Jobindex beder EU-Kommissionen om at indlede konkurrencesag mod Google for misbrug af sin dominerende markedsposition

|

Jobindex, en stor dansk jobside, har i dag formelt indgivet en konkurrenceretlig klage til EU-Kommissionen over Googles konkurrencebegrænsende praksis. Jobindex beder EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager om at indlede en antitrust-sag mod Google for at misbruge sin dominerende markedsposition inden for generel internetsøgning til at give en uretfærdig fordel til den nyligt introducerede “Google for Jobs”-tjeneste…

Jobindex, en stor dansk jobside, har i dag formelt indgivet en konkurrenceretlig klage til EU-Kommissionen over Googles konkurrencebegrænsende praksis. Jobindex beder EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager om at indlede en antitrust-sag mod Google for at misbruge sin dominerende markedsposition inden for generel internetsøgning til at give en uretfærdig fordel til den nyligt introducerede “Google for Jobs”-tjeneste i Danmark.

Dette sker fordi JobIndex:

Misbrug af markedsstyrke

Den dominerende internetsøgemaskine Google Search har i dag en markedsandel på knap 95 % i Danmark. Dets samfundsmæssige relevans demonstreres bedst ved, at verbet “at google sth.” siden 2002 har været inkluderet i danske ordbøger for at beskrive søgning efter information online ved hjælp af en søgemaskine.

I april 2021 blev “Google for Jobs”, en separat jobsøgningstjeneste drevet af Google, lanceret på det danske marked. Siden da vil brugere, når de søger efter job i Google Søgning, se den nye tjeneste vises som en dedikeret boks øverst på Googles søgeresultatside, frem for alt normale søgeresultater og umiddelbart efter de betalte annoncer.

“Vi mener, at Google klart misbruger sin dominerende markedsposition som generel søgemaskine ved at favorisere egne tjenester og samarbejdspartnere,” siger Kaare Danielsen, der er stifter og administrerende direktør i Jobindex. “Vi finder, at Google for Jobs rejser de samme konkurrenceretlige bekymringer, som udløste undersøgelsen af Googles favorisering af sin prissammenligningstjeneste, og som Google allerede har fået en dom for. Vi beder derfor EU-Kommissionen om at rejse en sag mod Google på baggrund af denne præcedens,” siger Danielsen.

I november sidste år bekræftede EU’s Ret en afgørelse fra EU-Kommissionen fra 2017: Google blev sammen med sit moderselskab, Alphabet, idømt en bøde på over 2,4 milliarder euro for at misbruge sin dominerende stilling som søgemaskine.

Retten bekræftede, at Google favoriserede sine egne tjenester ved at sikre dem en mere fremtrædende placering i søgningerne og en mere attraktiv visning end andre på Googles søgesider, hvorved den frie konkurrence fordrejedes på bekostning af andre virksomheder og forbrugere generelt.

På daværende tidspunkt understregede kommissær for konkurrence Vestager, at shoppingsagen også bør danne præcedens i andre sager, hvor Google behandler sine specialiserede søgetjenester mere fordelagtigt på resultatsiderne i Google Søgning.

Læs mere om Den Europæiske Unions Retsrets dom

Dårligere søgerangering og visning for andre

Feltet Google for Jobs vises øverst på resultatsiderne i Google Søgning, når brugerne indtaster en søgning som f.eks. “ledige stillinger i København”, mens de almindelige søgeresultater eller links til andre jobtjenester, herunder Jobindex, vises under søgefeltet. Google vurderer dog ikke engang, om en sådan boks rent faktisk giver de mest relevante søgeresultater til gengæld for brugerens søgeforespørgsel, eller om der findes mere relevante jobsider, der kan give bedre resultater for jobsøgende.

“Vi ser dette som en klar overtrædelse af princippet om søgeneutralitet, som Google åbent proklamerede, indtil det blev den uangribelige markedsleder. Googles adfærd er i strid med formålet med en generel søgemaskine, hvor brugerne forventer at se neutrale resultater, der er rangeret efter deres objektive relevans og andre brugeres søgeadfærd, ikke resultater, der er bestemt af, om virksomheder samarbejder med Google,”

dette siger Kaare Danielsen.

“Google udvider sin eksisterende superdominerende position på det danske marked for internetsøgemaskiner til et tilstødende marked, som andre som Jobindex har været pionerer for, og som var meget konkurrencepræget, indtil Google for nylig gik ind på det på en uretfærdig måde. Gennem udnyttelse af markedsmagt med konkurrencebegrænsende midler og under påskud af produktinnovation kvæler Google faktisk innovation i hele onlinejobsøgningssektoren til skade for jobsøgende og arbejdsgivere”, fortsætter han.

Risiko for brud på persondatasikkerheden og snyltning

Ud over argumentet om, at Google misbruger sin dominerende markedsposition, udgør den underliggende forretningsmodel for Google for Jobs indirekte en alvorlig risiko for at overtræde bestemmelserne i EU’s generelle databeskyttelsesforordning (GDPR).

“Google for Jobs drives af Google, men indholdet stammer fra deres samarbejdspartnere, hvoraf nogle er meget anerkendte danske jobsites. Men blandt samarbejdspartnerne finder man også nogle meget tvivlsomme enheder,” forklarer Kaare Danielsen.

“Desværre ser vi jævnligt jobannoncer på Google for Jobs, der rent faktisk tilhører Jobindex og vores kunder, men der er ingen henvisning eller link til os. I stedet henvises folk til andre forretningspartnere til Google for Jobs. Jobansøgere, der har sendt en ansøgning, risikerer, at nogle af de personoplysninger, der indgår i deres jobansøgning, bliver kompromitteret. For virksomheder, der har betalt for at blive vist i vores jobannoncer eller i annoncer fra andre velrenommerede jobsites, er det helt uacceptabelt at finde deres materiale på sites, som de aldrig har handlet med.”

Jobannoncer kopieres uden tilladelse

Jobindex har direkte været vidne til, hvordan egne jobannoncer eller jobannoncer fra andre virksomheder er blevet kopieret uden tilladelse og markedsført gennem Google for Jobs på vegne af sine samarbejdspartnere.

Sammenfattende siger Kaare Danielsen:

“En virksomhed som Google skal ikke kunne gemme sig bag sine samarbejdspartnere. Når Google driver en tjeneste som Google for Jobs, skal virksomheden tage det fulde ansvar for at overholde reglerne og de grundlæggende principper for fri konkurrence, gennemsigtighed og troværdighed. I situationer, hvor dette ikke sker, er det bydende nødvendigt, at de relevante myndigheder griber ind.

Kontakt: Kaare Danielsen, adm. direktør, Jobindex A/S, tlf. (+45) 2073 5010

OM JOBINDEX: Jobindex blev grundlagt af Kaare Danielsen i 1996 og er en førende dansk jobside, der annoncerer ledige stillinger og tilbyder en række tjenester i forbindelse med jobsøgning og jobrekruttering. Jobindex beskæftiger i dag omkring 350 medarbejdere, og jobsiden udgør ca. 1/3 af det samlede danske marked for jobannoncer.

ADVOKAT & REVISOR POSTER