteunddragelse ikke tolereres.

Den mulighed benyttede Cook Medical, der primært producerer medicinsk udstyr, sig også af.

Indtil slutningen af 2004 var det danske selskab Cook Denmark International ApS ejet af Cook International Finance Ltd., som var hjemmehørende på Caymanøerne og ultimativt ejet af Cook-familien i USA.

Senere etablerede Cook-koncernen to selskaber i Sverige og et holdingselskab i Danmark, som endte med at blive centrum for skattesagen.

Ifølge de danske skattemyndigheder var problemet med denne skattemanøvre, at de svenske selskaber fungerede som tomme skaller uden nogen form for aktivitet, altså skuffeselskaber.

I stedet blev de svenske selskaber brugt til at låne penge til det danske holdingselskab, og renterne på disse lån blev sendt videre til Caymanøerne.

På denne måde undgik Cook-selskabet at betale cirka 400 millioner kroner i skat i årene 2005 til 2007. Med renter løber beløbet i dag op i 1,7 milliarder kroner.

Ministeriet skriver, at arrangementet skabte et stort koncerninternt lån, hvilket gjorde det muligt for Cook Denmark International Holdings at reducere sin skattepligtige indkomst i Danmark med fradragsberettigede renteudgifter, uden at de modstående renteindtægter blev beskattet inden for koncernen.

Højesteret gav de danske skattemyndigheder medhold og skrev i dommen, at indsættelsen af de svenske selskaber i koncernstrukturen alene skete for at undgå at betale skat af renter i Danmark.

Hele vejen gennem retssystemet

Cook Medical har gennem hele sagen fastholdt, at selskabet ikke skulle betale skattesmækket, som det daværende Skat besluttede helt tilbage i 2009.

Denne afgørelse blev stadfæstet af Landsskatteretten i 2011, og efter næsten 12 års venten nåede Østre Landsret i december 2023 frem til samme resultat.

Sager for milliarder

Skattesagen mod Cook Denmark International Holdings ApS er en del af de såkaldte EU-gennemstrømningssager. Disse sager er navngivet således, fordi holdingselskaber i Danmark har brugt selskaber i EU, for eksempel i Luxembourg, Cypern og Sverige, til at føre penge ud fra Danmark og videre ud af Europa.

I alt har Skattestyrelsen rejst krav om skattebetalinger på 6,8 milliarder kroner.

Hele komplekset stammer fra 1990’erne, da det blev muligt for internationale koncerner at oprette holdingselskaber i Danmark. Disse kunne bruges til at kanalisere renter og udbytter skattefrit videre til andre lande.

Ifølge skattemyndighederne blev reglerne dog misbrugt til at gennemføre skattefrie overførsler, blandt andet til skattely. Dette skete i form af både udbytte- og renteudbetalinger. Det har ført til adskillige skattekrav i milliardklassen, som indtil videre har været op mod 17 år undervejs.

Selskaberne mener ikke, at de har været skattepligtige i Danmark. De hævder, at de har brugt en fuldt lovlig metode, som de danske myndigheder selv har åbnet for.

I løbet af de 12 år ventede de danske skattemyndigheder på en afgørelse fra EU-Domstolen, som blev betragtet som en stor sejr for dem. Afgørelsen fastslog, at udenlandske selskaber og kapitalfonde ikke kan trække penge ubeskattet ud af danske selskaber, hvis formålet alene er at undgå skat.

  • Ved svig eller misbrug skal nationale myndigheder eller domstole nægte en skattepligtig person fritagelse for skat, lød det i dommen fra 2019.

Denne afgørelse har gjort det muligt for de danske myndigheder at fortsætte sagerne, hvilket har resulteret i en dom fra Højesteret. Tidligere har Skatteministeriet også fået medhold i flere andre sager i dette komplekse sagsforløb.

Efter dommen udsendte Skattestyrelsen en kort kommentar:

  • Skattestyrelsen tager afgørelsen til efterretning og har ikke yderligere kommentarer, skrev styrelsen. Tidligere har selskabet udtalt til Dagbladet Information:
  • Vi er af den faste overbevisning, at vi ikke har handlet i strid med dansk skattelovgivning, og vi vil fortsætte med at forfølge sagen retligt, skrev selskabet i 2020.

Selskabet erkender dog, at det kan blive svært at få medhold ved Højesteret.

  • Tilsvarende sager er blevet afgjort ved testsager for Højesteret i foråret 2023; som følge af disse afgørelser er det sandsynligt, at skatteansættelserne vil blive stadfæstet, skrev selskabet i sit regnskab for skatteåret 2023.

I det regnskab er egenkapitalen negativ med mere end én milliard kroner, da selskabet har indregnet det potentielle skattesmæk.

Stridspunktet I SKATTEKLAGEN OVER SKATS AFGØRELSE I 2009

Højesteret fandt efter en konkret vurdering, at Cook Sweden Finance ikke var retmæssig ejer af de renter, som sagen angik, og at heller ikke Cook Sweden Finances moderselskab Cook Sweden Holding var retmæssig ejer af renterne, idet begge selskaber var gennemstrømningsselskaber.

Cook Denmark International Holdings havde anført, at hvis ikke Cook Sweden Finance var den retmæssige ejer af renterne, måtte det amerikanske selskab Cook Group anses for at være den retmæssige ejer, og at beskatningen i så fald skulle frafaldes efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og USA. Cook Group ejede Cook Sweden Holding via et selskab i Cayman Island og havde modtaget en betaling på 140 mio. EUR fra selskabet i Cayman Island i december 2005 kort efter, at Cook Denmark International Holdings havde betalt 58,9 mio. EUR i renter til Cook Sweden Finance.

Hvis det handler om beskatning af likvidationsprovenu som i SKM2012.26.LSR, kan løsningen indebære at sikre, at moderselskabet er den retmæssige ejer og hjemmehørende i et land med en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Danmark. Dette kan kræve rådgivning fra en skatterådgiver eller revisor for at sikre korrekt overholdelse af skattereglerne.

Højesteret udtalte, at renterne i sagen var betalt eller tilskrevet gældsbreve på oprindeligt i alt 900 mio. EUR. Cook Group havde efter det oplyste ikke ydet lån i forbindelse med omstruktureringen eller efterfølgende erhvervet gældsbrevene. Den betaling, som Cook Group havde modtaget fra sit datterselskab i Cayman Islands, var ikke betaling af rente, men måtte anses for betaling af udbytte i kraft af ejerforholdet.

Højesteret fandt derfor, at Cook Group ikke kunne anses for at være den retmæssige ejer af renter som anført i af dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og USA. Allerede som følge heraf skulle beskatningen af renterne i Danmark ikke frafaldes efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten.

Landsretten var kommet til samme resultat.

Hvem er Cook Medical og hvad udvikler og sælger de?

Cook Group blev grundlagt i 1963 i Indiana, USA, af William og Gayle Cook. Selskabet har gennem årene vokset sig større og har i dag ca. 12.000 ansatte og opererer i 135 lande, hvilket gør dem til en betydelig aktør inden for medicinsk teknologi og sundhedspleje. Cook Group fremstiller medicinsk udstyr, der anvendes i 135 forskellige lande. I dag er det Carl Cook, søn af grundlæggerne, der er administrerende direktør og ejer den største del af selskabet. Ifølge Bloombergs liste over milliardærer er han god for cirka 85 milliarder kroner, hvilket placerer ham i top-200 over verdens rigeste personer. Tidligere har både hans moder og hans afdøde fader også været på listen over dollarmilliardærer. Virksomheden er kendt for at udvikle og producere medicinsk udstyr, der anvendes i forskellige medicinske specialer over hele verden.

  1. Medicinsk Udstyr: Cook Group fremstiller en bred vifte af medicinsk udstyr, herunder produkter til interventionel radiologi, kardiologi, endoskopi, kirurgi og urologi. Deres produkter bruges til diagnostik og behandling af forskellige medicinske tilstande.
  2. Interventionelle Produkter: De udvikler specialiserede katetre, stents, nåle og andre instrumenter, der bruges i minimalt invasive procedurer.
  3. Biomaterialer og Vævsteknologi: Cook Group arbejder også med biomaterialer og vævsteknologi til at udvikle avancerede medicinske løsninger.
  4. Farmaceutiske Produkter: Ud over medicinsk udstyr producerer Cook Group også farmaceutiske produkter, der bruges i forskellige behandlingsformer.

Kilde: Advokat og Revisor Samvirket, AORS.DK
Fotokredit: Højesteret, Fotograf er ikke angivet.
Personer/Firmaer/Emner/#: #Cook, #Gennemstrømningsselskaber, #Skattestyrelsen, #Offshoreselskaber, #Bæredygtighed
Copyrights: Ⓒ 2024 Copyright by https://AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.

Similar Posts