Når man taler om store danske virksomheder er implementeringerne af grøn omstilling slået igennem En række store danske virksomheder gør i fællesskab en forskel for den grønne omstilling ved at indkøbe en stadig større andel miljømærkede produkter. På 10 år er deres samlede indkøb af miljømærkede produkter oppe på næsten 1 mia. kr.
Dermed fravælges mange lande og produkter der ikke har disse mærkningsordninger f.eks. produkter fra Asien, Latinamerika, Afrika og USA m.fl. men mærkningerne er åbne for alle producenter.
Netværk for Miljømærket indkøb er et netværk af private virksomheder, der netop ønsker fokus på ansvarlige indkøb, og som sætter handling bag ordene.
Der er mange penge på højkant, når virksomhederne i Netværk for Miljømærket indkøb går på jagt efter produkter med Svanemærket og EU-Blomsten. Netværkets samlede årlige indkøb af miljømærkede produkter inden for 10 udvalgte områder er således vokset fra 33 mio. kr. i 2012 til 159 mio. kr. i 2021. Det er bl.a. årsagen til, at flere leverandører i dag er leveringsdygtige i svanemærket rengøring, svanemærkede kantiner og miljømærkede møbler.
Særligt udbuddet af svanemærket rengøringsservice har været stærkt stigende. I 2012 var der to svanemærkede rengøringsselskaber, mens der i dag er 15. I samme periode er medlemmernes andel af svanemærket rengøring steget fra 20 % til 45 %.
Samme udvikling ses inden for møbler, hvor mere end 80 møbelvirksomheder i dag leverer miljømærkede møbler til det danske marked, mens der blot var 19 leverandører i 2012. Tilsvarende har netværket øget deres indkøb af miljømærkede møbler fra en andel på 1 % til 23 %. Tallene viser tydeligt, at når efterspørgslen er der, kommer udbuddet også.
Fra strategi til handling med miljømærker
Nykredit er en af de virksomheder, der har været med i netværket fra start:
”Nykredit er en foreningsejet virksomhed, og det medfører et særligt ansvar for kunderne og samfundet. Svanemærket gør det enkelt for os at stille miljøkrav, når vi køber ind – og på den måde hjælper det os med at komme fra strategi til konkret handling. Samtidig kan vi gennem netværket udveksle erfaringer med andre ambitiøse virksomheder og få ny viden. Det sikrer, at vi holder fingeren på pulsen og løbende kan løfte barren på de grønne indkøb,” siger Martin Von Horsten, Vicedirektør i Nykredit for Procurement og Facility Management.
IDA er blandt de nye medlemmer, som er med til at skubbe på markedet for flere miljømærkede produkter.
”Den grønne omstilling er mere vigtig end nogensinde, og derfor ser vi en stor værdi i at være en del af et stærkt netværk, hvor vi kan dele viden og erfaringer om vores arbejde med miljømærkede indkøb og det at skubbe markedet i en grønnere retning”, siger Lone Daugaard Jepsen, bæredygtighedschef hos IDA.
Medlemmerne bidrager til netværkets vækst
Miljømærkning Danmark hjælper med at facilitere netværksmøder, seminarer og virksomhedsbesøg. Martin Fabiansen, direktør hos Miljømærkning Danmark, glæder sig over netværkets udvikling og resultater.
”Indkøb fra private virksomheder udgør en enorm købekraft, som kan være med til at fremme den grønne omstilling. Det er præcis det, medlemmerne af Netværk for Miljømærket indkøb har fokus på – og som de har stor succes med. Gennem de seneste ti år har medlemmerne gang på gang været med til at flytte markedet i en grønnere retning – og vist, hvilken forskel man kan gøre, når man går sammen med andre. Det er både inspirerende og imponerende, og jeg ser frem til de næste ti år.”
Kort om Netværk for Miljømærket indkøb
Netværk for Miljømærket indkøb er et netværk af private virksomheder, der ønsker fokus på ansvarlige indkøb, og som sætter handling bag ordene. Netværkets arbejde bidrager direkte til opfyldelse af FN’s verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion.
Netværkets medlemmer består af: IF Forsikring, Rambøll, Nykredit, Dansk Retursystem, Lyreco, ALLIANCE+, Arbejdernes Landsbank, Anders Andersens Rengøring, Coop, ISS, Ørsted, IDA, Roskilde Festival, ATP og Dagrofa Foodservice.
Kilde og fotokredit: