Der har været rigtigt lang tid med høje priser, men det ser nu ud til at have sin ende, da inflationen falder hurtigt. Sammenligner man med sidste år er forbrugerpriserne i Danmark i maj måned 2,9 procent højere end samme måned året før. Samlet betyder det at inflationen har været aftagende for syvende måned i træk.

I april var den tilsvarende stigning 5,3 procent, og det er således syvende måned i træk, at prisstigningerne aftager. Det siger tal fra Danmarks Statistik. I værdien for kerneinflation har man fjernet fødevarer og energi som er de tal der svinger mest.

Det er især lavere priser på el og brændstof, der trække priserne ned på et mere forbrugervenligt niveau. Men kerneinflationen er faldende og det sker samtidigt med at mange nu med fordel kan lave konverteringer for sine lån.

Fødevarer bidrog mest til prisudviklingen det seneste år

Produktgruppen fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer havde den største påvirkning på det samlede forbrugerprisindeks i maj. Isoleret set bidrog produktgruppen med 1,3 procentpoint af årsstigningen i det samlede forbrugerprisindeks. Bidraget fra produktgruppen skyldes i høj grad højere priser på mælk, ost og æg samt sukkervarer, marmelade og chokolade i maj 2023 i forhold til maj 2022.

Især elektricitet trak indekset ned den seneste måned

Fra april til maj faldt forbrugerprisindekset med 1,4 pct. Isoleret set trak prisændringer på elektricitet, brændstof og sommerhusleje ned med 1,36 procentpoint. Modsat trak prisændringer på fødevarer, husleje og hotelovernatninger indekset op med 0,12 procentpoint.

Det er især priserne på energi, råvarer og fragt som er faldet mærkbart. Dette reducerer igen produktionsomkostningerne som forhåbentligt slå igennem ude i detailleddet. I en nylig undersøgelse på prisstigninger viste det sig at Danske forbrugerpriser ikke var steget mere end i vore nabolande.

Kilde: AORS, DST
Fotokredit: DST

Similar Posts