Se din nabos vuRdering OG KLAG OVER VURDERINGER HVIS DU IKKE VIL BETALE I 2024

Udforsk DR’s NYE Kort over Ejendomsvurderinger: Forstå (OM DET ER MULIGT) Forskellene i Dit Nabolag og KLAG NU HVIS DU MENER GRUNDPRIS ELLER HUSPRIS ER FOR HØJ

I september blev der rystet mange hoveder, da Vurderingsstyrelsen sendte foreløbige skandaløse ejendomsvurderinger ud til Danmarks boligejere. Vurderingerne viste ofte dramatiske forskelle i prissætning af næsten identiske ejendomme, og i nogle tilfælde var grundværdierne steget hundredfold.

DR har taget skridtet at kortlægge disse nye ejendomsvurderinger. Med denne ressource kan du ikke blot sammenligne din egen ejendom med dine naboers, men også se, hvordan vurderingerne har ændret sig over tid. Der er nemlig seneste vurdering også.

Hvad kan du finde på DR’s kort?

DR har skabt et kort, der viser de nye ejendomsvurderinger på tværs af landet. Kortet indeholder både vurderinger fra 2020 og de foreløbige tal for 2022. på den måde kan du se naboer, genboer og f.eks. ejendomme i hele din kommune eller på din vej. Det er ret genialt. Systemet viser både grundværdi og selve ejendommens værdi. På den måde opnår du et klart overblik.

Mange vurderinger er dog fuldstændige skæve og tidligere rabatter er IKKE medtaget på trods af løfter herom. Så kontroller din vurdering og check også gerne BBR for at se om dit hus har alle bygninger med og dermed dækket af din husforsikring.

Sammenlign med Historiske Data

Du kan også se, hvor meget forskellige ejendomme og grunde blev vurderet til under det tidligere system.

Løbende Opdateringer

De nye 2020-ejendomsvurderinger udsendes i etaper og tilføjes derfor løbende til kortet. Hvis din bolig endnu ikke er vurderet, vil den blive tilføjet i en fremtidig opdatering.

EmneInformation
Hvordan man bruger kortetGå ind på DR’s hjemmeside og naviger til kortet for at sammenligne ejendomsvurderinger.
2020-vurderingerDisse vurderinger er grundlaget for skatteberegningen for årene 2021-2023 på grund af forsinkelser i systemet.
Foreløbige 2022-vurderingerDisse vil blive brugt til at beregne skatter fra 2024 og fremover.

Hvorfor er Vurderingerne “Foreløbige”?

En række af Folketingets partier har godkendt, at skattevæsnet kan udsende foreløbige vurderinger, som man ikke kan klage over, selvom de ved, at der er fejl i dem. Den endelige 2022-vurdering forventes at være klar i 2025, hvor det vil være muligt at indgive en klage.

Hvad Er Grundlaget for Vurderingen?

Skattevæsnet har ikke frigivet det specifikke datagrundlag for de foreløbige vurderinger, hvilket har ført til kritik fra både DR og individuelle boligejere. Vurderingsterminen for de foreløbige 2022-vurderinger er dog sat til den 1. januar 2022.

Hvad Kan Jeg Gøre, Hvis Jeg Ikke Er Enig i Vurderingen?

Dine muligheder er begrænsede, da du ikke har ret til at klage over de foreløbige vurderinger. Dog kan du anmode Vurderingsstyrelsen om en genovervejelse. Skattevæsnet har lovet at ændre meget skæve vurderinger inden for 14 dage, hvis du skal sælge din ejendom.

Konklusion

Den foreløbige ejendomsvurderingssituation er uklar og potentielt problematisk også retsligt overfor boligejere. Manglen på klare retningslinjer og gennemsigtighed i datagrundlaget er ulovligt. Men med DR’s kort får man i det mindste et værktøj, der kan hjælpe med at bringe nogen indsigt i, hvordan ens ejendom sammenlignes med andre i nabolaget.

HVORDAN KAN DU KLAGE, hvis vurderingen er forkert?

Da retten til at gøre indsigelse og klage ikke gælder for de foreløbige vurderinger, er dine muligheder begrænsede. Boligejere har ikke ret til at klage over deres foreløbige vurdering, men det er dog muligt at spørge Vurderingsstyrelsen om at få set på den igen.

Du kan selv klage eller lade os gøre det ved at ringe +45 32177777 lokal 240.

Skatteministeriet har også tidligere svaret Folketinget, at de data, der indgår i vurderingerne, i vidt omfang er personoplysninger, som boligejere har ret til at få berigtiget. Men det sker altså uden om det normale klagesystem, og det er derfor Vurderingsstyrelsen, der i sidste ende bestemmer, imens det almindelige sikkerhedsnet sættes ud af kraft.

Alle boligejere er blevet krænket med en af staten iscenesat retsløs tilstand indtil 2025, men hvis du skal sælge din bolig, har skattevæsnet lovet hjælp til at få ændret meget skæve vurderinger inden 14 dage.

Men selvom du ikke kender datagrundlaget for vurderingen, (Det er en hemmelighed, hvordan styrelsen regner det ud) så er der samtidig et krav om, at du skal kunne bevise, at den foreløbige vurdering er mere end 20 procent forkert.

Det kan du for eksempel bevise ved, at din ejendom er sat til salg til en pris, der er mindst 20 procent under den vurdering, den har fået af Vurderingsstyrelsen.

Din nye vurdering baseres på 15 tidligere salg af boliger i dit nabolag. Men de data er heller ikke lagt offentligt frem i de foreløbige vurderinger. Tidligere har Ministeriet mørklagt sagen og det ser ud til at disse skandaler, mørklægninger og hemmeligheder overfor boligerne fortsætter.

Kilder: DR, Vurderingsstyrelsen, Folketinget
Fotokredit: Vurderingsstyrelsen

Scroll to Top