Nu har retten talt i en sag hvor en medarbejder gennem 20 år benyttede sin bil privat på en overenskomstsikret fridag nemlig 1 maj. Retten giver arbejdsgiver ret i at bilen ikke måtte benyttes af arbejdstager. Årsagen var at der her forelå klare regler om anvendelsen af firmabiler privat og at medarbejder havde skrevet under på at følge disse regler.

Ifølge retten var det i orden, at medarbejderen blev fyret, da han kørte på familievisit i firmabilen på denne helligdag.

Det skriver arbejdsgiverorganisationen Tekniq i en pressemeddelelse og bl.a. Finans har omtalt sagen.

Organisationen Tekniq har netop fået afgjort en tvist med Dansk El-forbund i retten efter episoden, hvor en medarbejder besøgte et familiemedlem i firmabilen.

  • Arbejdsgiveren gav ikke advarsler forinden men medarbejderen blevet bortvist af virksomheden som første handling. Dette betød så også at dette straksfarvel betød at der ikke var løn i opsigelsesperiode. Der var med andre ord ikke en forudgående advarsel.
  • Den straf var retten dog ikke enig i, det var for hårdt, vurderede retten. Retten lagde til grund at medarbejderen havde arbejdet i virksomheden i 20 år uden at have fået en påtale i sin ansættelsestid. 
  • Retten vurderede dog at det var i orden at fyre denne medarbejder. Men medarbejderen skal have løn i en opsigelsesperiode på tre måneder.

Fremover bør arbejdstagere og arbejdsgivere sikre sig med skriftlige og underskrevne betingelser for anvendelse af gulpladebiler, hvor det ellers kan betyde meromkostninger for virksomhederne herunder skattesager for begge parter. Og det var der to årsager til.

Retten ville ikke have tilkendt virksomheden denne ret uden de klare skriftlige retningslinjer for, hvordan og hvornår medarbejderne måtte køre i firmabilerne. 

I dette tilfælde angav disse underskrevne retningslinjer, at bilerne ikke måtte bruges på fridage, og fordi medarbejderen havde skrevet under på dem, så mente retten, at medarbejderen bevidst havde tilsidesat virksomhedens retningslinjer.

Og derfor lagde retten til grundlaget for, at medarbejderen retmæssigt kunne fyres, efter han havde kørt til en familie på en helligdag.

»Det er særligt vigtigt at hæfte sig ved, at det var helt afgørende i den pågældende sag, at virksomheden havde styr på sine interne, skriftlige retningslinjer for anvendelse af firmabil,« lyder det i pressemeddelelsen fra Dzenana Causevic, der er juridisk konsulent og advokat i Tekniq Arbejdsgiverne.

Hvis du vil have bilordninger hvor du kan f.eks. lave en bilordning der er godkendt af Skattestyrelsen, kan du opnå den eneste skattefrie splitleasing ordning for 100% skattefri benyttelse privat. Kontakt os for mere.

Kilde: Arbejdsgiverorganisationen Tekniq
Fotokredit: Mercedes-Benz

Similar Posts