CSRD
CSRD =Bæredygtighedsrapportering.

Bæredygtighedsrapportering: Bliv uafhængig erklæringsudbyder jf. CSRD Verifikator

| | | |

Virksomheder har nu mulighed for at ansøge om akkreditering som uafhængig erklæringsudbyder i relation til bæredygtighedsrapportering. Ansøgningsfristen er den 31. december 2024, hvilket sikrer adgang til en overgangsordning uden krav om prøve i erklæringsopgaver. Det forventes, at den nye lovgivning træder i kraft i begyndelsen af 2025, hvilket gør det muligt for akkrediterede virksomheder at spille en afgørende rolle i fremtidens bæredygtighedsrapportering. CSRD står for Corporate Sustainability Reporting Directive og er et for Danmark lovpligtigt EU direktiv.

Erhvervsministeren har introduceret et lovforslag, der implementerer en medlemsstatsoption fra CSRD-direktivet. Dette lovforslag tillader akkrediterede, uafhængige erklæringsudbydere at levere uafhængige erklæringer om bæredygtighedsrapportering for virksomheder, der er omfattet af kravene fra regnskabsåret 2025. Omkring 2.000 virksomheder vil have behov for disse erklæringer.

Overgangsordningens Detaljer

Overgangsordningen er særligt relevant for nye verifikatorer, som kan blive godkendt uden krav om bestået prøve i erklæringsopgaver. Forudsætningen er, at:

  1. Verifikatoren er ansat hos en virksomhed, der søger akkreditering hos DANAK inden udgangen af 2024.
  2. Virksomheden opnår akkreditering senest den 1. januar 2026.

Ansøgningsproces

For at blive akkrediteret skal virksomheden:

  • Indsende en ansøgning til DANAK under området “validering og verifikation”.
  • Overholde de nærmere bestemte ISO-standarder og supplerende krav i den kommende lovgivning.
  • Advokat og Revisor Samvirket tilbyder ISO certificeringer med vores partnere.

Hvis ansøgningen ikke indsendes inden fristen, vil akkreditering stadig være mulig efter etableringen af prøver, som forventes senest i 2026.

Betydningen for Virksomheder

Akkreditering som uafhængig erklæringsudbyder åbner døren til nye forretningsmuligheder inden for bæredygtighedsrapportering. Dette marked er i vækst og udgør en vigtig del af virksomhedernes rapporteringspligt under CSRD-direktivet.

For virksomheder eller vores mange advokater og revisorer i Danmark kan dette være en oplagt mulighed eftersom der i 2026 og fremefter enten ændres på hvem der er omfattet af direktivet.

Hvad er CSRD-direktivet?

CSRD-direktivet (Corporate Sustainability Reporting Directive) er en udvidelse og skærpelse af EU’s regler for bæredygtighedsrapportering, som blev vedtaget i november 2022. Det erstatter det tidligere NFRD-direktiv (Non-Financial Reporting Directive) og har til formål at øge kravene til virksomhedernes rapportering om bæredygtighedsforhold som miljø, sociale forhold og governance (ESG).

Hovedpunkter i CSRD-direktivet:

  • Udvidet anvendelsesområde: CSRD-direktivet gælder for en langt større gruppe virksomheder end NFRD. Det omfatter ikke kun store børsnoterede virksomheder, men også små og mellemstore virksomheder (SMV’er), der opfylder visse kriterier.
  • Detaljerede rapporteringskrav: Virksomheder skal rapportere i henhold til detaljerede standarder (European Sustainability Reporting Standards, ESRS), som fastsættes af European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG).
  • Tredjepartsgodkendelse: Bæredygtighedsrapporterne skal gennemgås og verificeres af en uafhængig revisor for at sikre pålidelighed og gennemsigtighed.
  • Integreret rapportering: Kravene betyder, at bæredygtighedsoplysninger bliver en del af virksomhedens årsrapport.
  • Formål: Øge transparensen og sammenligneligheden af virksomheders bæredygtighedsdata for at hjælpe investorer, kunder og andre interessenter med at træffe informerede beslutninger.

Hvem er omfattet?

Fra 2024 bliver følgende virksomheder gradvist omfattet af CSRD-direktivet:

  1. Større virksomheder med over 250 ansatte, en omsætning over 40 mio. euro eller en balance over 20 mio. euro.
  2. Børsnoterede SMV’er og virksomheder i højrisikosektorer (med visse overgangsregler frem til 2026).
  3. Internationale virksomheder, der driver væsentlig aktivitet i EU, skal også rapportere bæredygtighedsdata.

Hvad skal rapporteres?

Virksomheder skal rapportere på både:

  • Dobbelt væsentlighed: Dette omfatter både, hvordan virksomhedens aktiviteter påvirker miljø og samfund, og hvordan bæredygtighedsspørgsmål påvirker virksomheden selv.
  • ESG-faktorer: Detaljerede oplysninger om virksomhedens klimapåvirkning, sociale forpligtelser, ledelsesstruktur, og hvordan virksomheden sikrer overholdelse af EU’s bæredygtighedsmål.

Formål med CSRD:

  1. Øge transparens om virksomheders bæredygtighedsaktiviteter.
  2. Skubbe virksomheder mod mere bæredygtige forretningsmodeller.
  3. Understøtte EU’s klimamål, herunder målet om klimaneutralitet i 2050.

CSRD-direktivet repræsenterer en betydelig skærpelse af kravene til virksomhedernes rapportering og forventes at påvirke mange brancher, da det stiller højere krav til, hvordan virksomheder dokumenterer og kommunikerer deres arbejde med bæredygtighed.

Kilde: Advokat og Revisor Samvirket, AORS.DK
Fotokredit: stock.adobe.com
Personer/Firmaer/Emner: #CSRD, #EFRAG, #DANAK, #bæredygtighed, #ESRS, #EU-regulering, #virksomhedsrapportering
Copyrights: Ⓒ 2024 Copyright by AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.

ADVOKAT & REVISOR POSTER